論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

明天聆訊嗰隻死賤人都未寄份口供紙比我, 咁會點??

複式洋房

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-2-17 10:30 發表

蒨沂媽媽 ,乜你單case仲未settle咩? 進展如何呀?

別墅

好媽媽勳章

! ar, 明天先聆訊, 都唔知搞到幾時

原帖由 Abby9528 於 09-2-17 10:56 發表

蒨沂媽媽 ,乜你單case仲未settle咩? 進展如何呀?

複式洋房

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-2-17 11:01 發表
唉! 係ar, 明天先聆訊, 都唔知搞到幾時

我朋友又係比個工人屈,噚日先上完勞工署,不個僱主企得好硬,堅持唔妥協。
僱主仲喺勞工署鏟到個工人同佢個同行者(工會)狗血淋頭,問佢咁落力掙啲工人,無非都係為分錢。佢哋當堂眼都凸。

大宅

我上次個賤bun又係咁低能,要玩野又唔識手續. 你可以入到堂時向那主持人提出, 見到官時話比官聽,等法官丙佢;你有權要求先睇左佢口供先再審,因對你唔公平. 而呢堂堂費入工人數(工人比).

大宅

畀面勳章

你聽日應該係第一次”提訊”?
係正式’審訊”前可以有好多次”提訊”架!
(提幾多次訊由裁判官決定).

聽日係第一次提訊既話, 通常吾會正式開審.
提訊果日主要係書記同你地(你同你既外傭)對下文件係咪齊全?
問下你地係咪都已經收到對方寄來既口供詞或任何文件副本(包括証據/証物).
如何無收齊既話, 書記會比時間你地即時係審裁處樓下影印番哂所有文件比對方.
所以你要帶齊所有你自己既文件同証據副本外, 仲要預備多一份副本.
因為如果對方話無收過你既文件, 你都要比$0.50/張既影印費, 影番一套比對方.
相反, 你話無收過對方寄來既文件, 都可以要求佢影番比你.

影齊文件之後, 書記會要求你地將自己同對方所有呈交既文件或証物逐一編碼(申索人用 C-1, C-2…, 被告人用: D-1, D-2 咁編碼)
作用係第時開庭時, 亞法官大人一講到”依家我地睇証物編號D-13….咁你同你工人都知道係講緊你提交既第十三份文件, 方便法官審訊.

通常第一次”提訊”, 亞法官大人都會再建議你地和解(咁佢又可以做少一單, 吾駛煩).
如果你堅持吾和解, 咁亞法官大人會睇下文件齊吾齊, OK既會排期”審訊”, 吾OK既話又會再次”提訊”….

GOOD LUCK!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 晟媽 於 09-2-17 11:58 發表

問下你 ...

明白, 唔該晒!!
我們都諗和解算了, 我老細已經比佐"口頭警告"我唔可以再請假了. 如果再請就..........................唉!!

佢地D賤人正一"害人精"

大宅

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-2-17 12:18 發表

明白, 唔該晒!!
我們都諗和解算了, 我老細已經比佐"口頭警告"我唔可以再請假了. 如果再請就..........................唉!!

mud 原來咁煩架... 唉, 我下個星期一原先係同個死工人第一次既會面, 不過我唔會去, 真係唔想浪費時間, 睇下電話可唔可以攪得掂先. 我地就唔想妥協, 但係如果太煩, 要去多好多次 lab dept 或上庭, 又真係無咁多時間同佢玩. 做香港僱主好慘...

別墅

好媽媽勳章

唉! 其實我們都唔想妥協, 又唔係我錯, 我還是受害人呢, 小朋友突然冇人理, 要揾人幫手, 我們已經好煩, 還要搞咁多野出來, 令我們d心情都好差, 我同我老公還因為大家都心情唔好而成日為少少事嘈tim.
老細又唔體量, 咁既經濟, 邊夠佢地d賤人玩ar. 我唔想為佐佢連份工都冇嘪, 到時都唔知點算.

原帖由 cowkingb 於 09-2-17 12:41 發表

mud 原來咁煩架... 唉, 我下個星期一原先係同個死工人第一次既會面, 不過我唔會去, 真係唔想浪費時間, 睇下電話可唔可以攪得掂先. 我地就唔想妥協, 但係如果太煩, 要去多好多次 lab dept 或上庭, 又真係無咁多時 ...

