自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果無8年前呢件事,菲律賓總統就要諗搵咩嘢同大陸交換,而家手到拿來,一日唔道歉一日手中仲有牌打,心水清既朋友應該明白菲總統要多謝8年前呢件事既當事人,跟本唔係你地去接受佢既道歉,係借件事幫左佢,明未呀?

侯爵府

回覆樓主

呢個總統幾好

珍珠宮

回覆樓主:

好過冇啦

公爵府

好媽媽勳章

rebreather 發表於 18-4-13 08:20
如果無8年前呢件事,菲律賓總統就要諗搵咩嘢同大陸交換,而家手到拿來,一日唔道歉一日手中仲有牌打,心水 ...

道歉最多都只係附加條件,佢咪當禮物送比香港人

唔好睇到個道歉向外交層面上咁大

中國同美國各自招兵買馬,中國大局為重當然希望菲國親中

倒轉講,莫非你認為中國會因為菲國唔道歉而斷邦交?咪傻啦

子爵府

AGa1111 發表於 18-4-12 20:55
頭先睇到佢為人質事件道歉,當日發生畫面依然歷歷在目,再諗起阿基諾三世嬉皮笑臉,眼淚即刻湧左出黎 ...

如果當時是杜特爾是總統,我肯定事件我駛三分鐘已經攪惦佢。

男爵府

MMVV 發表於 18-4-13 08:37
如果當時是杜特爾是總統,我肯定事件我駛三分鐘已經攪惦佢。

都算知道何謂 「昏君」,亞(emoji)諾不知所謂。

現任尼個實在好多。

大宅

circleda 發表於 18-4-12 21:07
咁你想點?

日本二戰到而家都無道歉,但你都叫森永牛乳,你似乎不介意?

講得太好!

香港人嘛,一向有口話人冇口話自己,宇宙級雙重標準!如果有一天,菲律賓改革成功,成為大國,更成為我地下或下下一代嘅「家鄉」,唔知呢到咁正義嘅jm有咩感受

珍珠宮

siukei17 發表於 18-4-13 08:31
道歉最多都只係附加條件,佢咪當禮物送比香港人

唔好睇到個道歉向外交層面上咁大

就呢件事無錯 hk 人好心痛,但道歉與否喺成個局入面真係好次要

男爵府

rebreather 發表於 18-4-13 08:20
如果無8年前呢件事,菲律賓總統就要諗搵咩嘢同大陸交換,而家手到拿來,一日唔道歉一日手中仲有牌打,心水 ...
中央政府咁重視港人感受, 視菲律賓總統向港人道歉為交換條件?

子爵府

虎到金來勳章

佢肯道歉等於承認事件, 但真係好難磨滅, 領隊被扣係車門果一幕至今都仍然好記得, 至今我都仲係好抗拒及唔願意去菲律賓, 呢個地方太多港人傷痛既回憶

水晶宮

回覆樓主

世事難料,菲律賓變左friend,越南同美國行埋
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

頭先睇到佢為人質事件道歉,當日發生畫面依然歷歷在目,再諗起阿基諾三世嬉皮笑臉,眼淚即刻湧左出黎 ...

雖然遲但由國家領導人者道歉,總算給死傷者及家屬一點安慰

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

道歉接受, 但永遠唔會去嗰個鬼地方
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

54heima 發表於 18-4-13 12:23
世事難料,菲律賓變左friend,越南同美國行埋
咁將成為中國收復南海另一隱憂

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

寶石宮

2023年兔年勳章

遲好過無

侯爵府

森永牛乳 發表於 18-4-12 20:59
道幾多次都無用

咁多條人命

有用啊,有時就係爭呢一口氣!

侯爵府

傻蛋蛋 發表於 18-4-13 11:27
佢肯道歉等於承認事件, 但真係好難磨滅, 領隊被扣係車門果一幕至今都仍然好記得, 至今我都仲係好抗拒及唔願 ...

我唔會去!

子爵府

The apology would've sounded even more sincere if he could address the people of HK specifically when he made it. After alll, he was in HK when he apologized, and the tragedy that he apologized for took 8 of HK peoples' lives, and injured several.
Added: I think it's good that he made an official apology as a country leader.
Display Picture from Rita et Machin

首頁

尾頁

跳至