跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我提議媽咪可以買一個攪拌機, 永安個D 好像一個一個杯倒轉ge 攪拌機非常好用, 很方便又細. 如果覺得貴就去花園街買,不過沒那么好用,但是打少少嘢ok ge! 如果每樣東西都用那些工具磨,很浪費時間,仲有很難磨得很幼細. 我以前就是用攪拌機磨蘋果,菜(用來煲湯, 或者加再飯裡面), 做豆漿, 打果汁 甚至做粥,很快很棉 滾兩滾就可以吃.

別墅

咁研磨杯呢? 我諗住買個用來整到d生果及食物變泥呀

複式洋房

我去過花園街, 但係唔見有呢樣嘢...

複式洋房

[quote發炎]原帖由 gobbylai 於 09-3-6 17:14 發表
咁研磨杯呢? 我諗住買個用來整到d生果及食物變泥呀 [/quote]

研磨杯都得,不過辛苦D loh 如果大D 食多D嘢. 我就打菜比我個大仔加入飯因為很難chew. 我基本上什麽都用攪拌機打.

複式洋房

原帖由 onibeee 於 09-3-6 17:20 發表
我去過花園街, 但係唔見有呢樣嘢...

花園街可能不一定常常擺檔, 他們常常轉. 可能其他街邊檔會有,要碰碰彩數. 我就買了永安那個很好用. 我媽就買了花園街那個, 沒那么順. 豬肉,牛肉,果汁,咖啡豆都是自己打,很方便.

別墅

原帖由 carolina 於 09-3-6 18:32 發表

花園街可能不一定常常擺檔, 他們常常轉. 可能其他街邊檔會有,要碰碰彩數. 我就買了永安那個很好用. 我媽就買了花園街那個, 沒那么順. 豬肉,牛肉,果汁,咖啡豆都是自己打,很方便. ...

咁又係 如果再大dd 第時要啄多d肉俾佢 搵菜刀慢慢啄都啄到手軟呀 返雜物房睇下有冇攪伴機先

大宅

我仲未比bb食粥仔,但都打算足6個月就比佢試. 想問下佢初轉粥仔就可以加肉/菜/其他有味的東西? or只可以食白粥?(好寡),要食幾耐?

複式洋房

原帖由 小余 於 09-3-8 00:46 發表
我仲未比bb食粥仔,但都打算足6個月就比佢試. 想問下佢初轉粥仔就可以加肉/菜/其他有味的東西? or只可以食白粥?(好寡),要食幾耐?

我個大仔過時我用椰菜, 紅蘿蔔, 洋蔥 (加了很甜,我兒子沒有洋蔥就不喜歡) 加 豬骨(多一點鈣同好味道) 煲完以後就把菜打爛加入飯裡面. 或者是生的時候放進去攪拌機打然後豬骨湯煲好以後就放菜入去滾兩滾, soft 之後就熄火.

我通常把湯放在冰格裡, 每次拿兩格放進飯裡面煮就好味道,有營養. 不過一定要把油除去. 其實很多東西都可以煮不過要健康, 有營養都可以給BB食

大宅

Carolina,謝謝你的回覆.想問下"每次拿兩格放進飯裡面煮..."的意思,是你用整冰用果d格格來裝湯放入冰格雪?
and一轉粥仔就比佢食豬,紅蘿蔔,椰菜,洋蔥,?會唔會快左d? 咁你係唔係之前食糊仔果陣就已經比佢加落糊仔到試過呢d野?

男爵府

想請問你買o個個係咩brand?

複式洋房

原帖由 小余 於 09-3-8 17:13 發表
Carolina,謝謝你的回覆.想問下"每次拿兩格放進飯裡面煮..."的意思,是你用整冰用果d格格來裝湯放入冰格雪?
and一轉粥仔就比佢食豬,紅蘿蔔,椰菜,洋蔥,?會唔會快左d? 咁你係唔係之前食糊仔果陣就已經比佢加落糊仔到試過 ...

就是做了湯之後放入冰格(for ice cubes) 裡面然後 放入冰柜. 用的時候就拿兩三格放入生米煮. 肉當然不能吃,只是煲湯侯出左過D味. 如果你怕菜吃不到就打爛成汁mix入湯入面就可以食啦! 我一開始就gum整. 只要東西夠細夠"淋" 就可以. 肉就最好不給,到有牙才給. 所以我放豬骨煲, 有味道, 有鈣, 有不會浪費左D肉

複式洋房

原帖由 ho_yan2406 於 09-3-8 20:58 發表
想請問你買o個個係咩brand?

shimono 在永安等地方有得買

別墅

請問豐澤有無得買?

複式洋房

原帖由 yeunglam 於 09-3-11 10:05 發表
請問豐澤有無得買?

唔清楚,不過應該很多地方有得賣, 尤其是大百貨公司

首頁

尾頁

跳至