婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

同99同住,一直都沒有什麼大問題。阿囡上年出世,99負責湊B,我同C6返工。但最近99更年期,成個人變左好燥同沒耐性。阿囡食粥扭擰就沒煮比佢食,又話人地個B肯食不挑剔。C6又成日無神神比佢爆,飲啖水都被O我,我們要買靜心嗎?!

象牙宮

hotarufuu 發表於 18-2-2 10:40
同99同住,一直都沒有什麼大問題。阿囡上年出世,99負責湊B,我同C6返工。但最近99更年期,成個人變左好燥 ...

B 永遠會挑戰 大人的耐心度。

中年人耐性強。但精力, 體力, 難于對付精力充沛B的。
中老年需要 : 做事 + 需要休多D。 balance
年青耐性差。精力, 體力, 可對付精力充沛B的。

成本低過外傭。
用多 自動化 家電, 協助家務。 自動斷電, 自動煮。不用看火。
自動吸塵器。自動煮餸。
或找 家務外判給家助, 1-2日家務。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

更年期係麻煩架,我個時媽咪都想自殺。所以多D關心99啦!或者你自己揍番啦

公爵府

更年期真係好漫長嘅戰鬥,你暫時唔會明解,但你一定有這一天,包容一下啦。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我媽更年期時都爆左半年,所以真係叫自己同C6包容一下。

翡翠宮

同99同住,一直都沒有什麼大問題。阿囡上年出世,99負責湊B,我同C6返工。但最近99更年期,成個人變左好燥 ...
可以就自己倆公婆湊吓.叫99多去旅遊玩吓.

伯爵府

回覆樓主

小朋友有青春期
老人家就更年期
兩樣都令人好頭痛
或者帶佢睇下中醫
會有小小幫助
時間過左就好
一家人包容下囉

男爵府

我媽當時都有飲靜心,同你要比返私人時間空間99,要靜,唔1好乜都旨意佢

大宅

ccgirlcc 發表於 18-2-22 23:24
我媽當時都有飲靜心,同你要比返私人時間空間99,要靜,唔1好乜都旨意佢

要持續幾年、要有心理準備?想當年我一句吾岩聽?就同老媽子開拖死未!

男爵府

stella^^ 發表於 18-2-23 04:49
要持續幾年、要有心理準備?想當年我一句吾岩聽?就同老媽子開拖死未!
...
我都記得唔係咁快,但當時我地十幾廿歲都唔多係屋企,佢就多d自己去玩,又飲靜心,佢亦成日自己講佢更年期好易發嬲,叫我地唔好理佢

首頁

尾頁

跳至