自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

報紙話生理鹽水滴鼻,可紓緩鼻塞。請問有無媽咪識點樣做? 就咁滴入鼻定係點? 有效嗎?

大宅

畀面勳章

d鹽水係一枝噴上鼻孔內, 每次我個仔去
睇醫生, 醫生都會比我.
lee幾日個仔有鼻水都有用, 我都有介紹朋友
買比bb用.

summa

大宅

我仔唔係用噴的,係用個小樽好似滴眼藥水咁,每邊鼻孔早晚各滴 2-3滴

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我會叫囝囝(兩歲)頭放我大髀平躺,然後就咁滴入鼻,每邊2滴,滴完躺一分鐘,之後佢會"呻"到d鼻c出黎。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係鹽水噴劑, 對住個鼻孔噴就得! 但要留意, 一些噴劑含有其他成份會令一些人不適, 用之前要問清楚醫生或藥劑師!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔睇既醫生就教自己用鹽加暖水就成生理鹽水
之後就用針筒唧入個鼻仔到,之後就呻番出黎
就咁唧一邊到另一邊
ok wo呀仔每次咁洗完個鼻仔d鼻水洗晒出黎而且無鼻塞la
但就細既小朋友可能唔可咁,因d水唧入去就會由另一鼻孔同口流番出黎,佢地唔識應既好易"濁"親

珍珠宮

環保接龍勳章

我用開'sterixxx', 各大藥房有售, $5x一支, 係噴的, 成份只得地中海深海海水, 經消毒處理.
因為我有鼻敏感, 一有鼻水/鼻塞就噴下個鼻, 用後真係好好多.
我囡囡個鼻有d唔妥, 就黎作病, 我就同佢噴下, 跟住好快冇事. 囝囝有1次鼻塞(工人姐姐傳染俾佢), 當時佢2個幾月, 我同佢鼻左幾次, 2日後冇再鼻塞.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囝囝都有塞鼻煩惱, 請問開鹽水份量係點呀? 同埋唧入去後駛唔駛索入去先呻出嚟ga? 唔該晒!

原帖由 kellyly 於 09-3-2 12:01 發表
就咁唧一邊到另一邊
但就細既小朋友可能唔可咁,因d水唧入去就會由另一 ...

男爵府

請問你用依隻係咩牌子呢? 係未各大藥房都有得買? 唔該。

原帖由 SUMMA2002 於 09-3-2 11:51 發表
d鹽水係一枝噴上鼻孔內, 每次我個仔去
睇醫生, 醫生都會比我.
lee幾日個仔有鼻水都有用, 我都有介紹朋友
買比bb用.

summa

大宅

就咁唧一邊到另一邊
份量是幾多,唔該!

大宅

點解個醫生會咁得意教你用普通鹽? 因為生理鹽水係要經消毒處理,鼻孔入面好多微血管,普通鹽有雜質,由其小朋友用要注意,小朋友鼻毛未完全長好,阻隔能力亦有限。

我用sinomarin,不含藥性,佢有細枝裝for小朋友用,密封式噴咀設計,氣孔隔絶倒流,細細枝一下即可噴到入鼻,唔怕小朋友郁嚟郁去,藥房買開都係 $3x 一枝,點都一定有一兩枝係屋企看門口。

大宅

就咁唧一邊到另一邊

我e生叫我唔好自己用鹽整wor,去藥房買一支生理鹽水(好大樽)都係$1x,衛生好多!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 xl 於 2/3/2009 17:00 發表

我e生叫我唔好自己用鹽整wor,去藥房買一支生理鹽水(好大樽)都係$1x,衛生好多!

我仔睇呢個係耳鼻喉專科醫生,佢話自己整天然好多

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 BOSKERMA 於 2/3/2009 15:52 發表
我囝囝都有塞鼻煩惱, 請問開鹽水份量係點呀? 同埋唧入去後駛唔駛索入去先呻出嚟ga? 唔該晒!

你先買一支針筒,唔好用而家喂藥咁細支,買支大少少
鹽就大約半匙
水一杯
先用熱水搞溶d鹽再加水,至暖水
先唧一邊鼻孔{其間另一鼻同口都會有水流番出黎正常ka}
唧完一邊就叫小朋友呻番d鼻水出黎{可以既話叫佢按住無唧水既郵鼻黎呻}
之後到另一邊同樣做法
每邊至少2次
咁就得la

伯爵府

Be careful that once you open the saline, you have to use it within 1 or 2 days. Don't keep too long.

原帖由 xl 於 09-3-2 17:00 發表

男爵府

去藥房買支大大支仲好啦, 不過我買22蚊!! 但就乾淨, 同埋份量啱囉!!

我細女2歲就就咁滴幾滴入去!!

仔六歲以上到我自己就用針筒, 打側頭, 係一邊入, 另一邊出!!

男爵府

琴晚我同個仔試咗啦, 但因未買針筒, 我只用spoon倒幾滴落佢個鼻, 叫佢"惡"後個頭, 等d鹽水自己流落去, ok喎, 初時呻完鼻佢話有少少唔舒服, 但過一陣佢話真係通晒喎, 成晚冇聽佢塞鼻, 瞓得好舒服呀, 但到5點幾, 聽佢有少少塞返, 想問駛唔駛早、晚洗一次, 定only夜晚洗就ok呢?

原帖由 kellyly 於 09-3-2 17:29 發表

你先買一支針筒,唔好用而家喂藥咁細支,買支大少少
鹽就大約半匙
水一杯
先用熱水搞溶d鹽再加水,至暖水
先唧一邊鼻孔{其間另一鼻同口都會有水流番出黎正常ka}
唧完一邊就叫小朋友呻番d鼻水出黎{可以既話叫佢按住無 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 BOSKERMA 於 4/3/2009 11:21 發表
琴晚我同個仔試咗啦, 但因未買針筒, 我只用spoon倒幾滴落佢個鼻, 叫佢"惡"後個頭, 等d鹽水自己流落去, ok喎, 初時呻完鼻佢話有少少唔舒服, 但過一陣佢話真係通晒喎, 成晚冇聽佢塞鼻, 瞓得好舒服呀, 但到5點幾, 聽佢有 ...

我仔上次係鼻竇發炎,醫生就叫4個鐘一次
佢就無講平時鼻塞
我諗早午晚都可以各一次既

大宅

係5係可以成日用? 你地買$ 有幾大支 ?

首頁

尾頁

跳至