想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經努力左兩年了,但都失敗,今個月又要停工,因為公司裝修,又要等多兩個月先再開工,如果今年唔成功就放棄了,因為我年紀都唔細

男爵府

回覆 # 的文章

之前有個sis努力咗10年多, 睇中醫, 做ivf, iui都唔得, 放棄後40歲反而生了2個小朋友, 我覺得心情放鬆好緊要

大宅

係呀,心情好緊要,你唔發覺好多人都係唔想生就會有,心情緊張既想生就.....所以真係要放鬆d,大家一齊努力啦~

大宅

原帖由 peggyau 於 09-3-22 00:09 發表
已經努力左兩年了,但都失敗,今個月又要停工,因為公司裝修,又要等多兩個月先再開工,如果今年唔成功就放棄了,因為我年紀都唔細

why do you give up? over 40? i think you should take a rest for 1-2 months, say go travelling. relax and try again later. maybe you can bingo.

my ec told me a woman tried very long time and she gave up. around 40, she bingo and had twins successfully.

大宅

我都結咗婚九年, 舊年年尾先做人成功, 你要享受做的樂趣, bb先會來的, 之前太想要bb反而一直都無, 希望你都成功la﹗

伯爵府

不如妳試下2個月計時間做,2個月隨意做,咁咪冇咁辛苦lor,同埋唔好比時限自己,計唔計時d時間都過架啦,祝妳下月bingo

大宅

我都覺得生bb好講緣份. 當自己冇諗過結婚四個月後就有咗, 覺得原來有bb唔係咁難, 點知, 自己衰多口, 冇咗! 當自己好想快d有時, 到而家2年啦, 都冇聲氣, 原來先知, 要bb係咁艱難既事. 我都同自己講, 今年得就得, 唔得就算, 唔想再比自己咁大壓力.

