家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平底易潔鑊俾工人用到起咗一層黑漬, 試過加洗潔精水入去煲都唔得, 可以點整甩佢? 定係要買過隻新ga呢?

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

你自己分析下啦, 系唔系你姐姐燒燶左隻鑊? 如果系, 報銷啦. 個易潔塗層燒燶左可能有害.

如果只系食物的黑燋, 熱水浸就冇事.

男爵府

請問如果係燒燶咗的話, 係點樣ga?
就咁睇, 好似係食物的黑漬, 因為好明顯係有一"浸"嘢痴喺個易潔塗層面
用熱水浸過都唔得, 我估係佢一路都冇洗好隻鑊, 有食物痴住時洗得唔乾淨, 日復日咁, 就變咗咁

原帖由 ericlili 於 09-2-1 13:16 發表
你自己分析下啦, 系唔系你姐姐燒燶左隻鑊? 如果系, 報銷啦. 個易潔塗層燒燶左可能有害.

如果只系食物的黑燋, 熱水浸就冇事.

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

大宅

果層黑漬油唔油?
如果唔油 = 食物燒燋, 用水浸, 長啲時間
如果油 = 姐姐日子有功, 日復日. 用強力清潔劑, 例如藍威寶.

千期唔好用百潔布 (綠色硬果種), 刮花左, 就要報銷.

平時呢, 洗易潔鑊我用呢種布, 唔刮花, 唔駛用洗潔精:
http://centruly.diytrade.com/

男爵府

係唔油ga, 但用熱水浸唔得, 就咁浸幾日都唔得
咁我試吓用藍威寶先, 如果都唔得, 我睇怕都要買過隻喇
唔該晒你呀
睇咗你geh介紹, 好似好好咁, 有冇話一次要買幾多塊ga?

原帖由 ericlili 於 09-2-2 05:48 發表
果層黑漬油唔油?
如果唔油 = 食物燒燋, 用水浸, 長啲時間
如果油 = 姐姐日子有功, 日復日. 用強力清潔劑, 例如藍威寶.

千期唔好用百潔布 (綠色硬果種), 刮花左, 就要報銷.

平時呢, 洗易潔鑊我用呢種布, 唔刮花, 唔 ...

大宅

不限數量

禁止訪問

大宅

需要為香港零售市場作出貢獻, 買過隻新鑊?
原帖由 KarieWu 於 09-2-2 09:14 發表
係唔油ga, 但用熱水浸唔得, 就咁浸幾日都唔得
咁我試吓用藍威寶先, 如果都唔得, 我睇怕都要買過隻喇
唔該晒你呀
睇咗你geh介紹, 好似好好咁, 有冇話一次要買幾多塊ga?

...

男爵府

用咗3年, 以前未請工人前, 一路都係我自己煮飯 (2年), 都keep得好好, 但最近搬屋, 發現冇見呢隻鑊好耐, 問個工人, 佢話好耐冇用, 我叫佢攞番出嚟用, 佢先至攞俾我睇, 變成咁

原帖由 stuart713 於 09-2-2 17:23 發表
你賜下隻獲用左幾耐喇~
不過你情況講到咁,,睇怕都要買過隻

男爵府

睇怕都要喇

原帖由 ericlili 於 09-2-4 12:53 發表
需要為香港零售市場作出貢獻, 買過隻新鑊?

首頁

尾頁

跳至