夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Nancy20090615 發表於 17-12-25 11:25
無呀, 已恩斷義絶了, 我唔會再理佢/佢地係點, 佢口頭應承比三年贍養費我, 最後果期佢 ws 我交代三年之期已 ...到, 我話多謝, 同埋叫佢屋企以後的紅白事唔好再落我个名, 因為之前大姑丈喪事佢幫我辦左花牌, 我見重收緊佢贍養費無出聲, 都離左婚尼 d 野關我春事啊.

點解得三年呀? 蠢呀! 應該寫直至你再婚為止呀!

子爵府

Nancy20090615 發表於 17-12-25 12:44
我也不是大量, 男人對你無左感情留都無用了, 到這情況我就只顧自己同个囝了, 反正樓佢不同我爭, 唉, 算係 ...咁. 可能我地三個都係孽, 彼此還彼此的債, 還完就消失. 佢自己以前點對我如痴如狂佢都唔記得了, 所以, 人唔好對人或對一段感情太沉痴, 我又無父幹母幹爺幹, 好在有瓦遮頭. 以前有人贈我一句, 唔好做 ftm , 我都贈番大家一句, 女人千祈要有份工/事業.

我做野咁耐, 見男人有錢無錢都有女人, 做女人唔好咁老定, 最緊要有乜事自己企得住. 我 ex 都係喇, 又無錢(做三行)無樣(不過高大)無學歷(中二)又年紀大, 都有女人痴.

都好, 有樓歸你, 咁未來的生活不會太艱難~

真係吾明, 人又老, 錢亦無, 啲女人都要痴埋啲有婦之夫到! 吾通真係一伴難求? 亦好需要一個伴?

子爵府

Nancy20090615 發表於 17-12-25 04:04
果然係有聽書 係, 初時係上佛堂, 又做義工, 番學, 幫手攪書展, 等等, 好積極咁, 逢星期六日唔見人, 我都知投入宗教要比好多時間出去, 我都知會, 不過, 已婚有家庭的, 可以比幾多時間都要考慮吧. 漸漸更多時間出左去, 卒之, 就同條女搭上 (都係信眾, 因為个女人个名响佢義工名單出現過), 而家次次約我个囝食飯都帶埋條女的, 佢叫个囝叫佢做 XX 姨 的, 咩關係都知喇.

佢以為我唔知佢住邊, 雖然我唔會去搵佢, 不過無意中比我從律師知道左佢住邊, 跟住我朋友幫我上網查冊, 个業主叫朱 X玲 , 一个人 HOLD 个物業响屯門我肯定係果條女, 因為有次比我發現佢銀包內有張字條, 係條女註埋名 '愛你的人 x 玲' 寫比佢的, 熟會熟到借地址比佢報比律師樓辦離婚?

最尾果段時間佢个个星期得兩日番屋企, 其餘時間佢話响屯門XX寺掛單, 其實我諗就係住左响條女屋企, d 寺院咁易比你掛單啊, 佢都當我傻的. 未去到个个星期得兩日返屋企之前, 佢平日都好夜, 去到 3,4 点, 話同佛友响 d 收好夜的食野的地方傾偈. 我傻的嗎? 夫婦的早番左屋企喇, 即使後生仔都唔會陪到你傾夜偈, 早返左屋企打機溝女喇, 一定係女人, 單身 ge , 或者離左婚 ge .

佢以前提過有个契女 d 家人移左民自己住, 我諗就係這个女人, 單身麻, 寂莫麻, 做教友關心下傾下傾下就變質. 佢地有時會成班人過台灣總部上堂之類, 佢番黎重唔比相我睇, 我叫佢比我睇先比我睇. 有時帶我去食過的齋舖, 之後又話唔好食唔同我去, 其實佢驚撞到條女吧.

婚後佢有時會打夜牌, 但唔會通頂一定番黎瞓, 同埋一定聽電話, 番佛堂之後, 有次佢通頂無話去邊兼熄電話, 到早上十点幾先聽電話, 話打夜牌打到咁上下 D 師兄打比佢, 叫佢去送呀乜乜師傅機, 所以佢就打牌+送機攪到通晒頂, 你信嗎? 咁作大話真係好好笑, 問佢點解唔聽電話, 佢話熄左機 '卦' .

我梗係記得啦, 因為睇你既文章, 就感受到你那種無奈去接受對方對你的一日比一日淡然...

而果陣時, 你真係以為佢係因為心靈在宗教才得到滿足及釋放, 所以你亦好無可奈可地接受離婚 (放生佢, 好似廖安麗葉青霖咁)

但 X 佢吖, 原來只係同人有路, 以宗教嚟過橋, 太不知廉恥了!

其實當你知道"真相" 時是傷心定憤怒呢?

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-25 15:20
點解得三年呀? 蠢呀! 應該寫直至你再婚為止呀!

我知, 律師都話離婚令係寫佢要比到我再婚, 唔再婚比一世添, 算喇, 我口頭應承左, 佢都成6張三行重邊有人搵佢開工, 就算比佢唔比都好難追的.

瑪瑙宮

杜小田 發表於 17-12-25 15:30
我梗係記得啦, 因為睇你既文章, 就感受到你那種無奈去接受對方對你的一日比一日淡然...

