懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

d人咁衰,唔讓位比你坐都有既!? 你要小心d呀!天氣熱熱地,如果空氣唔流通好易會暈架~下次最好叫屋企人陪下你去丫嘛~帶定d水,小食嚮身啦~果陣我一暈,我就食糖~或者下次做產檢冇位坐果陣,走埋去d男人前面問佢..叫佢讓比你坐!!!

男爵府

見到你個topic都好激氣. 同c6講, 佢都鬧果d人.

我只去過廣華產檢1次, 但當時姑娘己講過1st得70人, 以後會有百幾人, d陪既家人,daddy要讓座比大肚媽媽...

男爵府

原帖由 carrie_1102 於 09-2-4 23:55 發表
d人咁衰,唔讓位比你坐都有既!? 你要小心d呀!天氣熱熱地,如果空氣唔流通好易會暈架~下次最好叫屋企人陪下你去丫嘛~帶定d水,小食嚮身啦~果陣我一暈,我就食糖~或者下次做產檢冇位坐果陣,走埋去d男人前面 ...

我會求其叫個Daddy比過位我坐.

男爵府

我 2/11 去2nd檢....睇下係咪咁差.

1/18見紅入過AE, 11/F病房, 反而覺得幾好,房間有獨立沖涼&廁所(99入過老人科係要出去大圍既廁所)
除左替我弄走息肉個醫生好似心急d, 無等我移低d個pat pat就行動外..

大宅

D 人咁衰架,但一直我都對政府醫院無乜好感,人或服務或設施都係,費事自己激親!不過如果我在場,又企咗一排都無人讓位,我會走去拍醍嗰D扮瞓的男人叫佢起身囉,等佢瘀爆都好.

大宅

D 人咁衰架,但一直我都對政府醫院無乜好感,人或服務或設施都係,費事自己激親!不過如果我在場,又企咗一排都無人讓位,我會走去拍醍嗰D扮瞓的男人叫佢起身囉,等佢瘀爆都好.

大宅

大宅

回覆 # 的文章

係呀..我之前去廣華產檢都係咁...D DADDY同埋D親友坐晒係度..見到D大肚MUM冇位坐都唔會主動讓坐, 真係好自私 ! 講真呀 , 將心比己啦 , 如果自己個老婆大住個肚D人又唔讓坐你會點呀 ! 真係諗起都嬲呀 !:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果我個死佬係咁, 我一早就剷佢上天花板喇, d孕婦仲當個死佬係寶, 不知所謂呀!

原帖由 garykokk 於 09-2-5 12:42 發表
係呀..我之前去廣華產檢都係咁...D DADDY同埋D親友坐晒係度..見到D大肚MUM冇位坐都唔會主動讓坐, 真係好自私 ! 講真呀 , 將心比己啦 , 如果自己個老婆大住個肚D人又唔讓坐你會點呀 ! 真係諗起都嬲呀 !: ...

民房

我上 1 胎 , 都試過係醫院等 check 時 , 差點暈倒 , 全身標汗 , 好彩剛有人起身 , 立即有位坐底 . 我老公有時陪產檢時 , 都會睇下是否多人, 佢先坐位 . 若多人, 佢都係企係門口, 唔左住人 .

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

廣華除左第一次檢查會多d大6人, 其餘都唔係好見佢地架, 因為佢地比個3萬9好似包第一次檢查咋...
所以衰衰唔讓位個d都係香港人多...講真企一陣都可以, 又焗企成粒鐘梗係會見頭暈啦
都唔止廣華係咁啦, 就算好c+都好多時冇讓住比大肚架...
d人仲要一個去睇, 4/5個人坐係度一齊等喎...

別墅

Same as my case on 年28. but nurse 開咪1 time 叫D親友讓座. If no seat, i think i also already faint. Coz i feel faint when taking lift up .

