論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事原就係我年初二,有一埋親友黎拜年,咁我就一早同左工人講27/1調去31/1放,(當時我叫佢諗下先,因為佢應該唔敢同我say no) 之後我今日再提佢, 佢同我講31/1果日有朋友喎,咁我就比多個選擇佢就係叫佢27/1放假都得但係就要佢5點反黎同我煮飯, 係唔係好哀???(不過我請佢果時都係agent面前講過如果我有需要佢調假就調假,佢果時都知道架)因為我想比佢知道,唔可成日諗住我會比ot佢,同埋養一個bb同一個工人真係冇咩多餘$$架。

大宅

原帖由 kineey 於 09-1-21 23:19 發表
事原就係我年初二,有一埋親友黎拜年,咁我就一早同左工人講27/1調去31/1放,(當時我叫佢諗下先,因為佢應該唔敢同我say no) 之後我今日再提佢, 佢同我講31/1果日有朋友喎,咁我就比多個選擇佢就係叫佢27/1放假都得但係就 ...

都唔衰呀, 我都係同工人調年三十晚唔放, 放年廿九佢都冇問題呀!!!
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

子爵府

其實調假有乜問題???
其一你係有你原因!
其二你係有權!!
其三連放咁多日,調一日我唔覺得有任何問題?好多香港人年初一都要返工啦???邊個同佢地調呀??

珍珠宮

唔衰~ 咁你有需要嘛~

不過我一向會比工人知, 話事嗰個係我, 我唔會問佢好唔好or想唔想, 我比边日你就放边日~ 聽落覺得我好冇人情味? 哈~ [人情味]係同香港人講既啫~ 同佢地唔洗架~

禁止訪問

伯爵府

我又唔覺樓主要調假好衰,包埋DAY OFF,佢新年果5日放4日咁多,點可以俾佢咁放呀,家務真係唔駛做咩?

我都有同工人調假/OR其中day off 既日子補$。

至於5時回家煮飯,就好睇你工人同唔同意,我家印姐day off是要上堂的,有時我真係就唔到,都會一人一步,星期六日每日放半天,講好左,大家就唔好後悔。 我又唔會同佢計果半日佢有無著數左,有時佢計埋,出街wet既時間仲多左兩三個鐘tim。

個人認為,你無un佢假/放假時間就得,每月簽紙作實,至於點放,一定要同工人早48小時講好,決定左就唔好反口。

男爵府

我覺得要互相尊重, 例如我好早就對工人講農曆年要她幫手, 但會補番假比佢, 佢都好樂意, 一來農曆年,其他親戚都會給她利是, 二來, 果幾日佢都無乜邊度好去囉.但我都不認同,若你比她放假, 為何又要求她5:00回來煮飯呢?將心比己, 若你老細在你放假當天要求你這樣做, 你都不開心啦. 若你需要她當天幫手, 咪調第二天放番假, 讓她全日放假開心d嘛.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔衰, 你有需要嘛, 我都試過一次好似你咁, 我比佢選擇一係放星期六, 一係放星期日, 但係放星期六就要6點番到屋企同我揍細囝, 因為我要去飲, 唔想帶埋細囝去, 最後工人選擇放星期六, 6點番屋企, 我叫佢係屋企自己煮個麵食, 佢都好樂意.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原帖由 貓姐 於 09-1-22 09:21 發表
你要求調假, 冇問題呀..... 但工人係有權say no傢, 呢d野係要雙方同意既
仲有就係, 你衰就衰在, 比人放假, 但又要人5點返嚟煮飯囉, 咁即係放咩呀, 你犯左法傢喇, 工人既假期係24小時傢 ...

其實由頭到尾我都係同工人講調假,只係工人同我講個2次31/1放冇朋友陪,所以我先比多個選擇佢,叫佢果日早d反姐,又係佢自己同我99講放4日假好多,根本佢就想要ot,我由始至終都唔建議比開ot工人,要比佢知道我真係冇乜$$,另外我一早都打算比$200利是工人(當獎勵又好咩都好啦),凡且佢又唔係第一年係hk打工,佢自己都知我有一堆親友黎佢都實有利是,我覺得工人都唔識做囉!

*不過可能我又唔知我99同佢講過咩啦!佢可能成日以為我會比ot佢,唉...99都係煩*

侯爵府

醒目開學勳章

我唔覺得衰喎, 因為係你真係有需要個工人幫手嘛, 唔係請個工人番黎食同訓呀? 需要佢幫手時佢幫唔到, 咩叫養乒千日用在一時呢?!!

yes, 我都係會同佢講要調佢假, 唔係問佢好唔好. 我通常都係補番sun俾佢放的.

至於你話叫佢放假5點定6點先番到黎, 我覺得你俾左佢揀, 佢揀呢一日既, 我覺得無拖無欠喎, 因為你有offer到另一個full day俾佢放的, 只係佢唔想, 而呢一日你又真係有需要佢早d番黎幫手嘛.

