母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我全人奶五個月了, 幸好一直都無大問題, 之後開始加奶粉同固體, 由bb唔肯食奶粉到肯食, 中間聽到無數次叫我戒奶, 又講'餵到禁大,差不多喇':;pppp: :;pppp: :;pppp: 本來我媽咪好support我, 但而家都禁講! 99更加想我介啦, 但個口唔感講!
呢兩個月開始返工, 99+媽咪會幫手, BB都肯跟, 但有時我出TRIP幾日, 又會自己帶幾日, 禁BB好自然會痴我多D, 有時會食完無幾耐, 又心思思想食人奶, 就扭下計! 跟住媽咪就講'呢D心癮哩, 介阻去啦'
我唔理禁多, 想餵到自然離乳, 想問下有無方法幫bb無禁大癮???

複式洋房

回覆 # 的文章

妳不如試下泵奶改用奶樽食啦!

複式洋房

but both of us ( me and bb) really enjoy the breast-feeding moment! don't wanna give it up!

大宅

so continue to enjoy the breast feed moment
I like BB 心癮哩

男爵府

就係因為有心癮所以要戒人奶?
bb肯食奶樽,又肯埋身食,有咩問題呢?
餵奶,不但可以俾食物俾bb,仲可以透過抱抱,俾到溫暖俾bb。呢d心理上的滿足,對bb都好重要的。
我記得我個仔細時,都係咁,我返工的時間會食得好準時。但我放假的時間,佢就會食自助餐。
我自己又覺得無咩問題喎。間唔中食下自助餐姐,大人都會啦,係咪?
只要係同小b都enjoy,就不要聽閒言閒語,繼續餵下去吧,好好珍惜呢段咁close的關係呀!

大宅

我囡囡都好大癮架... 冇得啜扭到爆炸唔肯瞓tim 呀!!
好明白你嘅心情... 因為我都比人叫過無數次戒la... 唔好比慣佢呀!! 咁...

仲試過比屋企人話佢咁痴我, 搞到我唔係度嘅時侯佢好扭計... 人地湊得好辛苦.... blablablablabb....
都有唔開心過一段時間(仲喊過tim.. 因為覺得餵人奶自己都唔係好他條... 都係想亞b 好... 點知仲要比人怪咁覺得委屈lor..)... 都好認真咁諗過好唔好真係戒埋身...

不過都係覺得埋身好處多多... 又方便又環保....
大家辛苦都好... 其實都係2-3年嘅時間啫... 心癮又點? 又唔係毒藥... 大d 佢自然就唔會要架喇... 點解做媽咪嘅唔可以比自己仔女依賴呢幾年滿足佢嘅心理需要呢??

而家囡囡都就嚟15個月喇~~ 仲keep 住早晚埋身返工泵一次當下午茶.... 我囡囡而家就算撞親嚇親呀咁... 痛痛喊到fi li fer le都好... 我一抱起佢佢會就叫奶奶... 比佢啜兩啖佢就即刻笑返哂... 你話幾冧幾有用呢??

所以唔好理咁多... 人地有人地講... 你有你堅持... 都係幾年嘅時間... 好快過架咋... 加油~~ ^^

別墅

原帖由 yanlongma 於 09-2-5 11:48 發表
就係因為有心癮所以要戒人奶?
bb肯食奶樽,又肯埋身食,有咩問題呢?
餵奶,不但可以俾食物俾bb,仲可以透過抱抱,俾到溫暖俾bb。呢d心理上的滿足,對bb都好重要的。
我記得我個仔細時,都係咁,我返工的時間會食得好準時。但我放假的時 ...

我bb都係咁架, 平日好準時, 但我放假時成日好快又要食, 我仲以為我唔夠奶添 , 原來都係心癮, 我亞b有時訓唔著都會扭食奶, 我都會俾佢lor, 其實心癮都無咩問題啫, 佢鍾意咪俾佢食lor

複式洋房

thank you for all ur supports! as u said, if bb and me think it's no problem, then i'll carry on BF, coz bb won't stick with mammy forever, i shall enjoy it right now!

複式洋房

支持.....

大宅

事隔幾年... 我又跌返入呢個難題度.. 先見到當年自已咁有決心..haha
好la.. 決定咗... 細妹都要餵到自然離乳!!! 加油!! 奶媽們!!!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

食奶咀喇

禁止訪問

回覆:linglaulau 的帖子

子爵府

一定有癮架, 即係等於bb想跟邊個多d一樣之嘛... d人冇奶就硬係鍾意賴落d人奶度...

咪理佢哋, 哦哦下日子就過, 到bb接近1歲只餵早晚佢哋唔覺眼就冇聲出架喇

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

每晚喂完人奶就用奶樽喂BB飲兩啖水。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

一沖個個口仔
二以後唔會抗拒奶樽
三飲到白開水無味,佢會推開,唔會啜住訓。

大宅

回覆:心癮問題....逼我戒奶

支持支持支持我呀仔都係咁,我反而覺得好溫馨心癮咪心癮,又對bb有百利而無一害嘅!同bb又可以感情好啲!!

子爵府

我覺得心癮無問題呀,點解要meet甩佢,bb咁細個,呢個係令佢可以有安全感既最直接途徑呀。唔好比其他人影響到,呢份親密感覺得你可以感受到。
之前我bb都係咁個時,我媽咪好支持架,仲催我要快D,等bb唔好等咁耐,最好佢一想食,即刻有得食:;pppp:

大宅

回覆 ivyhohoho 的帖子

我冇泵好耐喇.... 細妹都2歲咯~~ hoho....

最高紀錄好似係泵兩轉加埋有20安拎返屋企..
少嘅時候可能得2-3 安.. (兩邊加埋)
我嗰時用電雙泵..

其實每個奶媽奶量都唔一樣.. 唔可以同人比架!
唔好比壓力自己.. 越緊張越冇...
有幾多泵幾多lor... 唔夠返去埋身補夠佢..
因為我地身體真係會按bb食量調節做奶嘅份量...
我以前放工late 咗泵咗先返屋企...
一個鐘後返到去亞b 要埋身我照餵.. 又會有奶出...

你bb幾大呀?

大宅

回覆 我要做媽媽 的帖子

我咪係佢個專用人肉奶咀lor!!

haha... 注意... 呢個post 已經係兩年幾前嘅post!!!
咁啱我諗緊同唔同細妹戒嘅問題... 返嚟搵得返我兩年前回應其他奶媽嘅post~~

禁止訪問

回覆:linglaulau 的帖子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