Normally, it take me 1.5 hours + for 復診..that day less than 1 hour ah.. They are really rushing all cases before CNY

原帖由 miumiu3 於 09-2-4 21:56 發表
廣華有陣時係會勁多人,我都試過全場爆滿,不過D護士都好醒噤不時開咪叫D親友讓座.
我唸可能廣華係會GROUP埋D大肚婆响同一日做產檢,所以有一兩次係會勁多人,不過通常都有位坐的. ...

男爵府

我都係2月4號覆診既,不過就見唔到你暈,可能因我太晏掛,不過廣華尋日真係好多人,好多男人都坐晒係度,好黑人憎,我老公之前都陪過我覆診,佢一見到有大肚婆冇位坐都會即時起身讓坐啦,有個女仔我最睇唔過眼,佢有佢老公/男友陪之餘仲有多個fd陪,多人陪唔係唔得,只係咁多人大住個肚冇位坐,你地1個人睇坐3個人位,呀!係唔止,個大肚既仲要周時走去第2度坐,佢老公隔離個位又放晒袋,驚死人坐落去咁,正一垃圾!

大宅

經驗是最好約9:00前或11:00後覆診, 上胎領教過香港男人有限的風度, 男人old dog扮眼瞓, 打game打到入晒神, 可能佢地都係順老婆心意先前來, 唉! 普通產檢都係聽心跳, 量血壓, 除非照u/s或個別情況啦, 香港女性一般都好獨立嘛!

大家要有心理準備, 到左4/5月份, 成個房仲焗仲熱, 今胎我選擇去助產士那邊檢查, 起碼半個鐘左右走得! (不過都有好多男人阻住晒, 有位男士見個大肚婆起身, 即刻衝埋去坐, 比個姑娘叫佢起番身, 點解...呢個係量血壓專用位...

男爵府

見到個topic就諗起自己個c6都係一份子....真係悲哀

我都試過o係私家做oscar test企足一個下晝....d男人個個陪老婆坐,佢地就好溫馨,但我地d大肚婆就企到腳都破...

而我老公都係咁ge人.....o個次搭地鐵,有個大肚媽媽企o係我地面前,我好意外,因為我老公竟然當睇唔到,繼續坐...我地兩個站之後落車,我真係忍唔住話佢"你自己個老婆都係大肚婆,點解你會唔讓座?我諗人地唔讓比我我都唔好意思再話人喇,自己老公都係咁"

佢無言
有d人就係咁ga喇...一d自覺性都冇....可能你開聲叫佢讓佢冇問題,但已經攪到好冇癮啦....

大宅

好媽媽勳章

昨日(2月4日)我都係廣華做產檢, 真係超多人呀連走廊都企咗好多人, 人又多又焗, 我其實都39weeks喇, 可能個肚唔及其他人大, 所以我更加冇位坐......

http://b1.lilypie.com/YIfNp8.png[/img][/link]

禁止訪問

男爵府

我今次都係11:10 ar ,, 真係好多人ar ~~ 我見到都打個突ar .... 我到個時已經有好多大肚婆企o麗響度 , 又鬼死禁焗wo .....

我都想入助產士小組ar ,, but 今胎血壓唔正常, 成日都高下又低下 ,, 我量血壓個時,個姑娘都認得我有高血壓,個時已經焗到我面都經o麗, 個姑娘都叫我坐5分鐘先好量血壓 ~~

複式洋房

攪錯...男人都唔讓俾大肚婆坐...好過分...!!
你下次小心d啊.../\/\
不過我記得我之前去檢查,抽完血之後行唔多10步都暈左...好似個陣老公係我格離扶住我咋/\/\

大宅

我都見過有媽媽帶了一班人陪診,其實一個咪夠囉。上次22號在廣華檢查,真係好多人,坐係度的爸爸多,企係度的少。我來回幾次都係企了一陣先有位坐。下次係0945檢查,唔知會不會好D。我到而家坐地鐵都沒有人讓位呀,我都23WK架啦,點都見到係有左啦!唉...

首頁

尾頁

跳至