自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問有冇人知頭七及回魂係點計? 如沒有任何宗教信仰, 有d咩嘢要做? Thanks a lot!

伯爵府

你去紙紮店問la, 佢地會教你ga la.

伯爵府

and bun 儀館d人應該會教ga bor.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

殯儀館同我講而家唔做呢d嘢, 所以想問清楚, Thanks.
原帖由 ccbeauty 於 09-3-17 13:49 發表
and bun 儀館d人應該會教ga bor.

大宅

原帖由 lestat 於 09-3-17 13:54 發表
殯儀館同我講而家唔做呢d嘢, 所以想問清楚, Thanks.

有生意點會唔做呀? 師傅會好詳細有張 list 比妳, 點計我就唔知呀, 佢地亦唔教妳啦, 但比錢佢地就會好詳細列明給妳知, 寫得亦算明白, 跟日期照做就算了...

子爵府

要睇通勝o架...........

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

舊年我地搵左搞殯儀既人辦阿媽既身後事,佢地就會計埋回魂日,同埋教我地要點做都~

子爵府

如殯儀業同你咁講:
1) 佢唔熟呢行,亦唔識計或搵師傅同你先人計回魂,魂高幾多,去咩道之類;
2) 佢知你無宗教,所以話比你知你都唔會做,所以慳番.

原帖由 lestat 於 09-3-17 13:54 發表

子爵府

以我所知:
亡者要為他/她在家設靈比佢知自己已亡. 唔係亡者會留係死亡地點.
而頭七,尾七,回魂及百日對亡者都係重要日子, 而亡者由死亡日起每七日要祭一次,於中午12點前.
其實,都係比亡者知你已亡唔好留係陽間,做新魂好唔慣所以要比凡間食物供奉,1日3餐要亡後49日內要供應,之後亡者會習慣香火.....

呢d都係之前有道德的師傅講比我地知!!

如唔知亡者係另一個世界點,而在生人可做又有幾千年歷史的文化下,加以判斷而為亡者做,最多都係要你用多一千幾百......

所以我有照做....幾十萬就話要想想.

伯爵府

醒目開學勳章

你安排出殯時宜果陣, 殯儀館d人會幫你寫哂落張紙到架

侯爵府

你講得好啱, 其實我哋都唔打算搵師傅打齋或做d咩, 因為都唔太相信, 只係想知道有d咩忌諱, 例如頭七唔知幾點後唔好出廰之類, 想個心舒服點.
原帖由 d2343130 於 09-3-17 14:38 發表
如殯儀業同你咁講:
1) 佢唔熟呢行,亦唔識計或搵師傅同你先人計回魂,魂高幾多,去咩道之類;
2) 佢知你無宗教,所以話比你知你都唔會做,所以慳番.

...

子爵府

好似草紙好薄的黃紙..

原帖由 MK2006 於 09-3-17 14:49 發表
你安排出殯時宜果陣, 殯儀館d人會幫你寫哂落張紙到架

侯爵府

多謝你及各位既資料, 雖然我都唔太明, 我會去長生店問清楚. Thanks again.
原帖由 d2343130 於 09-3-17 14:45 發表
以我所知:
亡者要為他/她在家設靈比佢知自己已亡. 唔係亡者會留係死亡地點.
而頭七,尾七,回魂及百日對亡者都係重要日子, 而亡者由死亡日起每七日要祭一次,於中午12點前.
其實,都係比亡者知你已亡唔好留係陽間,做新魂 ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係呀, 會有人指點架
原帖由 小草 於 09-3-17 14:23 發表
舊年我地搵左搞殯儀既人辦阿媽既身後事,佢地就會計埋回魂日,同埋教我地要點做都~
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

其實頭七/二七都係閒七,唔使做特別野,而回魂就要喃嘸c fu計,通常7-14日內。例如親人星期四過世,頭七就係下星期三,二七就第二個星期三。(如有不確請改正)

侯爵府

原帖由 d2343130 於 09-3-17 14:45 發表
以我所知:
其實,都係比亡者知你已亡唔好留係陽間,做新魂 ...

我婆婆尋日係頭7,但我地都冇係中午12點前祭一次,因我地要返工,只在夜晚祭,會唔會唔好?我唔想做錯而令到婆婆唔舒服呀~請指教

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭七, 二七, 尾七都無嘜人搞…. 我記得我麻麻過身時 (即係 198X 年時), 在麻麻房入面有搞呢 D 野, 而家時隔20幾年, 我都仲有些印象, 因為都幾得人驚, 因為要將一對紙扎公仔放係到, 同埋有一張地獄圖 map (圖上有勾利筋, 炸油鍋果 D), 天天都要裝香供奉

多數而家 D 人只搞回魂夜乍, 回魂時段係由喃嘸師夫計出來, 我記得要放一條煎好既魚, 鴨頭, 唔可以用牛肉, 要用紙碟, 紙碗, 木筷子, 總之佢計左既時段儘量唔好出廳 (關好門窗), 要出廳都要先將利器 (剪刀) 掉出廳, 之後才可以出房, 所有擺放過既食物及用具要掉左去

在世既人, 可以在尾七前唔好食牛肉, 過時過節唔洗拜神, 唔好去入人地屋企等

男爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

頭七/二七都係閒七,唔使做特別野,三七就係女兒做既七,五七就係仔做既七(通常都係打齋超道)。而回魂就要喃嘸c fu計,大概7-14日內。例如親人星期四過身,下個星期三就係頭七,二七就係再下個星期三,如此類推。(如有不正確,請改正)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭七你婆婆出殯左未? 如果未其實, 晚晚都要點白蠟燭 d 衣紙既

原帖由 eunice23 於 09-3-17 15:34 發表

我婆婆尋日係頭7,但我地都冇係中午12點前祭一次,因我地要返工,只在夜晚祭,會唔會唔好?我唔想做錯而令到婆婆唔舒服呀~請指教

伯爵府

醒目開學勳章

先人一走, 係要係屋企門口點白蠟燭同每日燒d錢比佢咁, 回魂夜d餸要係單數(冇牛就得), 3對杯同筷子, 生果白酒咁, 如果先人張床唔掉, 就將床肉擺側(整到瞓唔到係上面直到完事)
原帖由 szeszes 於 09-3-17 15:59 發表
頭七…你婆婆出殯左未? 如果未…其實, 晚晚都要點白蠟燭 及 燒 d 衣紙既

首頁

尾頁

跳至