自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

好少說話入我耳,我老爺姑奶唔敢係我面前講啲乜,不過會同我C6講我仲唔出去返工,有時飲茶食飯要AA就會假講笑真心問:第時你去返工就要你請架啦!我真係唔會同佢勞氣,中意講就講飽佢,反正我就唔會請你食飯,我亦唔駛你請,自己比返自己果份,幾自在!

公爵府

好媽媽勳章

櫻花bb 發表於 18-4-3 17:18
我99成日俾說話我聽,話我好唔返工,食嘅用嘅佢仔d錢!心諗我轉做ftm,我兩公婆一毫子家用都冇俾少佢,仲有 ...

me 2,我當年做ftm,我99又係成日話我點解唔返工,係咪想捱死佢個仔,仲成日話我好得閒好喇,到我女大咗d,我做返野,但我99仲係當我唔駛做

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

凍奶茶少奶 發表於 18-4-4 14:55
係呀,乜都有人講
FTM又話咁後生去搵下錢俾仔女好過啦

係,因為我做過ftm都做過wm,我最憎人話我好得閒,唔駛返工好得閒,返工又話唔洗湊仔好得閒,原來做人呀媽會好得閒既

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maomaofafa 發表於 18-4-4 04:44
我以前都淨係掛住湊小朋友,乜鬼嘢私人時間都冇。後來發現同老公出去拍拖係好重要,就算幾忙都要行開下, ...

冇錯,當一個人長期對住小朋友就好似你長期返工一樣,你個腦只係幫佢同自己記有咩要做,但完全冇休息,咁樣自己好易燥,對小朋友都唔係好事。叫其他人間中湊下,佢冇咁依賴你,大家都可以放鬆下冇咁緊張

子爵府

王雨瑩 發表於 18-4-4 15:25
現實就無人俾說話我聽喇。

網上睇見人話做家庭主婦脫節。我心諗咁諗真係好脫節
而家仲講呢句就真係脫節喎,脫唔脫唔係單單家庭主婦依個因素

都有人同我講,番工對住好多年青人,同佢哋玩得埋,
因為佢有用whatsapp,所以一D都冇脫節,做人要與時並進云云.

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

momonicnic1107 發表於 18-4-4 15:47
其實話家庭主婦脫節,佢本人都應該好脫節,思想仲停留响6,70年代,以為做ftm只係湊仔,其實做ftm先要知得 ...
返工可能日日做做,放工夜一夜返黎湊仔跟功課,邊有時間理天下事<--非常對

好多騙案受害者都係專業人士,根本忙到新聞都唔得閒睇

珍珠宮

m--m 發表於 18-4-5 18:53
而家仲講呢句就真係脫節喎,脫唔脫唔係單單家庭主婦依個因素

都有人同我講,番工對住好多年青人,同 ...

呢句野係bk都大把人講

子爵府

Lorican 發表於 18-4-5 19:08
呢句野係bk都大把人講
係?咁我就真係脫bk節啦,得罪好多人都唔知

子爵府

MommyPanel勳章

王雨瑩 發表於 18-4-4 17:13
回覆 maomaofafa 的帖子

咪就係。啲人係咪返工返懵左,以為返工先正常?大部份人返工都為錢姐。咁有錢仲晒 ...

呢度某d人其實心理唔係幾平衡,只要一搵到位就會踩ftm,好似之前話派4千蚊果次咁。我就真係未見過ftm踩wkm

子爵府

MommyPanel勳章

凍奶茶少奶 發表於 18-4-4 14:58
最令我介意係「女人都係靠自己好,今日老公錫你,唔知聽日事,有份工保障自己好D」

講到我一旦離婚一定係被離 ...

其實返工都會俾人炒啦,除非鐵飯碗,如果唔係,我都唔覺得份工係d咩保障

水晶宮

momonicnic1107 發表於 18-4-4 14:40
堅係最憎聽到小朋友訓你跟住訓
大佬呀…佢哋訓左成廳打完仗咁嘅玩具唔使執?唔使爭取時間整餸咩 ...

執玩具應該係小朋友的責任

大宅

bluetulip 發表於 18-4-5 20:08
執玩具應該係小朋友的責任

謝謝提點,因為我兩個小朋友只係得3歲同1歲,屋企又比較大,玩具散落範圍比較大,暫時佢哋會幫忙執一部分,其餘我會幫忙清理

用戶要求終止服務

momonicnic1107 發表於 18-4-5 22:24
謝謝提點,因為我兩個小朋友只係得3歲同1歲,屋企又比較大,玩具散落範圍比較大,暫時佢哋會幫忙 ...

我明白你
仲有玩具爛咗,爆線,小至換電,痴返甩咗嘅飾物,大至清潔玩具上的嘔吐物,污漬,收納玩具,濕濕碎碎好煩

大宅

happybebebe 發表於 18-4-5 23:34
我明白你
仲有玩具爛咗,爆線,小至換電,痴返甩咗嘅飾物,大至清潔玩具上的嘔吐物,污漬,收納玩具,濕濕 ...

你完全講中,睇黎係同道中人。多謝你明白我 執玩具都係其次,修補玩具同抹玩具上啲口水漬先最快時間
依家啲玩具換電下下要用螺絲批 仲要鬼咁多螺絲,好快時間,小朋友訓左真係要好爭取時間快手執修

珍珠宮

ms_maybb 發表於 18-4-5 19:24
呢度某d人其實心理唔係幾平衡,只要一搵到位就會踩ftm,好似之前話派4千蚊果次咁。我就真係未見過ftm踩wkm ...

係呀,仲要自我感覺良好

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

長毛免 發表於 18-4-3 13:28
我覺得最乞人憎
幫朋友做嘢
就係話我有老公照顧

「你喺屋企有咩做丫?」
「除咗湊住個女,你有咩做丫?」
點解成日麵覺得 FTM 只係睇住個小朋友,就無其他嘢做?如果真無係齋住個女,就真係爽YY啦!

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://m.mamaclub.com/learn/%e5%90%83%e8%8b%a6%e7%95%b6%e5%90%83%e8%a3%9c%ef%bc%9f%e8%ab%8b%e5%88%a5%e5%bf%bd%e8%a6%96%e5%85%a8%e8%81%b7%e5%aa%bd%e5%aa%bd%e7%9a%84%e9%9c%80%e6%b1%82/

子爵府

至憎成年先見1次懶把閉懶有錢親戚成日講
"成日係屋其咪好得閒好無聊"
"無返工咪好窮"
我有PT有投資,搵幾多唔通樣樣數比你聽咩,你公司就黎汁,成日問人攞2手童裝都無同我講啦(我朋友係佢同事,但佢唔知)

首頁

尾頁

跳至