自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我發覺而家讓坐既人好小,啱啱搭地鐵,見個老伯伯拎住捌杖上車一開差d跌,但係就冇人讓坐比佢,我環顧四周都係一d 4-5x歲既亞叔同師奶,再望望對面見到有幾個小朋友。
我就講左句小朋友,請問可唔可以讓比呢位伯伯坐呀?其中有2個4-6歲小朋友跪响櫈上玩,望住爸爸媽媽但係父母冇比任何反應。而中間有一個15-7歲既年青人好快咁拎起大背囊,仲有一把遮,好狼背咁讓坐,我微笑地向佢講左2次唔該!
我都認同1x歲既青少年係反叛期,什至有時會比人戴有色眼鏡睇佢,其實佢地都有可愛同心地善良的一面
跟住我到旺角轉車,入到車廂見到一個姐姐手抱一個妹妹,又揹住大背囊,仲掛住把直遮,把遮到地咁濟,見到佢都辛苦,冇一個人想讓坐比佢,有玻璃企位但係佢都冇 i 落去,反而姐姐讓比另一個2x 歲男子 i玻璃 (我明白香港人工作好多時都好辛苦,所以重點唔係聽講呢個男子)
叫大家入嚟係因為好想表揚下你姐姐,我覺得請到好姐姐已經唔容易,當時姐姐揹住個大背囊,明知囡囡醒左冇訓覺都願意抱實佢,囡囡全程伏响姐姐身上我諗佢地應該幾好感情,落車姐姐好溫柔咁話佢知落車喇。人地離鄉別井咁遠來香港打工,mon唔响身邊都咁錫囡囡真係難得。請呢位mon都善待同埋表揚一下姐姐以作鼓勵
今日16:36 姐姐同囡囡佐敦站出,姐姐扎短馬尾,佢單手抱囡,單手捉扶手

男爵府

回覆樓主

恕我多事,雖然係表揚post,但可否幫小朋友打格仔?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sa.ma 發表於 17-7-18 17:33

agree

子爵府

sa.ma 發表於 17-7-18 17:33

唔好意思,我大意左!而家改

wcpcelia    發表於 17-7-19 15:08

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

芷柔 發表於 17-7-18 17:24

子爵府

回覆樓主

請問點可以del 相呀?

水晶宮

芷柔 發表於 17-7-18 17:42
請問點可以del 相呀?

入番去編輯度,按住照片就會放大出黎,右上角有删除就可以。

子爵府

HLDMaMa 發表於 17-7-18 17:44
入番去編輯度,按住照片就會放大出黎,右上角有删除就可以。

唔該晒你,好耐以前要登入網頁板先可以改,唔知而家apps都得大鄉里出城
而家咁會唔會好d ?

珍珠宮

我發覺而家讓坐既人好小,啱啱搭地鐵,見個老伯伯拎住捌杖上車一開差d跌,但係就冇人讓坐比佢,我環顧四周 ...

我揹住bb又攞住b車上小巴,有個17,8歲後生仔主動幫我攞b車,絕對係家教,教得好!

水晶宮

melonfans 發表於 17-7-18 17:56
我揹住bb又攞住b車上小巴,有個17,8歲後生仔主動幫我攞b車,絕對係家教,教得好!
...

其實,我覺得好多年青人見到長者,都肯主動讓位,當然如果你吾係老但身體不適,你主動問人可否讓座,我相信好多人都願意。

琥珀宮

我發覺而家讓坐既人好小,啱啱搭地鐵,見個老伯伯拎住捌杖上車一開差d跌,但係就冇人讓坐比佢,我環顧四周 ...

琥珀宮

...
有前途

大宅

回覆樓主

Support! 工人都唔係個個衰既,正如你返工都未必個個都係好同事啦

子爵府

...

可能社會發達左,好多家長都受過教育,而家d小朋友好多都好有家教

子爵府

回覆樓主

有時我去超市買野 我咩住個仔推住架車,前面有架吉車阻住左條路 有姐姐都好好咖係格黎見到會幫我手推開架購物車,又有次我咩住個仔係街邊買野 係散子包拎錢但跌左銀仔落馬路邊位 (我當時諗住比完錢去汁)都係姐姐好快手幫我手汁返起。我相信香港仲有好多好姐姐。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

HLDMaMa 發表於 17-7-18 18:08
其實,我覺得好多年青人見到長者,都肯主動讓位,當然如果你吾係老但身體不適,你主動問人可否讓座,我相 ...

所以我都好有禮貌咁問可唔可以讓比伯伯坐。講真,好多時身體唔舒服/心裡唔開心都係冇樣睇,可能後生都有後生既難處
我覺得香港人太冷漠(當然我都明白因為太多騙案啦) 如果可以去翻以前咁和諧咁守望相助,世界會美好好多!

所以見到呢個抱妹妹既姐姐,我都比左個微笑佢

子爵府

矛奶油 發表於 17-7-18 18:13
Support! 工人都唔係個個衰既,正如你返工都未必個個都係好同事啦

係,正如我朋友講人真係好睇本性,佢話我係好人,叫我做壞事我唔會,相反地心地唔好既人你叫佢做好事亦都冇咩可能。
*因為我成日比人蝦我心地好,又林,比人蝦左之後我唔開心,朋友教我要學識保護自己,唔好咁易心軟

子爵府

days.bb 發表於 17-7-18 18:33
有時我去超市買野 我咩住個仔推住架車,前面有架吉車阻住左條路 有姐姐都好好咖係格黎見到會幫我手推開架購 ...

咁真係好好喎! 記得比翻個微笑同埋say thank you鼓勵佢地呀 成日見好多負面姐姐post ,唔多唔小都影響我對佢地既感覺,好多謝你分享正能量
有時買野/點餐 位職員好好禮貌/好好笑容我走個陣都會開口話佢知,你好有禮貌/你個笑好靚呀:mother:次次佢地都好開心對住我笑,我覺得讚下人又唔使錢既,做得好既開口讚下,佢地會更落力做得更開心,調轉頭我自己比人讚都開心啦讚美多d世界又美妙d

子爵府

QQfishma 發表於 17-7-18 18:36
其實大家都係人…… 任何國籍都有好人同壞人

希望大家遇到多d好人好事

首頁

尾頁

跳至