自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

**JM 們换著係你會聽話完全帶上,以下1至6項文件去interview 嗎?

今日鄰居阿E 得國内中三學歷問我,乜in香港的第一份細公司都要咁大陣像,要人自備咁多嘢?
我當時反映係,可能對方係大公司定政府機構?
再幫她上網check, 間嘢公司只有5人左右都要求職者自備咁多文件supporting?

1,身份證Copy兩張
2, 證件相片兩張
3, 已電郵的CV 一份
4, 每份已離職工的Reference letter正及副本
5, 每間曾讀中學及公開試正及副本
6, 每間曾進修學校certificate 的正及副本

大宅

回覆樓主:

補充,份工薪金係得 8,000 返5天半
仲要提供埋住址證明及香港電話費單正幅本

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-5-3 21:19
證件或者工作證明影印本……一向呢啲都係自備

如果覺得得五個人係細公司,咁不如唔好去

乜間公司唔識自己選擇求職者的證件去copy架咩?
提供埋住址證明及電話費單正幅本至搞鬼,屋企冇printer咁點算?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實份工要求中五程度, 如果我去見都會帶齊1-6, 要求資料輸入可能仲會考

電腦及打字, 呢份工不是只外勤, 應該是辦公室助理吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

第一項我無自備,交比 hr 影印。

其他如 CV , 相片, 學歷證明,我係會自己帶去呀。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

大内密探e 發表於 18-5-3 21:17
**JM 們换著係你會聽話完全帶上,以下1至6項文件去interview 嗎?

今日鄰居阿E 得國内中三學歷問我,乜in ...

見工帶齊以上六點係正常!不論人工幾多都係!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大内密探e 發表於 18-5-3 21:17

今日鄰居阿E 得國内中三學歷問我,乜in ...

咁你又唔可以睇到外勤呢2個字就當份工淨係做外勤ge.....

子爵府

回覆樓主

好正常,我以前次次見工(普通文員)都會自備1-6正本&copy,人地唔用一件事,自備咗安心同有誠意D

珍珠宮

自備副本好正常,
聽聞過有求職者冇帶, HR拎正本去影印, 點知整唔見左一份正本

伯爵府

回覆樓主

我覺得好正常喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請阿姐in要睇公开试成績

地址証明,佢請左先要都未遲,怕請左露宿者呀?

大宅

大内密探e 發表於 18-5-3 21:18
補充,份工薪金係得 8,000 返5天半
仲要提供埋住址證明及香港電話費單正幅本
...

我覺得間公司唔係咁清楚私隱條例, resune 上除學歷和工作經驗要寫, 聯絡方法, 其他可以唔寫(年齡,住所甚至性別)
他們還要比埋電話費單的住址證明, 攞晒咁齊料借錢都可以了。
我以前租樓時, 業主要求睇稅單我亦不會比copy 和影低, 只會現場即睇。

大宅

manman333 發表於 18-5-3 21:38
我覺得間公司唔係咁清楚私隱條例, resune 上除學歷和工作經驗要寫, 聯絡方法, 其他可以唔寫(年齡,住所甚 ...

**學歷, 工作經驗和聯絡方法要寫。
可能要求有一個資詢人或會聯絡前公司亦可接受。

禁止訪問

大宅

艾菲BB 發表於 18-5-3 21:31
好正常,我以前次次見工(普通文員)都會自備1-6正本&copy,人地唔用一件事,自備咗安心同有誠意D
...

咁我就見識少,只見過醫院管理局係需要求職者自備囉!

咁間公司只係 咁細公司,需唔需要搞到咁複習,check 得咁仔細,在外面影印都唔平囉!

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-5-3 21:44
咁我就見識少,只見過醫院管理局係需要求職者自備囉!

咁間公司只係 咁細公司,需唔需要搞到咁複習,chec ...
見工都係人揀你你揀人, 既然覺得太複雜, 咁咪唔去見囉

macpig    發表於 18-5-4 13:02

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

醒目開學勳章

我去見工, 極少公司會要求D CERT或REF LETTER既COPY要自備, 我覺得有咁既REQUEST既公司都係好縮骨想慳錢, 所以叫人自己影印埋拎去俾佢.

其實佢當面睇正本對過CV入面寫既野, 到真係請既時候先COPY都未遲啦, IN既人又唔駛怕佢渣住人地D COPY係手俾咩人睇到.

首頁
12345...7

尾頁

跳至