6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯
我已經將可以比你嘅時間比晒你 不論放工後或假日我已經冇晒私人時間/娛樂 無論幾攰都堅持放工後親自餵食沖涼陪玩陪讀氹瞓覺
但你每晚醒幾次 我日頭根本冇精神做野 迫於無奈最近將你入睡後由我地房移去工人房
可能對於未懂性嘅你 仍然重要過quality. 我輸了⋯⋯你對着笑得最多的是工人 能最快哄你入睡的是工人 能令你乖乖不扭計吃完奶吃完飯的也是工人
我知道我不應該呷這種醋 但我心裡就是不好受 我已經唔知道我再可以做啲乜嘢去滿足你討好你 我只覺得力不從心 好攰好氣餒 好似付出嘅所有都係白費⋯

純呻 呻完.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你已經好犀利喇,或者你平時放假既時候,可以多d帶佢出去玩下架

大宅

回覆樓主:

喺我個女快9個月大時,有次我同你一樣感到好氣餒,因為佢扭晒眼瞓寧願要工人都唔要我,嗰刻仲嬲到想炒咗個工人。之後我如常每日放工返去同佢玩同唱歌,weekend又盡量100%陪住佢,而家佢11個月大喇,唔知由幾時開始我喺佢心目中已變成no.1,佢寧願要我抱同埋同佢玩都唔要其他人包括工人。
相信bb既對媽媽渴求既天性之餘亦多啲同佢玩啦,加油

大宅

hkcalvin 發表於 17-6-27 22:14
我是一個working mom. Bb 聽日九個月了。但你要的不是我⋯是工人⋯
我已經將可以比你嘅時間比晒你 不論放工 ...

我同你一樣,working mum, 平日返工辛苦之餘,仲要有時受我阿媽的氣,佢星期一至五同工人湊b, 佢覺得辛苦攰會俾説話我聽,但我又唔可以駁嘴,除左佢冇人肯湊。仲有夜晚我同阿b瞓,佢晩晚喊,唉,我可以點?我不會讓佢同工人瞓,講真工人日頭做野夜晚又要湊b, 如果佢唔夠瞓我怕佢半夜會點樣對付阿b, 始終唔係佢既骨肉。

仲有,我放工返屋企我個b唔會睬我,即使我餵奶同佢玩同佢瞓,星期六日多見先稍為好少少,星期一又打回原形。我bb 9個月。

我唔會覺得自己失敗,我已經盡左力,佢唔鍾意我我都冇辦法,我冇可能為左討好佢唔搵錢,始終要面對現實。

大宅

多謝大家鼓勵 希望BB再大d真係會好d 識分

大宅

jwingbb 發表於 17-6-28 00:19
喺我個女快9個月大時,有次我同你一樣感到好氣餒,因為佢扭晒眼瞓寧願要工人都唔要我,嗰刻仲嬲到想炒咗個 ...

你的工人絕不可以炒,bb咁痴工人先証明工人對bb好, 湊得好, 好工人不易求

別墅

我個女7個月,都係一見姐姐即笑,但平日係婆婆嫲嫲輪住湊,姐姐冇乜機會湊。我諗始終姐姐一星期有6日响度,見得最多,就算唔湊都有親切感。我姐姐都好鐘意BB,好鐘意撩佢。

大宅

想生BB熱投

加油,我都係一樣
完全明白個種身不由己的感覺

大宅

我都知請到好嘅好難得 點都好過遇著衰嘅
道理上明 實際上難受

大宅

teeteetunhk 發表於 17-6-28 09:40
我個女7個月,都係一見姐姐即笑,但平日係婆婆嫲嫲輪住湊,姐姐冇乜機會湊。我諗始終姐姐一星期有6日响度, ...

我同你情況一模一樣

男爵府

堅持繼續多D陪BB,最好晚上你陪佢瞓,佢會好有親切感,慢慢就親你多D,我仔日頭都係我家婆湊,晚上就我自己湊返,可能我每晚陪佢瞓,醒左第一個見到嘅係我,每日收工返到去我仔都癡我唔要99

別墅

hkcalvin 發表於 17-6-28 12:59
我同你情況一模一樣

所以我唔返工既時候都係同佢一齊,就算佢喊或者夜晚醒都堅持自己湊返。我老公會同我一齊湊,兩個分擔下咁就有得休息。加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你已經為BB付出好多,唔使自責,BB細個,邊個湊時間多就親邊個,到大D就自然知道自己亞媽好。

男爵府

恕我直言,BB同中意工人多d一定係因為夜晚工人陪佢訓覺,其實你已經做得好好,除左返工其餘時間都陪佢,如果可以,夜晚同bb一齊訓啦,關係會親密好多架
我都知道好辛苦,我都係有返工的,我仔晚晚飲兩次奶,11個月大先戒夜奶,戒夜奶後夜晚訓訓下都會無啦啦起身,真係辛苦架,捱捱下就黎一年喇。好在係,平時我返工係我媽咪湊,媽咪果邊有姐姐幫下手,我仔都好中意我媽咪同工人姐姐,見到佢地會笑得好開心,不過佢比較痴我,特別係扭計/眼訓既時候,所以辛苦都值得架

大宅

好明白你這種心情! 早兩日我先喺老公面前喊完, 覺得BB黏工人姐姐多過我, 我覺得BB唔鍾意我咁......老公好好, 跟住叫BB錫番我, 話"我好鍾意媽咪架" 跟住BB對住我笑笑, 仲攬住我, 個種窩心, 令我知道無論點樣, 我們就是兩母子

只要我們放工多親近BB, 和他玩多D, 就算有時佢會扭, 唔俾我抱, 都唔會灰心, 我們是同路人, 一齊加油呀

大宅

身同感受

珍珠宮

回覆樓主

明白bb唔跟你跟工人,係會有嚴重失落感。但bb好醒目,邊個湊得佢多就自然同邊個親。我地日頭要做嘢,分唔到身照顧佢,只能業餘時間多陪伴佢,只能做到咁了。

珍珠宮

kiggs 發表於 17-6-28 09:21
你的工人絕不可以炒,bb咁痴工人先証明工人對bb好, 湊得好, 好工人不易求
...

講得啱,工人湊得好,bb先癡佢,你應該放心。

大宅

媽媽,不要傷心,等我分享我既故事比你知!
我之前同你一樣,working mum , 女完全唔痴我,但我係已經同女同床訓!
但佢間中半夜大喊,唔收聲,只要工人抱先肯收聲,我都好唔開心同無奈!
我女十個月個陣,我開始懷有細B,由於開頭不太穏定同好攰,我就更少抱大女,什至係工人氹我女訓,我之後先上床同女訓。
到我要生細B,因為我要湊細B,又有開刀傷口,我唯有比埋我個大女同工人訓!當然我十萬個不願意,但我身不由己!
大約我女2 歳左右,我地全家去旅行,冇帶工人,我女開始慢慢肯痴番我,我都好 surprise.
而家,我係同2 個B一齊訓的!

我想講,一切順求自然,盡量抽時間同小朋友相處,大大下佢地真係會跟番媽咪的!

大宅

chingman313 發表於 17-6-30 18:56
媽媽,不要傷心,等我分享我既故事比你知!
我之前同你一樣,working mum , 女完全唔痴我,但我係已經同女 ...

其實我都糸啱啱有咗細B 力不從心 所以更擔心情況再惡化 多謝你鼓勵!

首頁

尾頁

跳至