別墅

原帖由 cowkingb 於 09-2-17 12:41 發表

mud 原來咁煩架... 唉, 我下個星期一原先係同個死工人第一次既會面, 不過我唔會去, 真係唔想浪費時間, 睇下電話可唔可以攪得掂先. 我地就唔想妥協, 但係如果太煩, 要去多好多次 lab dept 或上庭, 又真係無咁多時 ...

如果你問勞工署唔去得唔得, 佢會話得, 只要把証明文件FAX比佢, 但如果最終工人唔妥協, 去到勞資審裁署, 又咁arm 你時運低撞到個九官, 佢大可以話你逃避出席勞工署的會晤. 係真嫁

別墅

好媽媽勳章

我都覺得唔去會對自己不利, 就算幾怕煩都好都要去一次, 點知個賤人同勞工處講d咩. 佢歪曲事實屈你都唔知, 對自己唔著數.

大宅

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-2-17 16:11 發表
我都覺得唔去會對自己不利, 就算幾怕煩都好都要去一次, 點知個賤人同勞工處講d咩. 佢歪曲事實屈你都唔知, 對自己唔著數.

我都明白, 但係我真係唔想再見倒個衰工人. 我只係諗, 無論佢點講, 以佢而家手上所謂既証據, 如果咁都告得我入, 我真係無嘢好講...

佢寫既全部都係佢自己諗同寫出來, 跟本無人可以証明係事實, 重有佢有 d 嘢係唔合情理既. 我同個 officer 傾過幾次電話, 佢話佢都有 d 嘢要同個衰工人 clarify 返, 同埋佢話, 咁咪重好, 佢有嘢係唔合情理既... 咪可以同佢 argue.

我好想講, 我已經比呢個工人攪倒我好唔開心, 佢走左果兩日, 我直頭連 agency 既商場都唔想去, 唔想撞倒佢. 我驚我會鬧佢. 我唔去既另外一個原因, 就係我唔想再嘈啦, 好 tired 呀, 真係好 tired... 所以而家呢個工人, 我知佢想要 $$ 唔放假, 唉, 唔好啦, 唔該要放既放左佢, 出糧既我會做足功夫, 打醒 12 分精神...唔會再咁易比 d 工人入倒我地...

成日算住人既生活真係好討厭...

大宅

果次我上court, 並沒有對文件果part, 又無去影印. 書記話向法官提出就得. 而個官只係狂丙亞bun點解無比口供我睇,亦無影印比我. 佢地(包括那女法官)做野好求其.
原帖由 晟媽 於 09-2-17 11:58 發表

問下你 ...

大宅

原帖由 qqqqqq 於 09-2-17 17:00 發表
果次我上court, 並沒有對文件果part, 又無去影印. 書記話向法官提出就得. 而個官只係狂丙亞bun點解無比口供我睇,亦無影印比我. 佢地(包括那女法官)做野好求其. ...

你最後 win 左?

大宅

簡單的講: bun想我賠一個月代通知金, 我向她反申索一個月代通知金. 最后計數, 亞bun賠了半個月比我; 可算是win. 如堅持要佢賠足一個月,可能要上多一堂........但總算出番啖氣.
原帖由 cowkingb 於 09-2-17 17:10 發表

你最後 win 左?

大宅

原帖由 蒨沂媽媽 於 09-2-17 12:18 發表

明白, 唔該晒!!

yes '佢地D賤人正一"害人精'
上次我老細叫我唔好比佢屈到, 但轉頭又話我請假 多............唉! 自己又大住肚, 被迫和解.
呢班正一賤精

大宅

原帖由 qqqqqq 於 09-2-17 17:20 發表
簡單的講: bun想我賠一個月代通知金, 我向她反申索一個月代通知金. 最后計數, 亞bun賠了半個月比我; 可算是win. 如堅持要佢賠足一個月,可能要上多一堂........但總算出番啖氣. ...

好開心你 win 左.

大宅

cowking b, 你的case進展如何?你都要企硬,唔好比那衰人搶你的錢.
原帖由 cowkingb 於 09-2-17 17:40 發表

好開心你 win 左.

民房

蒨沂媽媽 ,你不用擔心明天,明天處理你的case個法官是個好官,詳情不便在此公開,請 check pm.

洋房

蒨沂媽媽

Good Luck ! You have to win this battle, we are all here to support you. All the maids just want you to settle the case out of the court, they fully understand that we have to work and can't take so many leave to offset the case. They just want to get money from you!!

首頁

尾頁

跳至