醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

pylau 發表於 17-8-22 01:01
之前係自費的,果D專門做認知障礙症的中心,好鬼貴,一星期兩日都成三四千,仲要無車接送我自己帶媽去搭巴 ...
其實有沒有考慮一下申請普通的日間中心?其實中心內都有些活動給腦退化的長者,畢竟這個病只能延緩退化程度,我媽去了三年多,今年開始退化得厲害。果D專門做認知障礙症的中心是否真有作用?還是結果一樣?但只知我媽去中心後有人照顧便放心了,有車接送,有健康的飲食,而且可一星期去足六天只是一仟元左右。

大宅

fptong123 發表於 17-8-22 22:14
其實有沒有考慮一下申請普通的日間中心?其實中心內都有些活動給腦退化的長者,畢竟這個病只能延緩退化程度 ...
普通日間中心始終唔會太多活動,真係照顧為主。專門做認知障礙症的活動多好多,同埋全都是要刺激大腦的...
你媽係普通日間中心係有咩活動架?點解唔去專做認知障礙的中心?

其實我有想過比佢去足五天,係貴少少但怕佢太累,佢現在去兩天,去完返黎都亂亂地,成日以前自己係醫院返黎。

侯爵府

pylau 發表於 17-8-23 01:10
普通日間中心始終唔會太多活動,真係照顧為主。專門做認知障礙症的活動多好多,同埋全都是要刺激大腦的...
...
今次社工說日間中心也有運動及其他訓練的。包飯食!
我2 年前親身去過,(可能是吃飯休息時間),個個老人家在看電視/發呆。我問社工: 來這兒,是這樣坐一天嗎?

她說: 是啊!最主要,讓家人有休息時間。

因要有家人08:30 接他上車,15:30(?)接他落車回家。我還是無法返工。所以,沒有排隊。

專做認知障礙的中心太少地方有了!元朗也沒有。(博愛有,好像只有幾個位?)

所以,我這個衰女什麼也沒有排。自家照顧。(我也不知去那兒找社工幾無知!)

大宅

pylau 發表於 17-8-23 01:10
...
主要係權衡過日間的服務比較合適,可由工人每日直接在樓下接送。中心由護士做聯絡,有物理及職業治療師到中心,並設計活動,當然多以小組形式。應該有運動時間(但中心話我媽不合作不願做),有做手工時間,有時更會有狗醫生或義工到訪舉行活動。我曾經在職員午餐時間去到,見到都有人看顧長者並鼓勵他們玩玩具,亦見過我媽媽打牌或同人傾計。我其他家人亦去過,他們都說有時我媽媽都會只坐著,每年有簡報匯報長者情形。

大宅

fptong123 發表於 17-8-23 09:38
主要係權衡過日間的服務比較合適,可由工人每日直接在樓下接送。中心由護士做聯絡,有物理及職業治療師到中 ...
咁你那間都不錯喎,咁多活動。認知障礙的中心也有車接送的,我有全日跟過我媽去過一排,因佢去廁所不方便最好有人幫下佢,果度活動都要佢地每個人都有份參與,職員會輪流問佢地野等佢地反應...所以都好少見佢呆坐...好似都幾開心..
不過一返到家又亂過...

大宅

hker 發表於 17-8-23 03:30
今次社工說日間中心也有運動及其他訓練的。包飯食!
我2 年前親身去過,(可能是吃飯休息時間),個個老人 ...
我也不知去那找社工,都係自己上網找...都試過兩間才找到現在這間比較好的。

講真如果普通日間中心無咩做都係呆坐,有認知障礙症的會更亂,像我媽一得閒無事做就亂想亂攪話要走..

以前那間無車接送,我九點幾送佢到中心,十二點又去睇下佢食飯,三點又接佢搭車,中間都無咩時間休息,搭車返屋企唔夠一個鐘又要出來,所以多數中間去買下餸在商場恰幾分鐘算...講真仲累...

