自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得去,我search下價錢其實唔算貴,不過去一去玩就使幾千蚊,我好唔捨得,因為儲錢好辛苦,真係要慳出黎,每日都限住洗費。

不過,大仔老師同我講過,不論係幼稚園定小學老師,建議我要帶佢出去睇多啲,大仔理解能力低,好多時要俾佢親眼睇到親耳聽到玩過接觸過,佢先明白咩一回事,黎緊有復活假期,大仔同細仔都就黎生日,諗緊好唔好去一次,但一諗到小左幾千就好肉赤。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:25
好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

讀萬卷書不如行萬里路

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:25
好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

肉赤就唔好了,帶佢地出去睇多d一定冇錯,但其實要見識,香港都好多野可以見識架。你先帶佢地認識香港各區吧,有閒錢而你又唔赤,才唸衝出香港。

noelching39    發表於 18-2-27 18:24
kittypo    發表於 18-2-27 13:18
xi_belle    發表於 18-2-27 12:49
anncee    發表於 18-2-27 08:46
caryfox    發表於 18-2-27 08:24
starrymama    發表於 18-2-26 23:24

水晶宮

回覆樓主:

睇能力,老師含義唔一定去旅行,有d放假都宅係屋企

平價自由行,都係澳門,台灣
其實上海,北京,都唔錯

睇餸食飯

大宅

回覆樓主

我會一齊去旅行,錢可以再揾過,但和他們一起旅行的回憶,是跟一輩子的。

家家公主    發表於 18-2-27 11:53

子爵府

tester5 發表於 18-2-26 21:30
肉赤就唔好了,帶佢地出去睇多d一定冇錯,但其實要見識,香港都好多野可以見識架。你先帶佢地認識香港各區 ...

其實香港除左op既水族館係咪無其他?

可能撞到朋友們去旅行,唔多人,所有設施都可以慢慢玩,小朋友亦好盡興,係香港好似去迫多過玩 只係想打千秋,都唔敢玩得耐,排15分鐘玩3分鐘。

子爵府

李露眉 發表於 18-2-26 21:33
睇能力,老師含義唔一定去旅行,有d放假都宅係屋企

平價自由行,都係澳門,台灣

我只係諗住深圳/廣州,兩個都係sen仔搭太耐車會跳制,所以車程唔可以太耐。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

有緣相聚 發表於 18-2-26 21:35
我會一齊去旅行,錢可以再揾過,但和他們一起旅行的回憶,是跟一輩子的。
...

同意

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:37
我只係諗住深圳/廣州,兩個都係sen仔搭太耐車會跳制,所以車程唔可以太耐。
...

广州好多野玩又安全

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:37
...

咁搭飛機都唔掂喎
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

睇多d唔一定要旅行呀,香港有好多好多博物館,郊野公園等。

子爵府

heidys 發表於 18-2-26 21:40
咁搭飛機都唔掂喎

我無諗住搭飛機,諗住大陸玩下,搭下車/搭下船。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:36

其實香港除左op既水族館係咪無其他?
無其他既意思係有冇其他水族館?

其實要玩都唔一定要去op呀,香港好多地方值得去,濕地公園、中央圖書館、香港動植物公園、各藝術館及博物館、科學館。。。。去郊遊可以去長洲、西貢、南丫島、山頂、城門水塘。。。。。其實都好多野睇、好多野玩,睇你地想去邊自己plan。

大宅

回覆樓主:

其實唔駛花錢外遊,留係香港都有好多地方可以去。去下唔同公園,去下啲島,好似東龍島,塔門咁,由榕樹灣行去索罟灣咁都可以睇到好多野,玩足一日

子爵府

綠荳媽媽 發表於 18-2-26 21:41
睇多d唔一定要旅行呀,香港有好多好多博物館,郊野公園等。

其實我兩個仔鐘意去水族館,波波地,大型公園,花花草草無咩興趣,以前我有買博物館family pass, 但佢地無咩興趣就無再買了。

水晶宮

回覆樓主:

唔1定出去旅行先叫多見識的,每星期去香港的唔同博物館,去香港唔同的公園,去香港大大小小的沙灘,離島,去香港不同的家樂徑,不出1年你小朋友比其他留在家中打機的細路所看見的,所聽見,所觸及的多出他們百倍,既不怎花你錢,就是花你的體力,心力與時間

單是濕地公園我家小朋友去了30次,這些地方就是活動課本呀~

公爵府

回覆樓主:

可以去深圳動物園,廣州樂園玩下先,唔算遠,都有好多嘢睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真返大陸我情願留喺香港,香港都好多嘢玩。

子爵府

親子王國15週年勳章

唔一定去海洋公園,行山,入新界,行博物館都得,志在見識世界。南丫島、長洲、大澳都好好。香港都好多博物館-郵展廊、警隊博物館、醫學博物館、人類民俗館,唔一定只去菠蘿包、歷史博物館果 d。

想出港的話,澳門、台灣都係個唔錯嘅選擇。我之前跟旅行團由珠海出發去澳門,都唔錯架,而且個導遊話,珠海去澳門會平 d。深圳一日遊都好。

旅行記憶係一輩子,能夠一家人整整齊齊去旅行嘅日子未必很多,很快就要擔心升中、升大學、搵工。我升小學之後就好多次去唔成旅行,一係我學校不斷考試測驗,一係就父母工作行唔開,要等到入大學先可以無憂無慮一家人去旅行。

子爵府

marmalade 發表於 18-2-26 21:44
其實唔駛花錢外遊,留係香港都有好多地方可以去。去下唔同公園,去下啲島,好似東龍島,塔門咁,由榕樹灣行 ...

去島係未睇風景多?

我地黎緊同朋友們去南Y島

首頁
12345...7

尾頁

跳至