而果陣時, 你真係 ...

係呀, 初時我都以為我好似廖安麗咁, 老公去出家... 我諗係無奈/傷心/憤怒都有, 个心拿住痛, 一个人時喊到嘔, 不過, 响佢面前我無流過淚, 無求過佢留底, 要走就不留了, 接受幾十年後一個人行係唔易, 有 d 煙消雲散左就無左. 佢話會同我離婚, 叫我等 99 死左先, 問我肯唔肯, 當時我諗唔到野, 我話, 我有得揀咩. 最後, 我都係自己去辦離婚. 等佢死, 等到幾時呀? 我有乜義務要等佢死呢又?

翡翠宮

笑嘻嘻 發表於 17-12-25 01:18
無物業,我想知兩個仔咁大個而我又有份固定工作,他有無權唔比瞻養費我??
...

佢係可以吾比,仔女已經大

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 17-12-25 12:44
我也不是大量, 男人對你無左感情留都無用了, 到這情況我就只顧自己同个囝了, 反正樓佢不同我爭, 唉, 算係 ...

無錢(做三行)無樣(不過高大)無學歷(中二)又年紀大, 都有女人痴.

妖,中二,字都未識寫齊
倒左舊垃圾都好,樂得清爽

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Nancy20090615 發表於 17-12-25 15:46
係呀, 初時我都以為我好似廖安麗咁, 老公去出家... 我諗係無奈/傷心/憤怒都有, 个心拿住痛, 一个人時喊到 ...
你老公呢D事之前都聽過,懶正氣咁去道堂丶去團契丶去查經,
其實勾勾搭搭。
冇宗教會教佢地搞婚外情,
放長雙眼睇佢地有乜果報。
呢種佛堂小三貼埋樓撬你老公,
咁飢渴咪由佢服侍個老嘢過世囉,
你有份工丶有瓦遮頭,怕乜?
你層樓剔走佢個名未?

男家知道你地離婚原因係佢有小三嗎?

瑪瑙宮

soso1227 發表於 17-12-25 16:16
你老公呢D事之前都聽過,懶正氣咁去道堂丶去團契丶去查經,
其實勾勾搭搭。
冇宗教會教佢地搞婚外情,
佢自己話唔要層樓 (我諗佢主要想留比个囝喇), 律師攪完離婚就幫我攪埋層樓了.

我將件事講左比佢二哥二嫂知, 咁男家其他人都應該知. 到目前佢未帶个女人露面, 我諗佢等佢老母死左先晒條女出黎吧.

禁止訪問

瑪瑙宮

mini1204 發表於 17-12-25 16:09
無錢(做三行)無樣(不過高大)無學歷(中二)又年紀大, 都有女人痴.

妖,中二,字都未識寫齊

咁 L 老又無錢都有人吼, 都係 d 賣剩蔗喇. 你愛佢麻, 留比你幫佢執屎執尿囉.

杜小田    發表於 17-12-26 00:13
學會放下    發表於 17-12-25 17:07

大宅

我也不是大量, 男人對你無左感情留都無用了, 到這情況我就只顧自己同个囝了, 反正樓佢不同我爭, 唉, 算係 ...

女人無男人唔緊要,最緊要係有份工有收入,靠自己最穩陣

男爵府

欣賞你,放下又可活得自在

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 17-12-25 16:53
咁 L 老又無錢都有人吼, 都係 d 賣剩蔗喇. 你愛佢麻, 留比你幫佢執屎執尿囉.

老人牌既真愛你真係估佢吾到架
我fd 有位長輩,現年82, 真愛出現係佢67 嗰陣
企本人小學未未未畢業,盲字應該識兩個,食環退休收長糧3千幾。企識左個big6 真愛,用自己識既盲字兩個寫情信 ,最後仔女警告吾養企企唯有同真愛哭别
oh真愛係鄉下落黎做黑工既阿毛,哭别之後阿伯比人係鄉下唱到腥哂

Nancy20090615    發表於 17-12-25 21:36

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Nancy20090615 發表於 17-12-25 16:53
咪係,小三條件唔慌好,好就晨早帶去見男家親友。

伯爵府

2024年龍年勳章

心地善良又叻女,我都衝動咗,你揀得啱,放下自在。

水晶宮

回覆樓主:

老實講個小三咁嘅年紀都收經啦,!

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

聽到你的往事真的很唏噓!我同你的背景有點似:
老公是我的初戀,在街頭搭訕後相識,
他大我五年,有一個仔。
我有點感同身受!
不知你是否介意説説你們婚後的闗係?
相處如何?我想自我警惕。
如你覺得不舒服,不想再提就不用理會我。
借此祝你生活愉快!

瑪瑙宮

RAY媽 發表於 17-12-25 18:38
心地善良又叻女,我都衝動咗,你揀得啱,放下自在。

唯有逆境自強, 按唔同人唔同心態有唔同反應, 要恨到底的都好難勸到放開, 點都唔好為个男人無左自己.

瑪瑙宮

Tyasnm 發表於 17-12-25 22:07
回覆 Nancy20090615 的帖子

聽到你的往事真的很唏噓!我同你的背景有點似:
我 pm 你, 無謂再騎劫人地个舖, 讓樓主再舒發情懷.

首頁

尾頁

跳至