自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞仔塊面比蚊"針"到又紅又腫..搽咩好?可以快d消腫?成個5毫子甘大..好心痛呀!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔又係o甘, 比蚊針後好容易過敏, 腫起晒, 我是帶仔睇醫生, 搽醫生開的藥膏。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我之前睇醫生, 開過隻藥膏叫uni-rax-hc, 環球製藥
之後我自己去配, 都幾難搵的, 要大間watsons至有(我去渣甸坊果間)
隻藥有dd類固醇成份, each gram of cream contains 2.5mg of hydrocortisone and 100mg of cratamiton, 醫生話唔可以用多過3日
多數搽2日就ok了, 不過張紙寫住2歲以下用要先問過醫生

我個仔又係對蚊好敏感的 , 又惹蚊, 試過返返下學, 老師打黎問佢做咩腫到一撻撻(可以因為一粒蚊爛, 腫半條小腿!), 我估老師以為我打佢黎
所以我一定要有呢支藥膏看門口lor
原帖由 wawaliluk 於 09-3-19 10:42 PM 發表
我個仔又係o甘, 比蚊針後好容易過敏, 腫起晒, 我是帶仔睇醫生, 搽醫生開的藥膏。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

試下用'娥羅納英H軟膏吖, 止癢消腫.

子爵府

我都係帶佢睇E生好D。。我個仔隻腳都比蚊針左, 腫到成個權頭甘 真係幾似比我打甘, 你講果隻藥膏搽完會唔會連D"啦"都可以去埋架?因為亞仔比蚊針完D"啦"都要幾個月先完全退晒架
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 09:47 發表
我之前睇醫生, 開過隻藥膏叫uni-rax-hc, 環球製藥
之後我自己去配, 都幾難搵的, 要大間watsons至有(我去渣甸坊果間)
隻藥有dd類固醇成份, each gram of cream contains 2.5mg of hydrocortisone and 100mg of cratam ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

uni-rax係止痕+消炎, 搽完就唔痕, 就唔會R, 咁咪無啦lor! (搽完我見我仔又真係唔再R wor! 通常過左一晚已經明顯好轉, 搽多一日都可以唔再搽)
當然你可以睇下醫生, 問下呢隻arm唔arm, 或者叫佢開隻arm既俾你(睇醫生有得claim ), 以後自己配都得
我仔試過針到睜唔大隻眼, 試過半隻手背腫左, 半條小腿硬晒, 上次針耳仔, 腫到咁:
原帖由 奀奀豬0702 於 09-3-20 09:58 AM 發表
我都係帶佢睇E生好D。。我個仔隻腳都比蚊針左, 腫到成個權頭甘 真係幾似比我打甘, 你講果隻藥膏搽完會唔會連D"啦"都可以去埋架?因為亞仔比蚊針完D"啦"都要幾個月先完全退晒架 ...

子爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 10:10 發表
uni-rax係止痕+消炎, 搽完就唔痕, 就唔會R, 咁咪無啦lor! (搽完我見我仔又真係唔再R wor! 通常過左一晚已經明顯好轉, 搽多一日都可以唔再搽)
當然你可以睇下醫生, 問下呢隻arm唔arm, 或者叫佢開隻arm既俾你(睇醫生有 ...

唔該晒呀~如果亞仔比蚊針左EAR..我諗都會腫到甘大...因為佢隻EAR本來就好大隻

大宅

我個仔都係,次次針親都起水"pop",有次針到隻腳腫哂,行唔到......夜晚好痕訓唔到,發忟憎不停"r",醫生試過開類固醇,不過唔多見效;charlotte_mom可唔可以pm你個醫生比我帶阿仔去睇,thx~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"雙飛人",我個女比蚊咬到起水泡跟住爛腳添,揸左2日完全好番,老師都問我用左咩神仙水,不過揸密啲

王國長老

我唔記得邊個e生 , 我通常走入st paul是但搵一個的, 可能係吳醫生or馬醫生(我記得唔係柯醫生)

原帖由 janetgordon 於 09-3-20 10:18 AM 發表
我個仔都係,次次針親都起水"pop",有次針到隻腳腫哂,行唔到......夜晚好痕訓唔到,發忟憎不停"r",醫生試過開類固醇,不過唔多見效;charlotte_mom可唔可以pm你個醫生比我帶阿仔去睇,thx~ ...

大宅

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 10:34 發表
我唔記得邊個e生 , 我通常走入st paul是但搵一個的, 可能係吳醫生or馬醫生(我記得唔係柯醫生)

thx~

珍珠宮

好媽媽勳章

無咩盡量唔好搽類固醇, 少少都最好避免

大宅

我的方法是立刻用冰敷, 再用LOTION搽, 最好用薰衣草LOTION搽.希望幫到你.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個女次次比蚊咬我都係去個到睇,佢地隻紅色藥水好勁,好快消腫同紅重好止痕,我自己去藥房配左支放屋企
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 10:34 發表

王國長老

我都知類固醇唔好
但半隻腳腫左, 成隻耳仔"發"左出黎, 仲有得揀咩
原帖由 echoo 於 09-3-20 10:39 AM 發表
無咩盡量唔好搽類固醇, 少少都最好避免

公爵府

我有支"莪x油"看門口, $8一支, 止癢消腫, 阿仔跌親比蚊咬 (又係紅腫成個一蚊咁), 2日都ok架喇, 唔得先睇醫生用類固醇。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

原帖由 Honey 於 09-3-20 12:35 發表
我有支"莪x油"看門口, $8一支, 止癢消腫, 阿仔跌親比蚊咬 (又係紅腫成個一蚊咁), 2日都ok架喇, 唔得先睇醫生用類固醇。

邊度買架?個名未聽過?

珍珠宮

我聽師兄講過話隻腳有啲位爛,腫,損,睇勻皮膚科無用,佢話有個老人家叫佢去華潤堂買莪術油試吓,點知真係得.
如果係手手腳腳嘅皮膚問題,可以試下囉!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

公爵府

莪朮油
普通藥房有得賣

我細個比狗咬都搽咗佢先去睇醫生

原帖由 奀奀豬0702 於 09-3-20 20:11 發表

邊度買架?個名未聽過?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

原帖由 Honey 於 09-3-20 22:12 發表
莪朮油
普通藥房有得賣

我細個比狗咬都搽咗佢先去睇醫生

哦!!我知邊隻LA, 我亞媽有一支WOR....唔知搽面得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至