自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫朋友問:想搵法司幫間屋做場法事,可以去邊度搵?朋友親戚昨日剛到房處簽字收樓,收樓前職員曾經同朋友親戚講:曾經有人在呢間屋去世,但無話點去世,佢地咪以為有老人家死左,點知今早佢地去新屋度睇下應該點裝修,有個婆婆問佢地:你地新搬黎o架,你地知吾知呢度早幾年有個後生女豈度自殺死左,上年有對夫婦住左入黎吾夠三個月就即刻要求房處要搬呀? 佢地答話吾知,個婆婆仲話比佢地知間屋好猛, 佢地聽完而家好驚,想搵個法司做埸法事先搬入去住,請問有無人可是幫下佢地?

謝謝!

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

甘大件事,去d寺廟請法師幇手啦,例如可以去圓圓學院,寶蓮寺等,同佢地講明個原因,同埋要請d有道行d既.

如果想搵道教,可去青松觀或其他道觀.

吾好亂搵師傅,因為依家係要超渡,吾係捉鬼,因為死者已很慘了,如果能幇佢解脫,呢個係大功得,切記寃家宜解不宜結.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

點解比妳朋友棟樓時...冇講有人自殺死咩...

我都見議...要求換單位

晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

男爵府

1. 問多個鄰居
2. 質問房署, 佢地有責任同講係兇屋
3. 最好換樓, 因入住前都咁唔安心

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 short 於 09-2-17 12:21 發表
幫朋友問:想搵法司幫間屋做場法事,可以去邊度搵?朋友親戚昨日剛到房處簽字收樓,收樓前職員曾經同朋友親戚講:曾經有人在呢間屋去世,但無話點去世,佢地咪以為有老人家死左,點知今早佢地去新屋度睇下應該點裝修,有個婆婆問佢地:你 ...

大宅

但係房處職員有講過係有人享間屋到去世, 只不過朋友親戚自己無再追問清楚,呢d係佢地吾小心,同埋呢次係第三次簡樓,都吾知可吾可以換, 所以唯有搵法師做場法事, 等自己感覺舒服d, 或者可以領"她" 投胎或 "和平共處"

侯爵府

唔好喇...同房處d人講... 再換啦...照直講囉...

住左入去仲麻煩....

原帖由 short 於 09-2-17 14:09 發表
但係房處職員有講過係有人享間屋到去世, 只不過朋友親戚自己無再追問清楚,呢d係佢地吾小心,同埋呢次係第三次簡樓,都吾知可吾可以換, 所以唯有搵法師做場法事, 等自己感覺舒服d, 或者可以領"她" 投胎或 "和平共處" ...

大宅

我識一個師傅,佢幫過我朋友
你可以叫你朋友打去問問佢有無辨法同間屋個D'朋友仔'講下數
請check PM

子爵府

好媽媽勳章

換左屋就心安理得,話就話超渡,但日后有咩唔順意又發生d巧合黑仔野(大吉利是)就會懶間屋喇.因為全家都知上手咩樹,心理始終唔係好舒服.

仲有蓬瀛仙館有得道道士打齋超渡
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

梗係換啦, 唔知就當冇嘢啫, 知道佐個心始終唔安樂. 事實上有冇嘢係另一件事, 但個心已經當有嘢.

大宅

我已同朋友講, 叫佢地問多幾個街坊, 如果佢地講既都係一樣, 就去房處嘈,要求換屋, 費事第日有咩事發生就吾好喇, 但係如果房處吾肯換又點好呢 ?

大宅

原帖由 EppieL 於 09-2-17 16:12 發表
梗係換啦, 唔知就當冇嘢啫, 知道佐個心始終唔安樂. 事實上有冇嘢係另一件事, 但個心已經當有嘢.

Agree, 個心點都會唔安樂
叫你朋友同房署講吓啦......
呢d凶宅, 多數都有得傾

禁止訪問

侯爵府

係囉...

個c fu 有幾叻都無用... 自己個心點會安樂...

房處自己都心知肚白啦...

自殺既又點同自然c...

原帖由 cy1203 於 09-2-17 16:24 發表

Agree, 個心點都會唔安樂
叫你朋友同房署講吓啦......
呢d凶宅, 多數都有得傾

侯爵府

吾肯換....咁換返前2間得唔得先...

原帖由 short 於 09-2-17 16:24 發表
我已同朋友講, 叫佢地問多幾個街坊, 如果佢地講既都係一樣, 就去房處嘈,要求換屋, 費事第日有咩事發生就吾好喇, 但係如果房處吾肯換又點好呢 ?

男爵府

仲要有對夫婦住了唔夠3年就要求搬?我覺得太恐怖了!試下同房署講下啦

大宅

朋友同個親戚今日去左房處嘈,房處個職員話無得換,原因係已知會這間屋係有人死過,同埋朋友親戚當時自己吾問清楚就同意簽名收樓, 至於上手住戶點解禁快搬走, 佢話係私隱,吾會回答, 仲串佢地吾好亂信D八婆講野, 如果無做過衰野就吾洗驚, 我朋同個友親戚聽到火都黎埋咪叫個職員去住番晚, 個職員仲大支野答佢地話"我仲未有感既福份去住喎你地話個職員感講野有無攪錯

大宅

咁搵方向生果壹周囉, 我覺得唔係你個朋友冇問清楚, 係佢有責任去交待呢間係凶屋!! 有人自殺根本係特快上樓既屋, 如果係正常輪候, 我覺得有得講架!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 short 於 09-2-17 12:21 發表
幫朋友問:想搵法司幫間屋做場法事,可以去邊度搵?朋友親戚昨日剛到房處簽字收樓,收樓前職員曾經同朋友親戚講:曾經有人在呢間屋去世,但無話點去世,佢地咪以為有老人家死左,點知今早佢地去新屋度睇下應該點裝修,有個婆婆問佢地:你 ...

去就近的衣紙鋪問吓............
可能幫到你........

首頁

尾頁

跳至