子爵府

畀面勳章

我都認同生bb好講緣份,唔係話要就有...
年復一年,都唔知阿b幾時黎到,我都有同自己講,唔好比自己咁大壓力,但當 m小姐或有其他問題阻路時,好難唔諗得灰咗啲

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

~~~ for sharing~~~

上帝似乎唱反調

上帝不會刻意和你唱反調,而是祂的意念高過人的意念,有一天你會為反面的遭遇感謝,因為反面的事情卻帶來更正面美好的結局!
  有時候,你是否會覺得別人常會跟你唱反調,讓你總是不太高興。但是有時候反對的意見,反面的東西可能比正面的贊成更能造就人。
  基督徒是否也會覺得上帝是一個喜歡唱反調的上帝?你一定會遇到上帝似乎沒有聽我們禱告;或是在禱告之後,環境好像變得較困難了。上帝常會用反面的方法,導我們走向正路,有不少人也正是在反面的逆境,才遇見主的拯救的?
  道家的老子說過:「正言若反」。就是說「合於正道的言語,有時候聽起來似乎和世間的想法相反。」
  孟子有言:「天降大任於斯人也,必先苦其心志、勞其筋骨、餓其體膚、空乏其身,行拂亂其所為.......」,同樣是靠著「反面」的艱難而達到正面的「動心忍性,增益其所不能」。反面的環境是為了增加人對抗環境的能力。
  老子的「正言若反」有些和聖經的道,不謀而合。
  基督徒有時向上帝求一件東西,但是往往上帝給予「反面」的東西。當你向上帝求信心,他卻讓你的環境更困難,因為在困難中最能操練忍耐。因為聖經說:「患難生忍耐」。(羅五3)
  但你求上帝給你老練的時候,上帝會賜給你周遭一些讓你無法「忍耐」下去的人,因為「忍耐生老練」。(羅五4)
  當你想做一個「溫柔」的人,上帝卻讓一些人常會惹你生氣,甚至讓你暴跳如雷。
  當你很想服事神的時候,神卻將你鎖在家或世俗的工作中,讓你動彈不得。
  當你很想放下工作,走全職服事的路時,神卻仍要你留在原來的公司三年五載,讓你對工作很不耐煩,使你怨神為何不趕快呼召你?
  《荒漠甘泉》有這樣的一句話:「我們求主加增我們的信心,神卻使我們傷財、害病、失業、遭難,逼我們比前更運用信心。」
  耶穌也常說「似非而是」的反面的話。祂說:「凡自己謙卑像小孩子的,他在天國裏就是最大的。」(太十八4)
  祂說:「正如人子來,不是要受人的服事,乃是要服事人;並且要捨命,作多人的贖價。」(太二十28 )和世人以小的、窮的、低賤的服事大的、富的、高貴的不同。
  耶穌說了很多「正言若反」的話不勝枚舉。所以當你覺得環境不順,期望和事實背道而馳的時候,可能是上帝要藉環境造就你。
  保羅也說:「我為基督的緣故,就以弱、凌辱、急難、逼迫、困苦為可喜樂的;因我甚麼時候弱,甚麼時候就剛強了。」(林後十二10 )
  在「弱、凌辱、急難、逼迫、困苦」的時候,別人可能愁眉苦臉,保羅反而喜樂;弱時反而剛強,保羅也是一個體會「正言若反」的人。
  反面的環境正是上帝反面的恩典,不要怨嘆上帝給你不好的環境。反面的東西可能會為你帶來更好的結局。
  上帝不會刻意和你唱反調,而是祂的意念高過人的意念,有一天你會為反面的遭遇感謝,因為反面的事情卻帶來更正面美好的結局!

別墅

唉! 我都係咁話, 以前細個時, 有左個BB, 但由於年紀細及經濟唔許可, 我冇要到...但到而家, 個人大多, 同C6都想生返個BB, 但又點做都冇...所以跟本冇得強求...係你嘅點都係你, 唔係你嘅就點都唔係...

大宅

原帖由 callist_b 於 09-3-23 17:12 發表
唉! 我都係咁話, 以前細個時, 有左個BB, 但由於年紀細及經濟唔許可, 我冇要到...但到而家, 個人大多, 同C6都想生返個BB, 但又點做都冇...所以跟本冇得強求...係你嘅點都係你, 唔係你嘅就點都唔係... ...
我都系呀.當時完全未有心理準備生bb.當有左真系好意外.(做足安全都中)最後同老公決定唔要.到e+想生.發覺得真系好難.哎...越想就越難.越驚有就越易有.幾個frined都系意外有左.佢地都唔要.但我地想有就咁難...

大宅

有時真系覺得個天俾你.你都唔要.e+你想要.個天就系都唔俾你.應該系唔咁易俾你.緣份.老公婆.一家人.同仔女.朋友都講緣故o架.我信緣份o架.

別墅

我地唯一可以做嘅就係等, 俾D誠意做天睇, 加油呀!!

原帖由 MinnieLi 於 09-3-23 17:31 發表
我都系呀.當時完全未有心理準備生bb.當有左真系好意外.(做足安全都中)最後同老公決定唔要.到e+想生.發覺得真系好難.哎...越想就越難.越驚有就越易有.幾個frined都系意外有左.佢地都唔要.但我地想有就咁難... : ...

男爵府

另要享受DODO嘅過程先容易中, 為有BB而做有時會反效果架
原帖由 callist_b 於 23-3-2009 18:29 發表
我地唯一可以做嘅就係等, 俾D誠意做天睇, 加油呀!!

複式洋房

未結婚前以為生bb好容易, 所以一結婚就已開始要准備生bb. 但是到而家已經有年半啦, 但一路都未有. 原本以為今個cycle會有機會bingo, 因平時來m好准時, 但今次遲咗兩日, 結果又是希望越大, 失望越大
這種等待的日子實際非常之難過, 又唔開心壓力又大, 唔知點算

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都信架,我上年開始想生bb,咩都做,又拜神又食藥,終於得左,可惜開心的日子很短暫,很快就小產。 :(
小產後已經4個月,中西醫都覺得我ready無問題,可以有bb,但到而家我都仲未有 :(

我要做的真係已做晒,我試埋今個cycle無的話我就唔會生。

不斷面對失敗同等待我覺得好辛苦。
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

等待驗證會員

我都信"緣份". 每一樣野都係講緣份, BB...家人....人與人之間relationship.

子爵府

無錯, 無錯. 家人, 朋友, 小朋友都講緣份的. 我之前都試左2年先有到BB, 大家唔好咁易放棄呀!

大宅

多謝你的分享我覺得好有同感.

原帖由 miffymiffy 於 09-3-23 05:11 PM 發表
~~~ for sharing~~~

◆上帝似乎唱反調

有時候,你是否會覺得別人常會跟你唱反調,讓你總 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 polly0503 於 09-3-24 16:10 發表
多謝你的分享我覺得好有同感.

無錯, 尤其是係逆境時, 以下的金句非常受用.... 呵呵..可能有點自欺欺人~

孟子有言:「天降大任於斯人也,必先苦其心志、勞其筋骨、餓其體膚、空乏其身,行拂亂其所為.......」,

首頁

尾頁

跳至