等於我公司有需要時, 放工遲走, sat都要番黎做野(當然唔係日日, 只係間中, 耐唔耐啫), 只要係有需要既, 我唔會覺得個老細好衰的. 因為這是我的份內事呀!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都要公主年初二調假, 調為星期日, 咁原先休息日我就同佢買假, 俾錢.

大宅

原帖由 happypiano 於 09-1-22 11:45 發表
我唔覺得衰喎, 因為係你真係有需要個工人幫手嘛, 唔係請個工人番黎食同訓呀? 需要佢幫手時佢幫唔到, 咩叫養乒千日用在一時呢?!!

yes, 我都係會同佢講要調佢假, 唔係問佢好唔好. 我通常都係補番sun俾佢放的.

至於 ...

係呀!好似我咁新年之後我自己都會放大假啦!咁我3/2有個會要開,我老闆都叫我反黎開啦!咁..我都要ok啦!我自己本身又唔係out town,開都係2個鐘到,唔通我又say no咩!仲有我調星期六比佢都係最好既選擇啦!佢個個星期日都放,咁我仲邊到仲有星期日比佢放呀?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 FlyCatcher 於 09-1-22 09:32 發表
我覺得要互相尊重, 例如我好早就對工人講農曆年要她幫手, 但會補番假比佢, 佢都好樂意, 一來農曆年,其他親戚都會給她利是, 二來, 果幾日佢都無乜邊度好去囉.但我都不認同,若你比她放假, 為何又要求她5:00回來煮飯呢? ...

我都同意
工人放假就有得佢放, 我都唔鍾意老闆係我annual leave果時叫我返來做野. 連公司電話都唔想聽啦

我會自己計劃晒新年的行程先
跟住通知工人邊日放邊日返
基本上我唔會問佢好唔好架喎
佢應該配合我架嘛
我叫左佢年廿九同三十都唔放休息日, 我補錢
跟住初一二就放
初三要返, 二月先補番假俾佢

大宅

唔好EXPECT工人既MENTALITY同我地一樣,要佢地早啲返黎做,佢地個心會咀咒你(多數)。
一係果日當放半日囉。

侯爵府

醒目開學勳章

佢係衰既, 你叫佢做mug都咒你架啦.

原帖由 CoffeeCake 於 09-1-22 12:21 發表
唔好EXPECT工人既MENTALITY同我地一樣,要佢地早啲返黎做,佢地個心會咀咒你(多數)。
一係果日當放半日囉。

大宅

頂呀!我今日收工反黎我99同我講,話工人講如果27/1果日早反黎煮飯好辛苦喎,我真係想頂佢呀! 係我諗住佢話31/1冇朋友陪,我先好心比多個選擇佢姐,宜家仲咁講野,我知佢成日想我比ot佢架,唔通我宜家要屈服呀? 我想強調比佢知唔可以成日用$$黎同我講代價!

大宅

just stick w yr decision ask her to go for day off on the 31st, u r the boss!
原帖由 kineey 於 09-1-23 00:00 發表
頂呀!我今日收工反黎我99同我講,話工人講如果27/1果日早反黎煮飯好辛苦喎,我真係想頂佢呀! 係我諗住佢話31/1冇朋友陪,我先好心比多個選擇佢姐,宜家仲咁講野,我知佢成日想我比ot佢架,唔通我宜家要屈服呀? 我想強調比 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 flyingmom 於 09-1-23 00:08 發表
just stick w yr decision ask her to go for day off on the 31st, u r the boss!

Yup...你問イ巨:「邊个比飯你食?」不過咁,如イ巨肯早小小返,可打賞多少銀糧,均均真真。

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 企硬啦. 你已經開壞左個頭啦, 而家仲唔企硬, 情況將越黎越差.

我屋企的工人係我話俾番邊日佢地放就邊日的, 當然佢地有需要時若同我講, 我就到既都會就的(耐唔耐既話). but so far 從來都無試過話我講完補邊日佢地想轉的.

原帖由 flyingmom 於 09-1-23 00:08 發表

大宅

佢宜家越攪我,我就好唔like佢,我一於要企硬,我今日就反去同佢講,27/1調去31/1,27/1就唔洗早反黎,攪攪下..我宜家連$10利是都唔想比佢呀!(我本來已封好$200利是打算初一比佢)我叫佢調一日姐,攪咁多野出黎,如果27/1佢留係屋企,我敢寫包單佢利是一定過$200呀!(我有好多親友黎)好過我比ot佢啦!我覺得呢個係原質既問題,唔通第時佢放假冇地方去,唔通我又要比ot佢呀?所以我一定唔好做開個頭,唔建議比ot佢,可況我又唔係成日叫佢調假,你估我放假又好想對住佢呀!

首頁

尾頁

跳至