自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友(K2)由10 月中發燒,37.7- 38.5 (燒左一個星期,喉嚨發炎)之後正常番學1 星期又再病,今次就話肚痛,醫生話D 箘走左去肚,燒2 日食完藥好番. 依家11 月初又來... 突然咳多左,鼻涕黃色, 食藥今日D 鼻涕開始清, 但都發燒今日係2 日....
其實平時食野好均衡,水果夠,運動都夠, 都未試過病完又病, 病得甘密!!
發燒唔可以番學, 但小朋友極度精神wo..... 她超想番學的....

我見阿女學校D 同學唔多病, 病都2-3 日好.... 所以自己好自責, 又唔知有咩可以再改善!! 又超擔心,點解持續/ 斷斷續續發燒...

大宅

我仔都係k2,開學到而加都病左3次,啱啱先好返,小朋友成班一齊返學真係好容易傳染

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

個個人身體狀況同對病菌反應都唔同,所以有啲小朋友身體有炎症未必發燒,有啲會燒但好快退,有啲就燒幾日,發燒係身體打緊仗。有無問過醫生,醫生點講?

男爵府

糯米米糍 發表於 17-11-7 22:03
個個人身體狀況同對病菌反應都唔同,所以有啲小朋友身體有炎症未必發燒,有啲會燒但好快退,有啲就燒幾日, ...

初時看政府醫生, 之後去clinic D 醫生就話因為政府醫生D 藥太普通, 拖到病耐左wor... 我地無食抗生素,普通感冒處理,因為我真係覺得她好精神過我.... 但病左接近一個月,我又會擔心究竟係咪感冒甘簡單呀!...

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我大仔9月返學以來 都唔知有無10日係好人好姐
大部份時間都病緊

公爵府

回覆樓主:

小朋友未退燒,真系未好返學住,因身體仲好弱下,去睇私家,然後寫信去政府照下,正常小朋友只發燒兩三日就好,如持續燒咁多日,可能身體其他方面出問題,老實講,之前我仔都系咁燒唔停,都系寫信去政府照,結果系肺炎,好彩住咗幾日醫院就無事
祝早日康復

男爵府

回覆樓主:

早日康復

伯爵府

玩具勳章

回覆樓主:

祝小朋友早日康復

男爵府

sauNG 發表於 17-11-7 22:57
小朋友未退燒,真系未好返學住,因身體仲好弱下,去睇私家,然後寫信去政府照下,正常小朋友只發燒兩三日就 ...

你又岩,d 醫生看得都好表面.. 唔照又唔知... 不過肺炎發燒應該發高燒唔退?? 我女通常燒38 就無得再高,燒好多日, 好番番學又病過..... 覺得仲差過K1 時...

男爵府

紫色線 發表於 17-11-7 22:55
我大仔9月返學以來 都唔知有無10日係好人好姐
大部份時間都病緊
...

究竟依家d 病箘係咪厲害左... 學校都多人病,但得我女一病就請一星期假lor. 我都累到想病倒....

侯爵府

牛年勳章

sarahwong420 發表於 17-11-7 22:35
初時看政府醫生, 之後去clinic D 醫生就話因為政府醫生D 藥太普通, 拖到病耐左wor... 我地無食抗生素, ...

感冒難清都正常,但如果真係發燒發好耐唔退就唔係尋常,如果需要不如問醫生寫紙入院check清楚,無問題就放心,亦可以多從增強小朋友抵抗力著手

男爵府

回覆樓主:

我個囡小一都燒左2日
不過係低燒
幼稚園唔返學就由佢
休息多d

男爵府

我囡都係,五月嗰陣染倒呼吸道合胞病毒,有少少肺炎住左幾日院,暑假唔駛返學好好多,一開學又病,上個月又冇返一個禮拜學,早幾日好返去打流感針,唔知係咪喺診所嘢到病,又高燒幾日,又咳又鼻水,而家又第五日冇返學喇

首頁

尾頁

跳至