懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原因係冇位坐,企左足足個幾鐘 .... d座位唔係全部俾孕婦坐o麗, 我諗有1/2座位俾d daddy ,親戚 ,朋友坐o麗 ~~
casllsac 該用戶已被刪除

男爵府

我諗hk同大陸都有lo ..... 唉 ..... 我淨係知好多大肚婆企左響度, d男人就郁都唔郁坐響度 lo ....

我約期個時醒左la,, 叫姑娘俾個時間早d la ....免得又再暈過ar ~~

大宅

廣華有陣時係會勁多人,我都試過全場爆滿,不過D護士都好醒噤不時開咪叫D親友讓座.
我唸可能廣華係會GROUP埋D大肚婆响同一日做產檢,所以有一兩次係會勁多人,不過通常都有位坐的.

男爵府

我發覺自己唔舒服個時,我走左去同護士講我想暈,可唔可以俾個位我坐, 講完就眼前一黑暈左la .... 好在d姑娘同姐姐真係好好人 ,抬左我去超聲波房度訓左陣 ~~

有個姐姐同我講,佢地都叫d daddy 要讓座 , but d人唔讓都冇辨法 .........

大宅

係呀,我都試過焗到要用雜誌撥涼,又無位座,但D男人真係盲佐,無人讓座比我,姑娘見到都無出聲。

侯爵府

好彩你快手搵姑娘jar!宜家好多人都冇意識要讓位!

男爵府

我眞係對呢d daddy 好不滿 .....我唔係黑心ar , but 想同班daddy講 下次冇位坐暈個個就係你老婆 ......

男爵府

我今次係第2胎 , 所以有暈嘅經驗 ~~

大宅

今日我都係廣華覆診, 我見到你暈左d人扶你, 我都企左係你附近, 我都同意, 好多男人都坐住個位唔讓坐好過份 ,仲要你暈地我見到你前見到有d男士, 好似冇咩反應

男爵府

好媽媽勳章

樓主你冇事嗎? 有冇攪錯呀, 大肚婆都唔讓坐

別墅

D人甘架!! 自己老婆大肚都知大肚係辛苦架啦.. 甘都唔讓座!! 樓主你好好休息下呀...

男爵府

原帖由 manabcd 於 09-2-4 22:39 發表
今日我都係廣華覆診, 我見到你暈左d人扶你, 我都企左係你附近, 我都同意, 好多男人都坐住個位唔讓坐好過份 ,仲要你暈地我見到你前見到有d男士, 好似冇咩反應 ...

你話個d男人係咪人黎ar ,, 我入左房醒返個刻眞係好想喊 ~~

我暈個時,我自己冇o麗知覺 , 我想問我係咪向前傾ka ?!

大宅

我去過徐展塋4樓做產檢2次, 講真, 大陸人真係唔多, 10個孕婦入面只有2-3似係, 不過o係度懶關心老婆而堅持坐o係老婆旁邊既男人(唔知係hk or 內地人, 都有啦~ ) 就多的是! 反而果d 陪準媽媽黎既女士 (可以係外婆, 99 or 親戚, agent......etc) 都會讓坐俾其他孕婦

d 男人唔係打機就係扮訓, 真係唔知衰呀! 你錫老婆一件事, 人地d老婆就唔係人咩, 幾個大肚婆企係隔離, 佢地都好意思坐o係度架, 真係冇品! 上次我仲慘, 一個男人坐正我隔離仲不停咳~ 果次我冇帶口罩呀, 只好用張tissue 掩住個口同鼻先可以呼吸! 本來我想行開架, 不過我等左差唔多2個鐘, 真係太倦先冇起身~

建議院方貼張告示 "如非孕婦, 請不要霸佔坐位! " 等班死佬坐得咁自在丫拿!

男爵府

多謝各位mami 關心~~ 今日係我呢胎第1次暈 .... 我e+好怕下次產檢又會好似今日禁ar ~~

大宅

原帖由 pat108tap 於 09-2-4 22:49 發表

你話個d男人係咪人黎ar ,, 我入左房醒返個刻眞係好想喊 ~~

我暈個時,我自己冇o麗知覺 , 我想問我係咪向前傾ka ?!

我唔係咁清楚, 因為我企左係近門口果度, 我老公見到你冇得坐暈左, 我望過去時有3個職員扶去u/s房度, 我同老公仲望下你前見有d男人又唔幫手又唔讓位, 好似見到到人暈低咁....下次真係要小心d呀, 企得耐記得同姑娘講呀,等佢地叫d男人讓位, 到唔舒服真係會暈架, 今日又多人又焗好彩我之前有位坐, 係睇完醫生出黎先冇位, 咪我都會暈呀
依家d人真係好過份架, 咁樣對大肚婆!

大宅

take care pat108tap
宜家好多人真係冇心讓位比大肚婆, 老人家, 坐地鐵都係咁....唉, 太自私喇...

下次咁既情況, 不如同姑娘講...叫佢地叫果d 男人, 親戚起身讓位啦...

複式洋房

d男人見到大肚婆都唔讓坐..真係好過份

別墅

原帖由 pat108tap 於 09-2-4 22:53 發表
多謝各位mami 關心~~ 今日係我呢胎第1次暈 .... 我e+好怕下次產檢又會好似今日禁ar ~~

如果我老公唔起身讓位我都會話佢架!!!

下次會有位坐有位坐有位坐有位坐有位坐架喇... 如果唔係就真係試下同姑娘講啦..

大宅

我估係一DD人,有D爸爸真係好好,有位都唔坐,因為我去到己見到好多企響到,但亦有D吉位、當然有D男人好似選擇性失明,響到不停打机睇你唔到

首頁

尾頁

跳至