大宅

那你會唔會試吓申請日間中心?試吓服務合用與否。但不知會否影響妳使用服務劵的情形。與其讓妳媽在家對著工人,番中心好過,中心有全時間(一星期六天)或部份時間的(一星期兩三天),後者是按日收費。我媽近期已不能自己行,所以去廁所時曾有意外,我問過是否需工人陪,他們話如果長者肯俾他們幫,他們會
協助他去廁所的。我喜歡我媽去中心,幸好她亦不抗拒,因日間去中心後,應該會睡得好D

大宅

fptong123 發表於 17-8-23 13:02
那你會唔會試吓申請日間中心?試吓服務合用與否。但不知會否影響妳使用服務劵的情形。與其讓妳媽在家對著工 ...
佢而家返的認知障礙症中心都幾好,見佢係果度都幾開心,雖然每次出門佢都話唔去...=p我叫工人跟埋去扶佢去廁所,反正佢在家在中心都係玩電話.

我想過比佢返晒五日,咁我每朝可以煮少一餐,亦唔駛返工時成日睇住個CAM, 但又怕佢太累..

你媽好返未呀?如果再返中心比工人跟住好點,始終中心職員有時好難睇實,有熟人扶佢去廁所可能無咁抗拒

大宅

pylau 發表於 17-8-23 14:12
佢而家返的認知障礙症中心都幾好,見佢係果度都幾開心,雖然每次出門佢都話唔去...=p我叫工人跟埋去扶佢去 ...
如果妳媽返得開心咪試吓俾佢返多兩日,可能佢効D,晚上瞓得好D

我媽已返中心五天,初時我有提議俾工人跟,但中心拒絕,我只好尊重他們,他們應有信心處理到,可能我媽現在想自己去都無能庶力了

大宅

fptong123 發表於 17-8-23 20:54
如果妳媽返得開心咪試吓俾佢返多兩日,可能佢効D,晚上瞓得好D

我媽已返中心五天,初時我有提議 ...
你間中心都幾奇怪,多數都好歡迎工人跟埋去,咁佢地可以唔駛顧慮咁多不過你媽跌過佢地應該會加倍小心

你媽跌親有無整親邊度?而家可以行到嘛?

大宅

我媽因左邊身冇力,故左手左腳經常撞瘀,今次佢自己去廁所時跌倒應撞到扶手欄,左邊肋骨裂了少許,休息了兩個星期。

我覺得我媽的活動能力持續下降中,一個月前可扶牆自己去廁所,我們只在旁望著,但現在要人扶著才可以,有時更要替她拉褲子。因此我相信她在中心一定肯被人幫了。有時都很感慨,在她行得好時,已儘量在假日帶她四處去,鼓勵她行多些,希望保持活動能力。但竟然有朝一日會突然雙腳冇力,再直線下降,雖然當我在家時
仍要她扶著行也要去家中的廁所(晚上在房內用廁盆),但我亦不知堅持有沒有意義,尤其當她覺得辛苦發脾氣時。

大宅

fptong123 發表於 17-8-24 21:39
我媽因左邊身冇力,故左手左腳經常撞瘀,今次佢自己去廁所時跌倒應撞到扶手欄,左邊肋骨 ...
我媽跟你媽的情況都幾似,又係左邊無力,之前成日跌倒都係左邊身落地...
佢之前都可以自己去廁所,我只是在旁候命,現在又係好多時行唔到,拉唔到褲,我叫她自己試下大力D拉,又話無力,唔幫佢拉佢又叫又喊,有時又忽然做到,就唔記得自己好多時做唔到,就會大叫唔比人幫

記得之前有個POST 有位專業人士話呢D柏金遜、認知障礙的情況只會越來越差,點拉筋都無用...

