自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我覺最緊要有無互相闗心先? 如果有互相關心, 話題一定唔會只涉及子女!

象牙宮

回覆樓主:

係咁架喎,有無咩共同興趣呀?

公爵府

laiseenine 發表於 17-9-7 12:09
結婚10多年,究竟怎適應以上心態轉變?

C6當我親人,最敝我仍當他情人,很難受。日常隨了子女外,像找不到 ...

親情有咩唔好?細水長流

伯爵府

C6當我親人,最敝我仍當他情人,很難受。日常隨了子女外,像找不到 ...

呢d係自然定律嚟㗎喎

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

得閒二人世界去旅行、食飯行街,或者搵吓共同興趣。
其實夫婦之間無左愛情點解咁多人覺得無問題? 如果同老婆無愛情,到有朝一日如果老公出面遇到個比佢有愛情感覺嘅人就好易出事。

公爵府

回覆樓主

唔好當佢係老公,當佢係男朋友咁可能會好啲

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

lafield 發表於 17-9-7 13:03
其實夫婦之間無左愛情點解咁多人覺得無問題? 如果同老 ...

我都覺得有問題,所以都明白樓主感受。我結婚十幾年都有兩個囡,雖然同C6沒有激情咁誇,不過都個個星期拍拖,年年2人世界去旅行架

大宅

ms_ming 發表於 17-9-7 12:41
我同老公小學相識,由相識拍拖結到宜家已超過三十年。

每年總會有D日子收花收小禮物,除左子女話題,也 ...
jm形容既我覺得係親人/感情,並非情人感覺呢

情人感覺應該有點激情?

公爵府

回覆 laiseenine 的帖子

呢個係必然嘅事實,要學習去面對,冇乜大不了!就算大家各有各生活嘅忙碌,走埋一齊食飯,就可以講吓今日發生咗乜嘢事。

男爵府

其實夫婦之間無左愛情點解咁多人覺得無問題? 如果同老 ...

係囉, 話題只講仔女, 關係咪即係等同普通朋友, 我覺得遲早出問題!

侯爵府

vincentoby 發表於 17-9-7 12:11
其實都係福氣...好過當你仇人

比你講一講,即刻正面好好笑

大宅

ms_ming 發表於 17-9-7 12:41
我同老公小學相識,由相識拍拖結到宜家已超過三十年。

每年總會有D日子收花收小禮物,除左子女話題,也 ...

你們感情很好呢,真羨慕。

珍珠宮

你對子女只有親情,是否都難受?

大宅

牛年勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

時但啦, 大家都熟到爛。
俾個碧鹹我對足十幾廿年, 可能都冇咩大感覺
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

冇錯,JM講的就是我擔心的。

如阿媽對仔女的関懷一樣,有時可能覺得煩⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

想要不停keep住一段長久嘅愛情有新鮮感, 唔係唔得, 睇你肯唔肯做。 激情嘅愛情, 當中一定包含欣賞同 新鮮感, 新鮮感唔一定係肉體嘅新鮮感, 亦都可以係內涵嘅新鮮感, 例如, 係結咗婚嘅日子入面,你自己有冇進步先, 知識同智慧係咪同十幾年前一樣? 有冇一啲嘢你進步咗或者學咗, 你嘅另一半會係用欣賞嘅目光望住你, 愛情係要激發嘅, 如果你而家覺得自己嘅婚姻平淡無奇,冇話題。 其實可以自己去 搵啲嘢去build up自己, 睇多啲書 或者去學某一類運動, 當你成為一個專家,同別人(老公)話題就會多。

禁止訪問

子爵府

激烈愛情,激烈喎,我認為頂多2年貨仔。
愛情,如果指愛一個人,永遠都可以。不想只剩下親人感覺,那就當然要做番拍拖野:小驚喜、拍拖睇戲、2個人去旅行咁。我先生每次都好期待2個人去的旅行,他會硏究去食餐間餐廳、去邊個景點。但平時一家三口去的旅行,會完全俾我找資料。同埋,我覺得夫婦係需要有正常的夫婦生活(呢版係自由版,講野要正氣啲)通常男人(其實男女都一樣)開心,他多少自然會對你更加好。
ps 我結婚21年

大宅

MC媽 發表於 17-9-7 14:03
想要不停keep住一段長久嘅愛情有新鮮感, 唔係唔得, 睇你肯唔肯做。 激情嘅愛情, 當中一定包含欣賞同 新鮮 ...

睇完JM既分析都非常認同!

我做左ftm一年同c6關係每況愈下,樓主都仲好少少,我覺得c6唔係當我親人,係當左我工人,平時話題都環繞個仔。提議兩個人出下街或去下旅行,佢多數都話帶埋個仔去既,好似唔想二人世界咁,我都知遲早會出事,其實而家已經好大問題
佢唔會想攬我錫我,好似見到我就覺得煩咁,早幾年都出過事,當時一齊返有返啲愛情既感覺,但過左幾年又回復平淡

首頁
12345...8

尾頁

跳至