嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

氣管炎... 要點護理呀??

仔仔連續3晚都瞓瞓o下,到半夜起身勁喊,但到日間又無事wor.. 照舊玩... 以為佢無事。
但昨夜又係o甘喊。今朝叫奶奶帶仔仔去睇醫生.... 醫生話仔仔氣管炎.. 但我問奶奶有咩要留意...佢話無wor..
所以我想大家幫幫忙,教我如何護理仔仔,令佢快d好返!! Thx!!
好擔心丫... 氣管炎會否變哮喘o架??
:cry:

男爵府

Re: 氣管炎... 要點護理呀??

記得唔好食凍&甜野,小心唔好冷親條頸&膊頭,希望你仔仔快D好返!

複式洋房

蔚晴,

Thank you very much!!

mc_chumui

蔚晴 寫道:
記得唔好食凍&甜野,小心唔好冷親條頸&膊頭,希望你仔仔快D好返!

別墅

mc_chumui

仔仔幾大? 我細女5個月大時試過支氣管炎, 瞓又瞓得唔好食奶又食得唔好勁蚊蚊僧.
食藥啦, 平時瞓時如果天氣乾燥的話, 注意吓空間的濕度, 毛公仔唔好放咁多, 床單被套多D換, 因為床單被套都會沾有塵滿對管炎唔好, 如果仔仔喜歡飲湯的話多D煲D健肺湯, 什麼什麼海底爺/雪甲膏ETC...
醫生話半年唔反發應該都無咩事, 我個女而家一歲之前試過2次支氣管炎, 但醫生話太細好難定是否以變哮喘, 因為BB氣管弱好多時都有類似哮喘的病徵.
先不要太擔心, 多D同仔仔做運動加強肺功能先係良策.

祝你仔仔早日康復& 健健康康!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

而家唔係咁凍,可用條絲巾圍住條頸防入風,到凍啲就可用冷巾

男爵府

mc_chumui,

我個女都係氣管炎, 醫生話要戒清口, 凍野, 煎炸野, 唔食得, 連餅乾都唔食得呀。

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

How to take care of seven month baby ar?

大宅

其實好多bb/細路仔都有氣管問題, 我聽醫生講若bb仔本身氣管較weak, 可長期間比佢食燕窩(每日一小匙), 另平日少食熱氣食物及多飲滋潤湯水, 慢慢氣管就會

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

[quote]
tpy 寫道:
其實好多bb/細路仔都有氣管問題, 我聽醫生講若bb仔本身氣管較weak, 可長期間比佢食燕窩(每日一小匙), 另平日少食熱氣食物及多飲滋潤湯水, 慢慢氣管就會

別墅

bb太細不可以食燕窩!!!! 他們消化吾到嫁!!!

好似起碼要2-3歲才可吃,問下好d呀!!!

別墅

氣管炎關喊咩事 呀?-( ?-( 氣管炎除咗睇醫生食藥,最重要係幫bb條頸足夠保暖,但又要好小心睇住佢,唔好比佢窒息。
其實bb只响夜晚喊 .呢d通常老人家叫做夜哭或者夜驚,吾雖要睇醫生俾d枕頭仔包住心口訓..或者幫佢搽d保心安油都得試下啦!
van ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

Irene_Lo,
唔好意思令你誤會, bb仔太細係唔可以食燕窩

珍珠宮

[quote]
tpy 寫道:
Irene_Lo,
唔好意思令你誤會, bb仔太細係唔可以食燕窩

別墅

我唔知氣管炎係咪要食燕窩,不過我媽話我bb個時成日咳,佢會比燕碎我食~因為燕窩對氣管好~
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

大宅

Irene_Lo,

OK 無問題, 燕窩係好正氣, 對小朋友無乜影響, 我個女都係咁食

珍珠宮

[quote]
tpy 寫道:
Irene_Lo,

OK 無問題, 燕窩係好正氣, 對小朋友無乜影響, 我個女都係咁食

大宅

Irene_Lo ,
我會買燕窩自己燉, 平d嗎! 現成的好貴又唔抵!一樽即食燕窩的價錢可以買到2兩燕窩啦:wink:

首頁

尾頁

跳至