醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

pylau 發表於 17-8-27 09:26
你媽都好D,有野比佢扶著可以自己發力,我媽而家時得時唔得喇,訓左落床自己起唔到身要人扶佢...
咁你爸爸 ...
佢清醒時可以,但剛睡醒時便要人扶.有時係時得時唔得。昨天上午突然開唔到步,放學回家又好似冇事。相比於你,我算很好了,因我有爸爸在家看著工人,亦有弟弟和她一起住,雖然他經常不在家,但我媽的覆診全靠佢,我們也會分工處理。那樣可分擔至少一半壓力。所以見妳獨力頂著,明白真係十分十分辛苦的,所以妳都要保重呀

大宅

fptong123 發表於 17-8-27 12:15
佢清醒時可以,但剛睡醒時便要人扶.有時係時得時唔得。昨天上午突然開唔到步,放學回家又好似冇事。相比於 ...
你媽同我媽的情況真係好似呀....有時真係好心痛,有時又好勞氣,有家人分擔真係好好多,你都要加油保重呀

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

pylau 發表於 17-8-16 22:12
大家有無介紹,如要處理傷口去邊D診所好?想攪返好我媽那已幾年的疑似褥瘡,今日打去問過這間:
http://www ...

為您送上健康講座消息(emoji)(emoji):

10月18日(三) 認識壓瘡與慢性傷口的處理方法及醫學營養治療 免費講座
日期:2017年10月18日(星期三)
時間:晚上7時至9時30分
地點:香港九龍尖沙咀梳士巴利道3號星光行4樓(港鐵尖沙咀站/ 尖東站L6出口,步行4—6分鐘即達;誠品書店樓上)

講者:
莊麗 老人科專科醫生

內容包括:
甚麼是壓瘡?
壓瘡的成因、分級、潛在併發症及預防
壓瘡和慢性傷口的治療方法
營養失調及肌少症之定義及診斷
營養失調與壓瘡之關係
壓瘡和慢性傷口患者之膳食管理及醫學營養治療

報名:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewrFubodsa2cAK26GreZ9GjLLvlsF6E2VFOTcwCRaZGmdBkw/viewform
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

gloriap 發表於 17-9-8 23:57

10月18日(三) 認識壓瘡與慢性傷口的處理方法及醫學營養治療 免 ...

老人中心社工朋友俾我資料。我奶奶都屁股損。但唔係瘡。而家日間中心都幫佢生理鹽水洗同貼敷料攞防水膠膜再貼。我哋會幫佢用3M 藥水清潔下身同買咗隻粉噴屁股損地方等佢易復原。不過都係要兩個鐘左右轉身一次同唔好坐太耐。俾防壓坐墊佢坐。但唔平。我會佢沖完涼轉側佢瞓。幫佢尿墊同片墊住屁股吹風。唔駛片焗葉住。

男爵府

pylau 發表於 17-8-19 02:04
唉,我真係唔係好識點做。頭先睇過又差左,又有D膿咁,但個傷口得好細個洞,唔知點整呀..........:(
去邊有 ...

去睇政府門診,然後医生會寫張洗傷口紙去洗傷口。如傷口較差,會轉介專科洗傷口,用D敷料會再專業D。

男爵府

pylau 發表於 17-8-26 20:37
係呀,問過真係好貴我都唔敢去住,護士上門果D我仲未搵到邊度申請,暫時試住豬油膏先 ...

到社署申請社康姑娘上門洗傷口,如有政府医生轉介,更加好

大宅

Elainelllam 發表於 17-9-9 00:52
去睇政府門診,然後医生會寫張洗傷口紙去洗傷口。如傷口較差,會轉介專科洗傷口,用D敷料會再專業D。
...
我之前帶佢去睇過了,醫生只是開了一個星期抗生素,叫佢兩個鐘轉一次身,但佢唔會幫佢轉亦唔肯

大宅

gloriap 發表於 17-9-8 23:57

10月18日(三) 認識壓瘡與慢性傷口的處理方法及醫學營養治療 免 ...
多謝分享

伯爵府

Elainelllam 發表於 17-9-9 01:08
到社署申請社康姑娘上門洗傷口,如有政府医生轉介,更加好

月尾奶奶住過院。上星期就係有社康姑娘幫手。但話唔駛日日洗。同埋要轉身。就係社康姑娘話買支粉俾噴損傷地方。亦有洗傷口紙。

伯爵府

fptong123 發表於 17-8-27 12:15
佢清醒時可以,但剛睡醒時便要人扶.有時係時得時唔得。昨天上午突然開唔到步,放學回家又好似冇事。相比於 ...

我奶奶都係近排先開唔到步行。早排6月左右發燒同腳腫入院抽腹水。返黎扶住都行到下。上月尾出院機能退化得緊要。連平日自己食,而家要餵食。會出聲去厠所,而家冇咁要求。可能腦退化同柏金遜又再差。肝有事同糖尿傷口難好。

大宅

回覆樓主

真心想講,其實見都未見個樓主媽媽個wound,點解可以suggest佢點dressing,甚至講到要用ns irrigation?同埋樓上對有d物料的用途都係錯嘅
用錯咗晒錢又晒時間
正途真係唯有睇次醫生 轉介社康護士上門洗 或者去街症洗

同埋 個set用成三日,都做唔到無菌啦

利申 護士

首頁

尾頁

跳至