論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

劇肥野由年三十開始放假到初三, 放假唔駛林, 佢除左會走之前清潔我地夜晚用過的水杯之外, 其他一於好小理 (不過佢都係忠於勞工法例姐), ok la.
初一我以為佢會等我起身, 同我請安, 順手攞封利事, 事與願為, 劇肥桃之腰腰, 於是帶亞B去次所, 我見到次板"紅運當頭", 嘩...., 初一整D咁既野, 有無攪錯, 唯有晨早洗次所, 其實年三十晚我臨瞓前已經把所有垃圾再倒一次, 就係唔想留D垃圾過年. 洗完次所, 走入廚房整早餐, 嘩.....真係暈低, 垃圾筒有一膠袋, 袋住用完既M GUN, 你老味, 好心可唔可以連人帶gun一齊去hoilday呀? , 無辦法la, 都要攪點佢嫁, 唔通留黎迎春mere. 佢臨走iron d 燙板+燙斗又唔理, 都唔知咩出細界.
佢放假番我同佢講, 中國人係唔鐘意咁, 我都有比$100利事佢, 跟住佢都有同我拜年.

待續...

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-29 22:32 發表
劇肥野由年三十開始放假到初三, 放假唔駛林, 佢除左會走之前清潔我地夜晚用過的水杯之外, 其他一於好小理 (不過佢都係忠於勞工法例姐), ok la.
初一我以為佢會等我起身, 同我請安, 順手攞封利事, 事與願為, 劇肥桃之 ...

哇,新年流流鴻運當頭!!!希望不是跟您的阿B有關

快點講埋下集。。。。

大宅

醒目開學勳章

有同你拜年算好, 我比利是人, 人地都只係say thank you. 唔好話拜年. 早知唔鬼比.

你件肥野又真係幾過份, 留d 咁既手尾比你執, 佢做左幾耐呀? 玩野呀 ??

幾時有下集 ?

別墅

去到年初二, 佢已經放左三日假, 自己d衫完全無洗過, 左鬼住曬, 頂佢唔順, 終於幚佢洗左, 佢番黎見到唔該都無聲.
初三放假番黎, 佢再問我可唔可以出信話炒佢原因"財政問題", 我話再同c6商量下, (其實我唔會出law).
以下係我地對話:
車: 你搵到工未?
肥: 未, 因為chinese new year.
車: 你再過2 week要話我知, 想我買幾多號既機票la.
肥: 如果我搵到僱主, 我想去china等visa.
車: why, 你唔番菲見下d kid.
肥: 如果番菲要比錢考試+驗身, 而且由屋企再去馬尼拉要搭內陸機, 我唔想用咁多錢.
車: 考試+驗身幾錢呀?
肥: 約香幣$300-400.
車: 但係去china 6week, 住宿+伙食都唔平la.
肥: 其實我都想番, 因為亞仔小學畢業.
車: 咁番la, 番去睇下個仔la.
肥: (笑笑口) 你free一程屋企到馬尼拉機票比我, 得唔得.
車: 我check下la, 因為我始終都要買單程, 如果內陸機果part買雙程, 相差不大, 我就送比你la.
肥: thank you.
今早check左cebu airline內陸機單程變雙程相差$400-500, 因為回程剛好菲的暑假, 所以貴, 張心比己, 自己都有細路, 做亞媽一定掛住, 所以我都準備買比佢, 林住話比佢知, 我會free比佢, 不過佢知道我買cebu, 佢立即話想搭菲航, 我即刻無曬引.
車: 菲航好貴, 點解要菲航?
肥: 因為菲航唔會delay.
車: 我同亞sir搭air, 都係搵平, 只要轉機時間充足就ok la.
肥: 其他航空公司要係機埸過一晚嫁先轉到機.
佛都有火
車: 轉機有1hour20min. 點會唔夠, 就算真係第二日轉機, 我都有權買, 最多比多$100 food allowance.
肥: "O" 嘴, up to you.
車: 好la, 好再check 下菲航貴幾多, 先決定la.
跟住我成日黑口黑面, 心林其實係我平日咩都無所為, 佢先會得到上牀軒被袊. 講到尾都係自己問題, 其實劇肥野咩都識做, 係自己衰, 養懶佢, 攪到成日phone talking, 側側博, 如果一開始對佢嚴d, 佢可能係個好工人.

男爵府

點解d女成日gum容易紙筆痕?

男爵府

哈哈,我開了對話形式敍述的先河!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

新年流流,真係好唔想叫佢食 ,但您呢個真係.....

車人,第一,佢家鄉如有車/船到既,您係唔須要比內陸機佢,您既責任只係比佢返原居地,叫佢唔好扮晒野.

另,如我見到佢d M巾,我真係會搵個膠袋裝住放係佢張床,等佢返黎同佢講,中國人十分忌諱,所以唔會同佢扔,亦唔可以新年流流比阿sir見到,最好既方法就係放番係一個佢一定見到既地方.:;pppp: 唔小佢係因為新年咋.

