論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

...明 愛 註 冊 社 工 文 笑 珍 表 示 , 在 勞 工 處 處 理 舉 報 期 間 , 法 例 規 定 外 傭 不 能 找 新 僱 主 , 為 免 零 收 入 , 她 們 一 般 都 不 會 選 擇 舉 報 。 文 笑 珍 又 指 , 當 印 傭 找 到 新 僱 主 後 , 往 往 因 為 工 作 太 忙 而 放 棄 舉 報 , 「 勞 工 處 五 天 工 作 , 僱 主 未 必 畀 佢 平 日 放 假 。 」 有 見 及 此 , 她 促 請 有 關 部 門 嚴 厲 執 行 刑 事 檢 控 短 付 工 資 的 僱 主 , 及 於 網 上 設 立 違 法 僱 主 黑 名 單 , 以 免 傭 工 再 次 誤 墮 陷 阱 。

又話唔可以做黑名單, 有違人權法. 咁不如做個"僱主僱員黑名單", 齊齊上榜. 咁咪公平囉.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我行過商場係 tv 見到呢個報導, 真係火到來幾想即刻搵呢條友出來對質... 佢話印傭係最慘, 唔該佢做下野, 到底係可憐的工人慘o的, 定係無奈硬食既傭主慘o的呀.. 法例唔容許出少o的人工, 咁請問僱主有幾多保障呀, 請個工人返來我地就要承受所有既 risk... 邊個唔想日日都係屋企湊仔, 行街買野, 同小朋友玩呀.. 有本事都唔敢勞煩工人幫手睇住小朋友啦.. 請左個工人咩都唔理, 黑面, 對佢好就食住你, 社工小姐又唔講下呢o的傭主有幾可憐, 跟足指引, 無犯法, 咁工人偷野, 偷懶, 溝通唔到, 借錢走左去, 講大話, 重要我地比番機票錢送走瘟神, 佢又唔去講下我地呢o的苦主既.... 好工人既數目遠不及好傭主既數目囉..有幾多個僱主日日都係呢度呻呻呻呻呻呻呻呻... 邊個可憐我地呀.. 上街無人理, 嘈無人理, 自己承受呢o的折磨, 全因為我地請外傭囉....

天呀.. .情願為外傭呻訴都唔去了解實情... 好慘呀, 工人自己有苦怕無左份工, 唔敢舉報衰僱主多鬼餘啦... 好工人可以肯定大把人爭住請呀..咁委屈, 咪出走囉.. 我唔信佢地咁蠢 wor.. 大把人教佢地點做啦..

複式洋房

贊成

非常贊成你的講法

原帖由 dordor1207 於 09-2-16 09:57 發表
我行過商場係 tv 見到呢個報導, 真係火到來幾想即刻搵呢條友出來對質... 佢話印傭係最慘, 唔該佢做下野, 到底係可憐的工人慘o的, 定係無奈硬食既傭主慘o的呀.. 法例唔容許出少o的人工, 咁請問僱主有幾多保障呀, 請個 ...

洋房

I did not underpaid any of my maid but I have to pay her last Saturday over 8k to send her away just for working less than a month with terrible performance.

邊個可憐我???

侯爵府

其實佢咁問d外傭
有無考慮過外傭講野的真實性?
人地話自己underpaid, 佢地有無查過係咪屬實呢? 講真, 人地訪問我, 我要整古佢, 我都會咁講, 又無人查既.

男爵府

回覆 # 的文章

明 愛 註 冊 社 工有無調查香港政府點樣優待啲工人.請回來的工人質素一點保障都無.做得不好,顧主又要賠錢工人回家鄉,對工人來講有什麼損失.
我哋放假,工人又放假.想工人唔放假,又要比錢,所以忙的時候,每個月工人的人工係唔止3348的.到自己放假,工人放了假,自己咪要造咪工人果分.
還有我哋真係唔止包工人住和食.好多時工人偷你家中的食物食,偷你的洗頭水,洗澡液用,我哋都出唔倒聲.
明愛的社工有無為我哋諗吓呢個問題呀?

伯爵府

僱主短付係唔o岩, 但係唔該講可憐之前, 睇清楚邊個最可憐先。

無啦啦做外傭工資調查,係為外傭加人工人開序, 定係另有目的?

我個工人直情聽都未聽過有呢d機構,有呢d調查(工人做左7年喇),呢d機構既調查結果可信性低。

我贊成有"僱主黑名單",但同時要加入"外傭黑名單",以確保劣質外傭不能回港傷害家中老幼,及造成僱主財物/精神損失!

