醫護健康

跳至

首頁
34567...17

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

yitaihop 發表於 18-9-26 10:10
明架, 我果時知是超突然, 仲要係要決定過年時間做手術.....

有咩可以交流下, 聽多個意見都好....

你爸爸確診後,大約幾耐做手術?

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆 BOBO128 的帖子

2個星期後

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yitaihop 的帖子

明白, 謝謝.

大宅

BOBO128 發表於 18-9-23 16:19
我爸爸上星期照腸, 有癌細胞, 已再照CT SCAN , 下星期覆診, 極擔心.

想問大家去私家做手術要多少錢 ? ...

請問你那邊情況如何.?家人早幾日照完腸都cfm左....睇過2個醫生一個報十幾,一個廿萬到 ,我都好擔心,ct 又未照,期數又未知,政府又要過幾日先見醫生,現階段我真係唔知可以做乜,除左上網睇下資料,剩係可以係到擔心

大宅

yitaihop 發表於 18-9-26 06:34
ct在政府照?應該政府會轉介在私家照但有優惠價錢。你可以打去私家追報告。

另外,你爸有開醫健通嗎?如 ...

唔好意思,我驚我誤會左,即係ct 政府唔會做,只會出信轉介你去私家做?
事發太突然,一時三刻都唔知點好,家人又唔想哂錢去私家,我又唔想哂時間怕有擔誤,希望大家可以交流下,tks

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hahaannie_kwan 發表於 18-9-30 03:32
唔好意思,我驚我誤會左,即係ct 政府唔會做,只會出信轉介你去私家做?
事發太突然,一時三刻都唔知點好, ...

你要見一次政府醫生才可轉介你照ct, 政府醫生會從報告知道是第幾期。

幾時睇政府?

私家醫生是說一定要做手術?是否急要做?
我上次經經就是政府話唔急做手術但私家就有塞腸危險要急做。 我相信了私家。

你現在有私家醫生意見,其實都知道下一步要點做。

男爵府

hahaannie_kwan 發表於 18-9-30 03:32
事發太突然,一時三刻都唔知點好, ...

係呀, 我爸在屯門醫院,沒有ct照 醫生寫紙你出出面以優惠價照。

公爵府

回覆 hahaannie_kwan 的帖子

我爸爸係先睇政府照腸時發現, 立即簽紙去私家照CT, 確診腸癌.
但同時發現胰臟有異物, 要再照多一次胰 CT , 私家下星期先有位照,
政府, 私家也安排 10 月內做手術.

私家醫生指胰臟手術比較麻煩覆複, 所以老豆想係政府, 話一條龍服務.

我就想在私家, 醫生手勢又好重要, 但又怕失手時, 急救時會有所不足 ( 睇得電視多) ....所以仍煩惱中....

手術費不是考慮之中, 所以只擔心成功與否和手術危險情度.....

公爵府

yitaihop 發表於 18-9-26 06:34
ct在政府照?應該政府會轉介在私家照但有優惠價錢。你可以打去私家追報告。

另外,你爸有開醫健通嗎?如 ...

你話政府話不急做手術,有沒有俾個期你做手術?

醫生話你爸爸已經擴散左去肝,是照 ct 時已經知,還是做手術時知道?

男爵府

BOBO128 發表於 18-9-30 12:38

你話政府話不急做手術,有沒有俾個期你做手術?

政府話要做下化療才考慮做手術,沒有俾期做手術。

我爸在私家做手術前有ct報告, 已知擴散到去邊,做手術後,我諗有儀器睇擴散到去邊,因為做完手術醫生話肝無野只是水泡,現在是擴散到腹膜。 都是第四期

男爵府

yitaihop 發表於 18-9-30 12:49
政府話要做下化療才考慮做手術,沒有俾期做手術。

我爸在私家做手術前有ct報告, 已知擴散到去邊,做手術 ...

爸爸現做了7次化療,標靶藥都做左5次。現在政府要的地做ct睇下去擴散情況。

希望你爸胰沒有問題。

大宅

BOBO128 發表於 18-9-30 12:05

我爸爸係先睇政府照腸時發現, 立即簽紙去私家照CT, 確診腸癌.

希望大家親人都大步檻過喇,你既擔憂我都好明,我都係睇得電視新聞多,又驚特發野但又怕係政府做白老鼠,始終家人年紀大,真係好煩

大宅

yitaihop 發表於 18-9-30 06:24
你要見一次政府醫生才可轉介你照ct, 政府醫生會從報告知道是第幾期。

幾時睇政府?

27號照腸確診 排左政府8號見醫生
私家就話要做手術..因為個瘤都有段時間了,照腸時後半腸都過唔到..但就無話要即刻..

而家我照拎私家轉介信自己排診療中心做ct 先,再睇埋8號政府醫生點處理..邊到快就邊到照...
現階段希望無擴散喇.anyway 多謝你地既分享

男爵府

hahaannie_kwan 發表於 18-9-30 13:15
希望大家親人都大步檻過喇,你既擔憂我都好明,我都係睇得電視新聞多,又驚特發野但又怕係政府做白老鼠, ...

係, 要同家人一起好好面對, 陪伴多點, 亦都要關顧多點照顧者, 佢地都她辛勞。

公爵府

我都預祝大家家人平安, 健康.
我好心急, 想快D 去私家做, 但爸爸好淡然, 又話生死有命, 話吾急得, 天自有安排. 其實是我去安排.

前後睇左2 個私家+ 1 次政府, 都話胰臟要處理先, 沒有講話擴散, 我問她們, 只是話開刀先決定到........胰有機會是良性, 但有 4-5 CM 大, 但要開刀先知道.... 是否癌症. 而且胰臟手術風險好大....
其中一個私家醫生話, 手術做得吾好, 有機會止不到血....死.

而腸部份反而是容易處理部份.

大宅

BOBO128 發表於 18-9-30 15:09

老人家表面淡然其實都唔想我地d後生擔心..又唔想比負擔我地,係佢地面前盡量表現平靜d...
贊同另一位jm講關心患者外都要留意主力照顧者心理壓力都好大..

男爵府

BOBO128 發表於 18-9-30 15:09

醫生有無轉介做正電子掃描?
我爸情況是由ct已確認到, 所以不用做正電子掃描。

男爵府

hahaannie_kwan 發表於 18-9-30 16:39
老人家表面淡然其實都唔想我地d後生擔心..又唔想比負擔我地,係佢地面前盡量表現平靜d...
贊同另一位jm講關 ...

是, 所以我常常安撫我媽, 佢照顧爸爸勞心勞力。

公爵府

yitaihop 發表於 18-9-30 18:57
是, 所以我常常安撫我媽, 佢照顧爸爸勞心勞力。

我也刻意表現平靜,好實在同他們傾過,令父母無甘緊張!我爸爸因脾氣問題,所以一直跟我住,有工人姐姐照顧起居飲食!

大宅

BOBO128 發表於 18-9-30 21:03

我也刻意表現平靜,好實在同他們傾過,令父母無甘緊張!我 ...

都好呀有姐姐幫輕下,飲食都係好大課題,驚家人抵抗力同營養唔夠岩岩上網做功課,希望係手術前打好d個底

首頁
34567...17

尾頁

跳至