男爵府

原帖由 FA8866 於 09-1-29 23:48 發表

車人,第一,佢家鄉如有車/船到既,您係唔須要比內陸機佢,您既責任只係比佢返原居地,叫佢唔好扮晒野.

另,如我見到佢d M巾,我真係會搵個膠袋裝住放係 ...

哈哈哈,還給她,哈哈哈哈哈哈。。。。。。

男爵府

原帖由 FA8866 於 09-1-29 23:48 發表

另,如我見到佢d M巾,我真係會搵個膠袋裝住放係 ...

不過如何才知道該原居地一定有車/船可抵達?又要問agency?有時候agency都可能懞查查

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 00:03 發表

不過如何才知道該原居地一定有車/船可抵達?又要問agency?有時候agency都可能懞查查

agent會知架,可問問,另都可試下問旅行社.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 FA8866 於 09-1-30 00:17 發表

agent會知架,可問問,另都可試下問旅行社.
其實唔駛理咁多,你責任係比張机要送イ巨返原居地(菲律賓)。另加$100元(話知イ巨轉坐火箭返家門都係100)。我上次上到庭,隻印就好似你劇屎咁,又要呢ヌ要路,於是個官醒イ巨:「僱主只係有責任送你返原居地,而唔係送到你屋企門ロ,」最後都只需比机票十$100。

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-1-30 00:37 發表
其實唔駛理咁多,你責任係比張机要送イ巨返原居地(菲律賓)。另加$100元(話知イ巨轉坐火箭返家門都係100)。我上次上到庭,隻印就好似你劇屎咁,又要呢ヌ要路,於是個官醒イ巨:「僱主只係有責任送你返原居地,而唔係送到你 ...

so that means domestic air-ticket is not necessary?

ah.... i had been stupid twice for the 1st and 3rd one !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真, 如果有得內陸機返原居地咁現代化, 又點會冇其他交通工具返到去? 未有內陸機時佢哋唔會出巿區呀? 照計一定係有車, 船, 火車.....等代步先, 之後至有內陸機啦! 我哋香港人太均真好心, 但對住啲狼心狗肺o既人~ 真係嘥聲壞氣! 總之塞2舊水俾佢當內陸嗰程就算數. 仲有, 新正頭整啲咁嘢你嘆, 你仲對佢咁好聲氣, 你EQ真係好好, 俾着我 ~ 即時掃佢出街!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 00:42 發表

so that means domestic air-ticket is not necessary?

ah.... i had been stupid twice for the 1st and 3rd one !
NOt to the extent of stupid. I consider, if we have a good relation with t he helper, it's worthwhile to offer them a little favour. Or otherwise, we have no obligation to offer such favor.

以車人個Case,我覺得唔需要答覆イ巨,你比定唔比。到時Last day「開黎」,イ巨咪知囉!最緊要你本人有信心你是無違返條例便可。車人,你唔記得劇屎當日点厚待你「阿B」咩?仲駛諗咁多????

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-30 00:57 發表
以車人個Case,我覺得唔需要答覆イ巨,你比定唔比。到時Last day「開黎」,イ巨咪知囉!最緊要你本人有信心你是無違返條例便可。車人,你唔記得劇屎當日点厚待你「阿B」咩?仲駛諗咁多????

俾著係我...
咪講笑,見姨媽巾如見《一見發財》我實影相兼用保鮮袋放係佢枕頭底,等佢訓著先叫醒佢話佢知佢做錯乜,第二日一早我實送佢出門口,話Q知佢訓街都好,做足補錢,佢咬我食呀?!

之後佢要上法庭咩都好,我最多叫法官睇下佢塊《一見發財》,等法官幫手"打實佢"

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 01:17 發表

俾著係我...
咪講笑,見姨媽巾如見《一見發財》我實影相兼用保鮮袋放係佢枕頭底,等佢訓著先叫醒佢話佢知佢做錯乜,第二日一早我實送佢出門口,話Q知佢訓街都好,做足補錢,佢咬我食呀?!

之後佢要上法庭咩都好,我最多叫法 ... 等法官幫手"打實佢"
雲妮…你呢一句「打實イ巨」,我覺得洽到好處,無多無少。我尤其欣賞!

咁高興・・我又要黎「打實イ巨」!

大宅

對唔住,講句老實話:你的確對佢太好. 好傻,好天真.
原帖由 車.人. 於 09-1-29 23:28 發表
去到年初二, 佢已經放左三日假, 自己d衫完全無洗過, 左鬼住曬, 頂佢唔順, 終於幚佢洗左, 佢番黎見到唔該都無聲.
初三放假番黎, 佢再問我可唔可以出信話炒佢原因"財政問題", 我話再同c6商量下, (其實我唔會出law).
以 ...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 01:31 發表
對唔住,講句老實話:你的確對佢太好. 好傻,好天真.

俾著我,我會令佢D衫自然消失

大宅

yes.:lol :lol
原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 01:38 發表

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 01:38 發表

我亦会考慮加两湯匙未希色漂白水落去同イ巨消一消毒!然後成lot放回イ巨床!

首頁

尾頁

跳至