跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問幾多米糊/粥仔先可以代替一餐奶呢?

大宅

鐵仔媽早晨呀! (好明顯我係返工時間偷偷上網啦)

我由悠悠4個半月開始餵粥仔,一直都係當半餐,食完都要補半支奶奶。

一直到5個半月時,佢食粥仔食得好叻,每次食2個combi中碗,就正式代替一餐奶。

目前每日係3餐奶(180ml至200ml不等,視乎佢心情而定),再加2餐粥仔(有肉有菜)。而中間再會比少少生果、bb餅仔咁,大既係3-3.5小時食一餐。

男爵府

原帖由 yauyau612 於 09-1-21 11:24 發表
鐵仔媽早晨呀! (好明顯我係返工時間偷偷上網啦)

我由悠悠4個半月開始餵粥仔,一直都係當半餐,食完都要補半支奶奶。

一直到5個半月時,佢食粥仔食得好叻,每次食2個combi中碗,就正式代替一餐奶。

目前每日係3 ...

Hi yauyau 媽咪,
好明顯我都係返工時間偷偷上網...

我個仔e+食緊4餐奶+1餐糊仔,我想星期六開始轉1餐奶做粥仔,但唔知食幾多先可以代替一餐奶...
combi中碗有幾多ml呢?

大宅

哇, 一個combi中碗有240ml喎, 食兩碗咪好勁????

原帖由 TVb08 於 09-1-21 11:44 AM 發表

Hi yauyau 媽咪,
好明顯我都係返工時間偷偷上網...

我個仔e+食緊4餐奶+1餐糊仔,我想星期六開始轉1餐奶做粥仔,但唔知食幾多先可以代替一餐奶...
combi中碗有幾多ml呢? ...

別墅

其實可能個個b有d唔同, 之前一直都係糊仔再補奶, 糊仔比下多d比下多d, 之後見bb都唔點飲奶就知佢飽左..

我個b個份量係combi travel 碗, (有兩邊,橙色o個邊有磨合) 橙色邊2-2.5碗

男爵府

我個囡唔肯飲奶, 現場係4次奶+ 兩次菜糊. 每次COMI 細碗, 1.5碗左右.
夜晚果餐,飲得100ML 奶,所以補菜糊. 好擔心囡囡唔夠營養,佢又唔肯飲水.
次次啜幾啖就唔飲, 現在用緊CHUCHU奶樽,
洗唔洗換奶樽??
幾時先可以用學習杯?

最近兩晚,餵完100ML 奶,補菜糊,後, 用SPOON 餵10-20ML 水, 囡囡都肯飲, 但飲飲下就"BU 返D 水"出來.
唉.. 出世時8.5磅..既QUOTA 好快打返和..... 唔長肉.

大宅

原帖由 queeniechan2004 於 09-1-21 14:02 發表
哇, 一個combi中碗有240ml喎, 食兩碗咪好勁????

我用的combi「中碗」係以下呢一款...應該無240ml啩?等我今晚返屋企認真研究吓先

洋房

請問米糊最多可以多少茶匙開多少MILK/水

首頁

尾頁

跳至