自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

fannyauau 發表於 18-2-28 21:41
個個都話人奶點好點有營養, 但我真係好累, 我抖唔夠一個月就已經返工, 都有泵定但真係覺得好辛苦, 岩岩開始 ...

只要你覺得舒服就可以,bb食人奶同奶粉都可以健康成長 ,媽媽加油
又或者,可以你放工或放假先餵人奶?

大宅

回覆樓主:

感同身受啊。
不過我堅持到就黎五個月,訓少左病多左暴躁左。
但係bb 好似都算穩定,唔敢同佢飲奶粉,唔想冒險。

水晶宮

好媽媽勳章

個個都話人奶點好點有營養, 但我真係好累, 我抖唔夠一個月就已經返工, 都有泵定但真係覺得好辛苦, 岩岩開始 ...

https://www.hk01.com/熱話/163628/英媽用自己人奶做實驗-比較母乳奶粉抗菌力-網民-胸部真神奇

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁咪轉奶粉, 有咩問題?

水晶宮

回覆樓主:

支持你放棄,太吃力,又攰的話,留番你的精神比bb,留番你的笑容比bb,留番你的健康去照顧bb,別鑽牛角尖,人奶,奶粉選那1樣,是以媽媽的精神狀態而去決定,那樣能使你覺得輕鬆無壓力,就選那個

bb願意見到常笑的媽媽,多過做這個做那個攰到連笑都笑唔出的媽媽

珍珠宮

媽咪情緒好易影響 BB,辛苦就轉奶粉,世事無絕對的。

用戶要求終止服務

我覺得最緊要你係自己舒服,其實而家奶粉都好好

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我2個女都冇餵母乳,吾好比人洗腦,覺得餵奶粉係罪大惡極,最緊要媽咪精神好,BB健康。最緊要老公支持,我老公見家姐食奶粉咪一樣好好,叫我第二胎吾使堅持

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

頂唔住咪飲埋奶粉囉, 太辛苦整病左仲衰~
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最緊要自己覺得舒服,唔好理人哋點樣睇.
唔係激到自己有問題
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

支持唔到就轉奶粉有咩問題?食奶粉bb一樣可以好健康,你已盡左力去試,無謂比壓力自己,精神出左問題對你對bb都不是好事。

男爵府

回覆樓主:

唔好迫自己,太大壓力都無奶
我果時都係半人奶半奶粉
奶粉唔係白粉,無害既

男爵府

回覆樓主

轉奶粉啦,一樣食到肥肥白白。

男爵府

回覆樓主

奶粉唔係白粉,唔好俾人洗腦!最緊要媽咪自己身心舒暢,你病左阿B都唔會好,分分鐘搞到抑鬱!
雖然我自己ftm,喂到13個月,因為做手術必須停喂,果D人奶黨鬧到我差D自殺!

即使人奶營養再好,點樣抑菌blablabla,你始終係bb媽媽,除左人奶,你仲有好多嘢要照顧佢,唔好鑽牛角尖,更加唔好自責!
你係最好㗎,加油jm!

wclaw1220    發表於 18-2-28 23:55

侯爵府

坐月其間餵人奶, 返工後覺得辛苦就唔好繼續, 最緊要自己舒服。 我以前第一胎唔夠奶水, 餵唔到BB都好大壓力, 老公之後話我成日喊, 佢覺得我好似有產後抑鬱。其實食奶粉都唔大問題, 不過社會風氣影響下, 令到做母親的大家有小小壓力, 保重身體最緊要, 休息多的, 開開心心照顧BB啦! 加油~

公爵府

回覆樓主:

支持!要返工又要湊B,俾自己舒服點,抖抖
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

回覆樓主

如果你覺得太辛苦,餵奶粉都唔係壞事。
當然餵母乳係可以令bb抵抗力好啲,我覺得你可以試下情況許可下餵得幾多餐就幾多餐,如果人奶開始唔夠bb食,咪夾幾餐奶粉囉,唔洗迫得自己太緊。
我當初都係人奶+奶粉咁餵到一歲

別墅

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

出po。係時候轉奶粉啦!

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

奶粉唔係毒品呀,餵唔到人奶都冇辦法
壓力大都會影響奶量
餵奶粉就大家都舒服D...又可以叫家人幫手餵
你就盡量休息下,坐好個月
最重要大家都舒服同開心

首頁
12345...6

尾頁

跳至