我都好矛盾,一方面想佢郁多D,日日求佢做運動求到我好炆,佢又唔肯做,唉,明知無咩用但又想堅持

大宅

又真係有九成似喎,妳媽媽患病多久?我媽應該約五年前有較明顯的徵兆,四年前確診。之前是完全沒有短期記憶,而家突然沒有了活動,真有點擔心接下來的變化

珍珠宮

回覆樓主:

以我所知有護士可上門處理傷口㗎喎,都應該唔貴,出去搵醫生診所去洗會好貴

大宅

fptong123 發表於 17-8-26 06:51
又真係有九成似喎,妳媽媽患病多久?我媽應該約五年前有較明顯的徵兆,四年前確診。之前是完全沒有短期記憶 ...
都係五六年左右,初頭係柏金遜手震先,我返左工佢仲可以自己去街,之後就成日跌,試過係巴士樓梯跌落黎,又係屋企廚房跌倒起唔返身等我返到家先發現...

咁你媽記性點?我媽一秒鐘前的事都唔記得..好像點訓練都無用..

你媽而家係日間中心都有運動做嘛?點會無活動?
不過我都怕活動唔夠,叫佢又唔肯做,唔知點好..

大宅

cakii 發表於 17-8-26 09:50
以我所知有護士可上門處理傷口㗎喎,都應該唔貴,出去搵醫生診所去洗會好貴
...
係呀,問過真係好貴我都唔敢去住,護士上門果D我仲未搵到邊度申請,暫時試住豬油膏先

大宅

pylau 發表於 17-8-26 20:36
都係五六年左右,初頭係柏金遜手震先,我返左工佢仲可以自己去街,之後就成日跌,試過係巴士樓梯跌落黎,又 ...
我媽的記性也是極差,如剛一齊買完菜,行了兩步又問買菜未?
佢在中心是有安排運動的,如踏單車,但中心話我媽唔肯做,之前識行時仲會自己走出運動房,所以都冇辦法。而家都開始明白勉強也未必有用,所以冇再問中心,唯有在家時行去廁所便當運動了,因她冇野做時會十分鐘便去一次。她喜歡打麻雀,有時間陪她打半小時,引佢活動吓隻左手(三個月前能雙手疊起麻雀,現在經常只用單手了)

大宅

fptong123 發表於 17-8-26 21:24
我媽的記性也是極差,如剛一齊買完菜,行了兩步又問買菜未?。
佢在中心是有安排運動的,如踏單 ...
唉,我媽一樣,無所事事時就會十分鐘去一次廁所,佢又行唔到,每次行去廁所都幾分鐘,好困擾。之前聽講座話要訓練佢地如一小時先比佢去一次,但用在我媽身上唔得,佢實大叫大喊...

你媽都好喜歡打麻雀,我媽唔識亦對所有野無興趣,之前買左D連綫填色、計數、抄書等比佢做,初時都肯做下,而家掂都唔肯掂..真係無晒辦法

大宅

pylau 發表於 17-8-26 21:36
唉,我媽一樣,無所事事時就會十分鐘去一次廁所,佢又行唔到,每次行去廁所都幾分鐘,好困擾。之前聽講座話 ...
基本同我媽一樣,我已在坐廁兩邊安裝吸盆扶手,方便佢如廁;因我不是與她同住,所以她睡房中亦有流動便盆及扶手,她現時仍能拉著床欄坐起,扶扶手站起,轉身在廁盆如廁,那樣當我不在家時,我爸爸只需看著她便可以了。

大宅

fptong123 發表於 17-8-27 06:58
基本同我媽一樣,我已在坐廁兩邊安裝吸盆扶手,方便佢如廁;因我不是與她同住,所以她睡房中亦有流動便盆及 ...
你媽都好D,有野比佢扶著可以自己發力,我媽而家時得時唔得喇,訓左落床自己起唔到身要人扶佢...
咁你爸爸都好大壓力?佢時常去廁所會驚佢跌

首頁

尾頁

跳至