興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

想請教各位:
我的 Western Digital Elements 2.5" 500GB external HDD 是否已壞左呢?

因為我見到有以下字樣:

"需要格式化磁碟機 H:中的磁片才能使用" -----> 我甚麼也沒有做,只取消了它

然後過一陣,我再見到以下字樣:

"無法存取 H:\  資料錯誤(循環冗餘檢查)" -----> 我甚麼也沒有做,亦取消了它

HD 內有很多小朋友的相片及功課記錄,全都放了入去!現在好驚不知點算好!

只怪自己一直太老定,無做 back up!

有冇方法可以救回所有 files 呢?可去邊樹整呢?

麻煩大家幫忙,謝謝!

:cheeze:  :wave:

侯爵府

ctang97 發表於 18-3-24 08:47
想請教各位:
我的 Western Digital Elements 2.5" 500GB external HDD 是否已壞左呢?

你而家有兩個做法:

1. 可以試吓用救碟的軟件掃描一下,睇下可唔可以讀到資料,如果得嘅話就將啲資料備份。

2. 你可以嘗試將呢個開始硬碟嘅外殼拆開,用另一條外接線經 usb 連接,睇下讀唔讀到資料。因為你呢個牌子嘅外置硬碟,好多時都係外置盒內上嘅線路板出事,但其實本身硬碟係冇事。

不過如果你唔識,就要攞出去俾人搞,通常救資料係以資料容量去收費。你可以去深水埗新高登電腦商場問一下,有幾間舖頭係專做拯救資料的。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

crshk 發表於 18-3-24 11:13
你而家有兩個做法:

1. 可以試吓用救碟的軟件掃描一下,睇下可唔可以讀到資料,如果得嘅話就將啲資料備份 ...

謝謝你的回應,我上外國的網站見到有一個 freeware 可修復資料如下,請問你知道它可靠嗎?
https://www.easeus.com/ad/external-drive-recovery.html?gclid=EAIaIQobChMI3sLvjcWD2gIVCCQrCh2ddgL-EAAYASAAEgL1_PD_BwE

侯爵府

ctang97 發表於 18-3-24 11:31
謝謝你的回應,我上外國的網站見到有一個 freeware 可修復資料如下,請問你知道它可靠嗎?
https://www.ea ...

呢個係可以救番硬碟‘普通炒咗’嘅資料。

如果好似我上面咁講,係硬碟盒嘅線路板出事,咁就幫唔到手。

補充一點,如果你用上面那程式嗰陣,小心唔好重新寫入任何資料,否則可能令到成個硬碟資料救唔到。

子爵府

crshk 發表於 18-3-24 11:13
你而家有兩個做法:

1. 可以試吓用救碟的軟件掃描一下,睇下可唔可以讀到資料,如果得嘅話就將啲資料備份 ...

請問有哪些救碟的軟件可用來掃描呢?

侯爵府

ctang97 發表於 18-3-24 11:45
請問有哪些救碟的軟件可用來掃描呢?

你上面那個係最基本的。

有其他係深層次的,但係複雜好多同要付費。

子爵府

crshk 發表於 18-3-24 11:49
你上面那個係最基本的。

有其他係深層次的,但係複雜好多同要付費。

謝謝你!等我嘗試一下,如有問題再向你請教。

侯爵府

ctang97 發表於 18-3-24 14:03
謝謝你!等我嘗試一下,如有問題再向你請教。

Welcome

首頁

尾頁

跳至