死慳死抵,俾錢出黎請工人, 工人幫唔到手仲要令家中各人受損失(不論身體/精神/財物)。

外傭僱主乜都做唔到, 法例又一面倒幫工人, 果種無助, 至係最可憐!!

侯爵府

唔知o個位社工小姐有無請過外傭呢... 僱主請工人時人人都知道請工人係唔可以 underpaid, 某o的人唔理照 underpaid 有咩事佢地當然要自己承受啦, 加上工人已經知道呢個 rules 係點玩, 佢地自己都明.. 如果真係每個月將o的錢入番去我戶口咁我就發達啦... 而家話我地 underpaid... 唔該佢咁有種既咪出來舉報個僱主點樣 underpaid 囉...

有病又要我地比錢佢睇, 咁唔知香港打工仔有幾多公司包 medical 呢??? 陀 b b 時比人玩, 有幾多告得入, 放完產假比人炒又有幾多人, 我地外傭僱主真係要做埋生養死葬咁完善服務, 就皆因我地請外傭囉.. 咩都包囉..

成人都叫市民睇開o的, 唔好咁辛苦, 自強不息, o徙氣啦.. 怨氣就大把...最好就全香港既半職 mami, 人人都係屋企..呃綜援, 靠政府養咁咪唔使作賤自己請外傭囉...

洋房

our government is a piece of SHIT

侯爵府

o個位社工係明愛邊到做.. 我就食飽飯無屎痾, 我好想同佢交涉下佢既數據係點來, 憑o的咩野去做 research.. 點解我無份做訪問既.. 我都係請印傭架麻.. 咁神奇, 有人幫我做埋既.. 真係唔明啦

男爵府

畀面勳章

原帖由 ilovekids 於 09-2-16 10:34 發表
I did not underpaid any of my maid but I have to pay her last Saturday over 8k to send her away just for working less than a month with terrible performance.

邊個可憐我???

Me too. I never make underpaid to but she worked for me 4 months and stole my husband and my mobile phone and card to make IDD and SMS call to Indo within one month (DEC08 to JAN 09) total phone call fees is HK$8100.- something and let her go home and I need to pay air ticket $2500 + 1 month notice $3480 and 22 days salary &$2517, the TOTAL amount is 16597, so who 可憐我地呢班苦顧主要!!!!!!!????????

複式洋房

啱啱係"東方"睇到:

"印 傭 本 應 向 中 介 支 付 約 三 百 六 十 元 的 介 紹 費 , 但 部 分 不 良 僱 主 把 自 己 應 付 中 介 的 登 記 、 簽 證 等 費 用 , 轉 嫁 給 印 傭 , 在 薪 金 中 扣 取 , 二 成 八 印 傭 需 繳 交 二 萬 多 元 費 用 , 是 原 先 介 紹 費 的 五 十 八 倍"

咁即係僱 主原本要比成"二 萬幾" agent fee啦, 完全唔合理, 有無人會比咁多錢去請個 印 傭呀, 佢白痴先會信d印 傭講

洋房

I just called her but she is on leave and her new number should be 21475988.

I will call her again that she sould also setup a black list for the bad maids not just those employer who underpay their maid

機構類別:社區發展服務
機構名稱:明愛亞洲外地勞工社會服務計劃
工作人員:文笑珍小姐 - 團隊主任 -
機構地址:香港中環干諾道中十五至十八號大昌大廈十九樓
機構電話:2526-4249
機構傳真:(852) 2526-2629
機構電郵:[email protected]
服務範圍:工洲外地勞工。

