自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

請問大家知唔知邊個醫生好?
我家人在政府醫院兩天,醫生是有睇家人,但我們只限探病時間入去,姑娘說不清楚病人情況,只講了照了什麼,亦有幫忙叫醫生見我們,但兩天醫生也沒有回覆,現想轉去私家睇,請問大家知道那個醫生好?及轉醫院有什麼手續嗎?謝謝
PS 家人頭部受創,但暫時清醒

珍珠宮

幸福小師奶 發表於 18-2-13 18:23
請問大家知唔知邊個醫生好?
我家人在政府醫院兩天,醫生是有睇家人,但我們只限探病時間入去,姑娘說不清 ...

不清楚,但希望你家人早日康復。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

熊偉民醫生
新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

回覆樓主

馮正輝醫生

大宅

回覆樓主:

藍明權

男爵府

回覆樓主

Dr Fung ching fai

子爵府

回覆樓主

祝福

男爵府

腦外科,唔建議搵私家,因為需要幾多錢吓,而且最複雜既情況都係返政府醫院做。樓主因為未能聯絡政府醫生,所以想轉,係無可厚非。政府醫院有可能唔比你出院,因為病人情況唔穩定,又或家屬未有合適安排。政府醫院係會因為要保障病人利益,唔比出院。所以樓主目前要急切解決兩個問題。(一)錢,(二)說服醫院有關家屬出院後既安排。
我自己父親及母親都係曾經係腦外科處理。一個死,一個生。死既原因係唔識,欠缺智慧,亦欠缺知識。生既原因係有經驗,有信念。
政府醫院係要家屬爭取,家屬可以要求見當席醫生,或者見高級醫生。非探病時間亦可以見親人,亦有好多好多你無辦法想像既事情可以做,視乎家屬識唔識爭取。
樓主可以搵返我出/回既帖,可以有唔少既參考。有需要可以具體咁再問,呢度好多同路人,一定有人行過樓主面前既路。祝平安好運。

wcpcelia    發表於 18-2-14 11:05

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

多謝各位祝福~

子爵府

畀面勳章

幸福小師奶 發表於 18-2-13 19:55
多謝各位祝福~

亦多謝各位意見

子爵府

畀面勳章

rebreather 發表於 18-2-13 19:47
腦外科,唔建議搵私家,因為需要幾多錢吓,而且最複雜既情況都係返政府醫院做。樓主因為未能聯絡政府醫生, ...

請問你如何爭取到?我們問了很多次

男爵府

回覆 幸福小師奶 的帖子

全香港最好既腦外科係QE既8樓。日常運作由護士長,即係病房經理管轄。家屬要同當席護士要求見主診醫生。問對方回覆幾時見?病人家屬有知情權,唔係咩?一般3日內可以見醫生。主診/當席醫生唔得閒,就要求見高級醫生。高級醫生一般係接受投訴,比如家屬對主診醫生既回覆持不相同既睇法咁。
你地家屬要求,當席護士會覆醫生未有回應,咁一般家屬會放軟手腳。家屬應該明白,腦外科講緊黃金72小時,醫院無理由係72小時內都未能掌握病人情況。開始呢段時間好重要。腦部受傷,可能會出現出血性中風。可唔可以止血?亦話腦內壓過高,要開腦手術?可唔可以食薄血藥?食既話無辦法止血。唔食既話腦壓會上升,腦細胞死左係無辦法復原,有永久性傷殘既可能。到底係邊樣?腦部受傷既位置到底影響病人邊一方面既身體機能?清醒指數有幾多,有無15?比個參考樓主,插緊喉既病人,清醒指數講緊5或者6。有太多太多事情要照顧,家屬應該好忙,如果家屬唔忙,剩係等,我可以話比你知,你地錯過左太多。

tom_s18    發表於 18-2-14 00:07

子爵府

畀面勳章

rebreather 發表於 18-2-13 20:22

全香港最好既腦外科係QE既8樓。日常運作由護士長,即係病房經理管轄。家屬要同當 ...

佢地係有睇我家人,但無人話比我知咩事,我要求見醫生,但話要等醫生得閒,佢今日又出血,係口同耳流出來,同姑娘講都係話觀察,我無辦法下,想轉院,快點有個專科睇,至少知咩事

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我在QM同東區醫院都冇呢個問題。医生一日巡房兩次,你問下你親人的主診医生幾多點巡房。床頭有水牌係边個主診,見唔到,仲有高级医生巡房。我未試過不在同一日見倒医生。但我唔洗返工,可長駐等佢來巡房。

可否講你親人在边間医院?如在政府龍頭医院就唔建議你走。有時檢查或觀察係要等幾日先可正確断症。你唯有日日追問。

而且你新人腦出血,如此時轉院可能風險好大。

男爵府

你要同姑娘講,要約見主診醫生,主診醫生唔得閒就見高級醫生,再無回覆,你就問佢呢間醫院邊個話事既?一定有口痕友話我事不關己,講風涼話。當年醫生係同我講,話我地既情況係要報喪。我當年估醫生剩係識叫家屬有心理預備,估唔到我地咁叻,去到報喪既階段。伊院E8既護士長日日見我,咩醫生都見晒。點解可以見唔到醫生?咩道理?病左嗰個自己唔識問,家屬唔問?邊個去問?
問病況有錯咩?錯咩呀?幾日都未見醫生,病左嗰個識答醫生咩?家屬唔見醫生,邊個答醫生?醫生話晒事,唔洗問家屬?無事就係,有事醫生見家屬,係解釋決定性問題,安排家屬合理寄望。
家屬一般唔識反應(我既第一次就係咁,結果7日就結束。)

子爵府

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 18-2-13 20:38
我在QM同東區醫院都冇呢個問題。医生一日巡房兩次,你問下你親人的主診医生幾多點巡房。床頭有水牌係边個主 ...

佢只比我地探病時間係度,我也可等,但佢地唔比,醫生又約唔到

禁止訪問

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

試下同姑娘講醫生會幾點巡房,我可唔可以等醫生講解下個情況,通常姑娘都會照落薄等醫生覆

子爵府

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 18-2-13 20:38
我在QM同東區醫院都冇呢個問題。医生一日巡房兩次,你問下你親人的主診医生幾多點巡房。床頭有水牌係边個主 ...

瑪嘉烈呀~
昨日又撞車,唔知關唔關事,個個好忙,我已追住問可能佢見我家人清醒就唔理

子爵府

畀面勳章

cinda72. 發表於 18-2-13 20:39
如果嚴重,叫醫生寫紙你轉公立啦

而家就係公立

首頁

尾頁

跳至