論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我工人嚟咗差不多三星期,我第一晚已發現佢夜晚唔沖涼洗頭就想瞓。於是我提佢要沖涼洗頭,佢話佢慣咗朝早先洗頭沖涼。我話唔得,因為衛生問題,一定要夜晚沖涼同洗頭,所以當晚佢有沖涼,但都係無洗頭。
到時第二晚,佢又係咁,我懷疑佢涼都無沖淨係抹身就算。於是我叫我老公同佢講,之前果兩晚佢都有沖涼同洗頭。但之後又變番淨係抹身就算。今晚仲衰,我同老公出去散完散步,番到嚟問佢沖涼未,佢話聽日先沖,我老公叫佢沖,佢入咗房,我以為佢拎嘢沖涼,点知佢係上床瞓覺。
我好嬲,因為佢擺明係唔聽話!我本身係老公再叫佢沖的,但我老公話聽朝起身先同佢講,底線係夏天一定要夜晚沖涼,洗頭就第二朝都得。冬天就可以夜晚唔沖涼,第二朝先沖。但我覺得唔可以咁讓步...但又唔知可以点...

侯爵府

jcchan_haha 發表於 17-10-16 23:53
我工人嚟咗差不多三星期,我第一晚已發現佢夜晚唔沖涼洗頭就想瞓。於是我提佢要沖涼洗頭,佢話佢慣咗朝早先 ...
我姐姐第1晚就洗頭沖涼, 第2日中午又洗頭沖涼, 我話沖2次凉OK但洗2次頭太多. 佢話第1日淋過雨所以要洗头, 佢習慣中午洗頭沖涼喎. 有D奇,是但啦.

象牙宮

jcchan_haha 發表於 17-10-16 23:53
我工人嚟咗差不多三星期,我第一晚已發現佢夜晚唔沖涼洗頭就想瞓。於是我提佢要沖涼洗頭,佢話佢慣咗朝早先 ...

中午/下午沖... 吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

我好明白你, 呢個問題根本係死症, 個個菲傭都唔會夜晚沖涼, 但香港人係無可能接受到, 我請2個菲傭, 第一個工人話夜晚沖涼會病, 成日扮沖; 到第二個工人, 佢有次病左, 就話我因為叫佢夜晚沖涼。。。。。

所以我唔會再請工人, 對住佢地仲辛苦過自己湊仔做家務, 貼錢買難受。

樓主我建議你企硬, 同佢講入鄉隨俗, 呢到唔係菲律賓, 你完全無錯, 唔好俾佢大到

大宅

回覆樓主

如果佢不是和我子女同房就由得佢

wcpcelia    發表於 17-10-17 10:07

大宅

回覆樓主:

可以解釋佢聽, 香港天氣同菲律賓唔同, 香港又熱又潮濕, 城市多塵, 經過一日工作唔沖涼, 好容易滋生細菌, 皮膚都容易生暗瘡... 我哋係度生活咗咁多年, 咁做係有原因的, 你要適應習慣。
我姐姐初時係夜晚沖涼洗頭, 過一排會趁小朋友返學沖涼洗頭, 夜晚再洗多次, 佢話唔想夜晚吹頭, 會甩頭髮。我同佢傾好, 分開下午洗頭, 夜晚沖涼可以, 但要確保用水量同以前一樣。

男爵府

做完一天嘢,尤其是現在大熱天時,一定唔可以夜晚唔沖。我之前一個姐姐都喺早上五點幾沖涼,但引伸喺她唔夠瞓的問題,日間不停「中」眼瞓,就連睇著我個仔都喺咁,我個仔都話她成日瞓。
最後,我唔俾佢早上沖。焗佢去夜晚沖。

大宅

回覆樓主:

我個菲都係咁,但我企硬要佢沖,我話唔介意你朝早沖多次,但夜晚一定要沖涼,而且佢仲同我兩個b一間房,話完佢佢都聽既。
但有時佢沖完出來我聞到佢仲有一陣味咁,唔知佢係咪扮沖。
我agent話菲律賓無熱水系統喎,只沖凍水,所以唔夜晚沖,唔知真定假。

男爵府

回覆 abbc2015 的帖子

全年熱天,沖凍水多。

別墅

hilaryashley 發表於 17-10-17 07:00
我好明白你, 呢個問題根本係死症, 個個菲傭都唔會夜晚沖涼, 但香港人係無可能接受到, 我請2個菲傭, 第一個 ...

我唔中意佢把口話ok,但側側膊又無沖涼...本身已讓咗步,同佢話頭可以第二朝洗,涼就一定要沖,但佢都係當耳邊風...
我同老公都打算企硬,因為我bb就出世,會緊張多少少衛生,始終都係要靠佢湊bb

別墅

EDMOND888 發表於 17-10-17 07:12
如果佢不是和我子女同房就由得佢

我bb就出世,會同佢同房
其實個工人本身唔係唔注重衞生,平時佢做嘢都企理,但喺沖涼洗頭方面又咁鬼固執

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個工人以前朝早沖,但佢做完嘢都成身汗,夜晚又唔沖多次,好唔衛生,後尾我叫佢改中午做晒粗重嘢先沖,起碼啲水無咁凍。

別墅

abbc2015 發表於 17-10-17 11:50
我個菲都係咁,但我企硬要佢沖,我話唔介意你朝早沖多次,但夜晚一定要沖涼,而且佢仲同我兩個b一間房,話 ...

真係好怪,又唔係唔比佢用熱水,屋企又有風筒...
呢件事我同佢講過三四次,我老公講過兩次,佢都唔聽...
而家諗緊好唔好叫agent同佢講

伯爵府

回覆樓主:

我家菲姐
晚上唔沖涼
房門常關
初初來時仲勸下佢
耐左我唔想勞氣了,由佢
佢間房臭到不得了
我唔會行入去,佢好野呀
聞唔到臭架

別墅

sasatt 發表於 17-10-17 19:25
我家菲姐
晚上唔沖涼
房門常關

吓,好離譜,就算我有獨立房比佢,都唔會比佢整到間房臭

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

以前d仔細,要抱bb . bb又會摸佢d頭髮,所以沖涼洗頭捉得緊d .(有兩個工人仲會用毛巾包住個頭出黎,但係d頭髮係乾嘅,扮洗頭) 宜家d仔大d , 唔理喇,沖涼都要我煩,唔想湊囡咁。

伯爵府

jcchan_haha 發表於 17-10-17 19:29
吓,好離譜,就算我有獨立房比佢,都唔會比佢整到間房臭

唔到你比唔比
而家易搵工,你炒味炒
大把人爭住請

別墅

sasatt 發表於 17-10-17 19:50
唔到你比唔比
而家易搵工,你炒味炒
大把人爭住請

聽你咁講,真係好灰

別墅

joanie731 發表於 17-10-17 19:42
以前d仔細,要抱bb . bb又會摸佢d頭髮,所以沖涼洗頭捉得緊d .(有兩個工人仲會用毛巾包住個頭出黎,但係d頭 ...

係囉,呢d芝麻綠豆小事都要煩惱
我就係因bb就出世,所以想訓練好佢既衞生習慣,到時生完都無時間管佢咁多啦

大宅

jcchan_haha 發表於 17-10-17 19:16
真係好怪,又唔係唔比佢用熱水,屋企又有風筒...
呢件事我同佢講過三四次,我老公講過兩次,佢都唔聽...
...

同agent講啦,我都有同agent講

首頁

尾頁

跳至