自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mandy952 發表於 18-4-13 09:43
都回歸廿年,但b1中學仲係英文中學。
好啦唔講崇唔崇洋,理性d講點解b1中學要係英中,唔可以係中中?
...

培正和金文泰係band one中中喎。上到大學都係英文教授既啦,咁b1係英文中學點解唔得呢?

水晶宮

bmuimami 發表於 18-4-13 12:10
不如問返點解小六band one生揀哂英中做首選

其實band 1 小學用中文定英文多?

水晶宮

ICbaby 發表於 18-4-13 22:53
其實培正話係中中,我唔知以為佢真係一間纯中文中学!(所有科用中文,除英文)
後來我問我妹夫,PC舊生
其實 ...

咁就正路d, 如果phychembio用中文真係死得

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-4-13 15:40
我母校曾經區內算ok,之後每況愈下,仲落埋車(無得做英中),從此一蹶不振
...

我唔熟學制、係咪落左車就咩都要用中文?

男爵府

回覆樓主

唔關間中學事,關d band 1學生揀咩學校事⋯

水晶宮

miriam 發表於 18-4-13 14:53
係, 廿幾年前就算 B5 中學都可以係英中.

到推母語教學, 得返 114 間中學可以繼續全英教學, 咁呢 114 間中 ...

你份新聞係之前既、咁即係而家中學可以自定、自然就用返英文、就無所謂英中啦、對嗎?

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-4-13 23:32
我唔熟學制、係咪落左車就咩都要用中文?

唔可以全級英,但可以有英文班,或者英書中教

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-4-13 23:41
你份新聞係之前既、咁即係而家中學可以自定、自然就用返英文、就無所謂英中啦、對嗎?
...

不是,反而是因爲學生人數減了,b1尾學校收b2生的比率高了,令全級b1生人數比率下降,有些學校要變回中中

水晶宮

1314625 發表於 18-4-13 23:41
唔可以全級英,但可以有英文班,或者英書中教

其實我以前年代學校都有英書中教、或者咁更適合香港。全英就真係比較叻既學生同老師先應付到

複式洋房

好啦唔講崇唔崇洋,理性d講點解b1中學要係英中,唔可以係中中?
...
有無figure support先

大宅

回覆樓主:

其實中學學校冇分banding 㗎喎,係小學生有banding, 咁如果band 1小學生ㄧ齊揀中中, 間中中咪变band 1囉!問題係香港仲叫國際城市, 如果連英文都差, 真係冇得救, 我唔會揀中中囉~

男爵府

回覆樓主

以我理解: 好似中中收到某個percentage band one 生,就可以申請開晒英文班,咁就變為所謂既英中。相反如果某間英中越來越少 band one 生入讀, 成績向下滑,好自然變成多band two生讀,咪家長所講既跌band lor, 學校亦可向教育局申請微調,開番一班中文班。

好似上面jm所講學校無分banding, 係學生分banding 。樓主要理解清楚呢個概念先,清楚左就明白你條問題係問錯晒,唔合邏輯,永遠拗唔完。

樓主

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

樓主唔認同英中,咪移民返國內讀,我諗每一位父母都想仔女學好三文兩語

琥珀宮

annlee 發表於 18-4-14 11:15
樓主唔認同英中,咪移民返國內讀,我諗每一位父母都想仔女學好三文兩語
...

真係唔認同,點解學好英文連其他科都要用英文讀?咁英文先會好咩?但全香港只得培正係b1中中,根本係同冇得選冇分別。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 18-4-14 11:27
真係唔認同,點解學好英文連其他科都要用英文讀?咁英文先會好咩?但全香港只得培正係b1中中,根本係同冇得 ...

中文係母語,分別在於科目中嘅專有名詞,用英文學,中文寫出嚟一樣做到,名詞要查唔難。但對於學生嚟講,作答時可以同步熟練英語表達,加強優勢

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

上到大學,除中文及中國歷史,其他科大部分參考書係英文,中中學生要由頭適應,特別係理,物理、化學啲名詞全部要記過晒,用中文教對學生係咪真係好呢?

政府之前推行母語教學,都知道晤得,學生很難銜接大學,而家都放寬比中中學校有些班可以英文教學。

琥珀宮

LittlePanda101 發表於 18-4-14 11:50
上到大學,除中文及中國歷史,其他科大部分參考書係英文,中中學生要由頭適應,特別係理,物理、化學啲名詞 ...

認同你所講嘅情況,但如果之前中學嘅英語閱讀量係足夠,英文底子好,問題好快解決。不過講到底英中嘅出現就係因為要入大學。

大宅

...

香港回歸咗襟多年,
1.㸃解啲人大病睇西醫唔睇中醫
2.點解啲人買車唔買國產車,要買外國車
3.點解高官啲仔女唔番國內升學,去晒外國升學
4.㸃解內地人唔飲大陸奶粉...........
太多點解,我都想知點解

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

luckybaby2011 發表於 18-4-13 23:41
...
收唔夠某個人數既第一組別學生都唔可以全開英文班, 有部份英中因為升中人數減少, 要轉返做中中, 但早兩年教育局為免日後升中人數增加時, 暫緩有關決定, 所以有部份學校仍然可以全開英文班唔使落車.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

1314625 發表於 18-4-13 23:51
不是,反而是因爲學生人數減了,b1尾學校收b2生的比率高了,令全級b1生人數比率下降,有些學校要變回中中
...
吳生當日都做左個叫做好既決定, 就係唔使個堆學校落車, 否則呢兩年升中人數升左, 但唔夠英中學額, 真係大鑊囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至