自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

haihaimom 發表於 18-4-14 12:18

唔講回歸,國家主席&高官仔女都外國留學&有外國國籍

子爵府

mama01 發表於 18-4-14 13:01
唔講國家主席、高官仔女⋯⋯⋯

管香港教育既局長自己仔女都係揀國際學校就讀。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-4-13 21:16
金文泰b幾呢?

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178
金文泰在#6,你自己睇下同邊d學校相若啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 18-4-14 14:36

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewth ...

睇唔明添

大宅

mama01 發表於 18-4-14 13:01

大家對腳係最誠實既

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 pomanlife 的帖子

即係話金文泰 3322 率唔太高,同沙田培基、播道、真道近似。但係佢嘅人均 4 或以上(即係一個學生平均有幾多科攞 4)都唔錯,同油麻地循道、沙官近似,但係呢兩間學校嘅 3322 率高好多。即係金文泰卡在 Band 1-Band 2 中間,同兩邊都有點距離。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 luckybaby2011 的帖子

小學更加冇分 Banding,因為大家都係靠關係(自行)同運氣(大抽獎),同學術成績無關,所以頂多只能叫一線、二線。除非你係講埋班直資、私立。
不過唔係咁多間一線津小係英文教,但係佢地都爭崩頭,Marymount、灣仔 St Joe、Maryknoll、拔小,依家連李陞大坑呢 d 南亞裔鍾意嘅學校都有人乙二不入。其他一線津貼學校都係中小,但係當中好多間學校都非常重視英文,有 d 甚至英文教深半年至一年。以 St Mary's 同大圍聖心做比較,兩間都係中小,但係 St Mary's 一開波第一次測驗就有長答閱讀理解(即係唔可以答一兩個字,要成局寫),小二就已經要學 past tense。大圍聖心小一份卷都係偏淺,有類似 A B _ D 呢種填字母嘅題目,小二都冇任何 past tense。跑馬地聖保祿都開始學女拔小咁,唔用 textbooks 用故事教英文。喇沙同 St Mary's 都一樣,就算係中小,Science 都係英文教。

我覺得如果畀津貼小學自由選擇教學語言,應該會有好多間想轉英文。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 MM2H 的帖子

專用名詞果 d 用中文教係可以同樣背書,不過講考試就一定用英文答最好,夠快,中文就算寫簡體都未必夠英文快,學生去到 LS 呢一科就會知道英文作答有速度優勢。所以既然用英文作答試卷係最好,大學又係用英文教,咁貫徹 d 中學用埋英文教。

子爵府

mandy952 發表於 18-4-13 09:43
都回歸廿年,但b1中學仲係英文中學。
好啦唔講崇唔崇洋,理性d講點解b1中學要係英中,唔可以係中中?
...

點解回歸就唔需要英文中學?英文中學冇上中文堂?!

首頁

尾頁

跳至