傭人的傭人
明愛文笑珍專訪 (本報訊)在明愛服務的文笑珍,是少數為亞洲外地勞工服務的中國人。「她們給我無根的感覺。隻身飄泊異地賺錢養家,最終卻可能換來痛失家園,孤獨一生。」由入行初時「雞同鴨講」,到後來取得外傭信任,她稱很榮幸成為少數服務外傭的中國人。 讀社會工作出身的文笑珍,畢業後的工作路向很自然循社會服務出發。「當時看求職廣告,見到有份註明為菲律賓、泰國籍人士服務的罕見工作。對我來說這工作很特別,很新鮮。」她約十年前加入明愛至今,一直為外傭服務。 做社工經常與事主溝通對話,但文笑珍自言當初不諳泰文,聽不明菲律賓口音英語,曾為「雞同鴨講」擔心與外傭形成隔膜。 文笑珍在這崗位上工作,一做便是十年。對她而言,工作最大的滿足感,是看著女傭改變,從最初否定自己的參與權利,到後來自組互助小組,敢為自己爭取權益,以致關心同鄉及國家的發展。但她承認,不可能完全改變外傭普遍不敢表達的心態。「外傭在香港是弱勢社群。菲傭的教育程度較高,參與較多;泰傭和印傭受本身傳統文化影響,性格害羞,發生問題亦無意識與人傾訴。」她續說:「外傭工作時間長,很難抽空出席活動,我覺得她們很需要幫助。」 文氏與外傭僱主均長時間與她們接觸。但她對外傭的印象,卻與大部份香港人不同。為外傭服務邁向第十一個年頭,她接觸過不少一心來港打工賺錢,最終卻換來「夫離子散」,落得孤苦伶仃的傭工。 「做母親的來港打工,老了就叫女兒接替,一代轉一代。與丈夫聚少離多,弄致婚姻破裂,很多外傭基於信仰默默忍受不敢離婚。賺錢只得向外求,打工受壓只能獨力承受,不敢告訴家人,另一方面又自責不能做個稱職的主婦。」這些只是冰山一角。 (基於信仰????? my maid just arrive a month and have an affiar even though she said she was a Catheric and would never do that!!!)「去年香港爆發沙士時,有外傭向我訴苦,說家人沒向她們問候半句,只會討錢。她們認為無錢就等於沒有親人,沒人關心。」為讓外傭回鄉後有所依靠,文笑珍積極協助外傭建立支援網絡,返國後互相支持,又鼓勵她們在港報讀家鄉認可的遙距課程,裝備自己。 早前政府通過削減外傭工資,身為僱主的港人自然唱好,但與外傭同行的文笑珍,就為外傭抱不平。但她亦不會一面倒站在外傭一邊。例如九七回歸後,外傭曾擔心政治轉變會飯碗不保,要求港府承諾繼續受聘。「那時我向她們分析,政府都無法向香港人作此保證,又何況是外傭。」 文笑珍是職業女性,工作以外須料理家務,照顧孩子。但她說無論多辛苦,也決不請傭工。「與人相處是高深的藝術。我不能接受請工人只要她工作,不作溝通。我真不想回家後仍要『工作』,無法休息。」她笑說。(莫) ( you never have a maid, how do you know how much we have suffer???)相關新聞見第24版

男爵府

畀面勳章

原帖由 Wesley0701 於 09-2-16 11:04 發表
啱啱係"東方"睇到:

"印 傭 本 應 向 中 介 支 付 約 三 百 六 十 元 的 介 紹 費 , 但 部 分 不 良 僱 主 把 自 己 應 付 中 介 的 登 記 、 簽 證 等 費 用 , 轉 嫁 給 印 傭 , 在 薪 金 中 扣 取 , 二 成 八 印 傭 ...

佢地咁可憐, 請不要再申請來香港打工啦!!!冇人搵支搶叫佢地嚟架, 我依家都唔請佢地轉請本地ee, 雖然貴但起碼唔會揄嘢, 在氣溫9 度下用涷水給小朋友沖涼

侯爵府

我係佢梗係報導一出街即放假, 唔驚 tel 響不停..佢都算醒目啦.. 唔請工人.. 好野.. 真係佩服呢o的人.. 古時呢種人係唔係可以算得上是漢奸呢... 自己都未請過工人.. 佢會明白一個外傭僱主既慘況咩???不過呢段報導好似唔 update bor... 04 年做既.. hahahahah...

大宅

要清楚知道佢地還錢俾財務,果D錢係佢地政府收佢,唔係我地扣或袋落袋。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ilovekids 於 09-2-16 11:11 發表
I just called her but she is on leave and her new number should be 21475988.

I will call her again that she sould also setup a black list for the bad maids not just those employer who underpay their ...

好野,能迅速提供聯絡文小姐的方法!!

侯爵府

因為某人既好心做壞事.. 又再增添不少外傭僱主既怒火呀~~~~~~~~

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dordor1207 於 09-2-16 11:26 發表
因為某人既好心做壞事.. 又再增添不少外傭僱主既怒火呀~~~~~~~~

好心做壞事...這未必是好心,要先搞清楚她這個所謂調查會否帶給她實際的利益。

我縂覺得發出這一類“天怒人怨”的言論背後應該不只是單純的好心。

侯爵府

我唔想咁寫架, 我係打好左出唔到我想講既 post.. 所以我用 "好心" 出咋, 其實背後有頗大既意思的, 嘩哈哈哈

原帖由 saiwanho 於 09-2-16 11:31 發表

好心做壞事...這未必是好心,要先搞清楚她這個所謂調查會否帶給她實際的利益。

我縂覺得發出這一類“天怒人怨”的言論背後應該不只是單純的好心。 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至