自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大内密探e 發表於 18-5-4 13:15
留意,係8000元only, 仲話見鄰居姨在國内做過會計,俾埋公司嗰 AP及出糧薪金佢負責,我心諗,就算出到一 ...

又話請外勤 點知accounts 同 payroll 都要做埋
咁要$34.5 (hourly rate) * 3 (三份人工)* 8 hours * 23days = $19k先岩數wor

不過我見工都會帶正本+copy 以防萬一

大宅

Douglas3112 發表於 18-5-5 13:13
又話請外勤 點知accounts 同 payroll 都要做埋
咁要$34.5 (hourly rate) * 3 (三份人工)* 8 hours * 23d ...

所以真的揾食艱難!

公爵府

大内密探e 發表於 18-5-3 21:17
**JM 們换著係你會聽話完全帶上,以下1至6項文件去interview 嗎?

今日鄰居阿E 得國内中三學歷問我,乜in ...

我只會帶正本,hr自己影印佢需要的copy,
相片interview 次次都吾帶,佢真係請先帶。

侯爵府

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-4 18:35
好同意,可能我做開大公司,見工一向都不用帶copy. 只會帶正本,有須要 HR 自然會copy. ...
我IN過一間上市既大公司, 都係要人自備COPY架. 當時人工佢俾唔到我, 又無B仔的. 同埋由上次IN完到而家5年都成日見佢請同一個POST的, 當然, 一定唔只一個人做呢D POST, 只係..........間公司TURN OVER 高既話都唔方好啦.

大宅

happypiano 發表於 18-5-5 20:37
我IN過一間上市既大公司, 都係要人自備COPY架. 當時人工佢俾唔到我, 又無B仔的. 同埋由上次IN完到而家5年 ...

講開揾工,有時自己in 完某份工,隔幾日之後又見返嗰份工keep 著每星期一及星期四響勞處網頁登,send CV email address完全一樣,公司名不同,真唔知嗰d公司係需要d乜員工囉!

大宅

師奶甲 發表於 18-5-4 21:49
辦公室助理請緊萬幾,叫依個老闆吃紙

辦公處助理都有萬幾?響邊樹有,我都想揾呢類工作可以咁高薪

大宅

Poyau 發表於 18-5-4 22:14
知唔知上手做咗幾耐?

聽鄰居個姨姨講返,上手可以咁快通知走得,應該不足3個月貨仔吧!!

寶石宮

2023年兔年勳章

大内密探e 發表於 18-5-8 23:06
聽鄰居個姨姨講返,上手可以咁快通知走得,應該不足3個月貨仔吧!!

咁短 份工可能唔易做

大宅

回覆樓主:

我負責開約人見工,我只叫求職者買正本,我幫佢地影,有時佢地有副本,真係方便我既。(但唔會係請佢既唯1原因)但我公司番5日,有1萬頭加完約bonus。都勁難請人,因為d靚太聽到出街派件(非日日出,大約1星期2至3日,4點零出街收件,拎完直番屋企)同埋有時要打電話跟番份文件(就話覺得辛苦),平時就要入機同剪下報紙。但cv都勁少,可能合約制,年年續,無咩人鍾意做既。

大宅

Poyau 發表於 18-5-8 23:16
咁短 份工可能唔易做

姨姨響個HR妹妹口套到上一手閃的原因:話負責in佢件男會計哥講一套,做又另一套,除算死草外(口話只要過咗試用期,每月公司都有兩日有薪病假~只要有醫生紙就得, 好啦,有次員工塊面皮膚出晒紅疹勁恐怖"病因Skin problem "。影埋出疹照片連醫生紙俾HR 及會計哥交帶需要請病假休息一天,隔咗唔夠一小時,會計哥就入老闆房話個會計文員唔掂,毫無責任心,咁就互相同意吓一周通知88.

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-5-9 00:11
姨姨響個HR妹妹口套到上一手閃的原因:話負責in佢件男會計哥講一套,做又另一套,除算死草外(口話只要過咗 ...

呢個hr都好失職同唔專業,無保護(前)員工私癮周圍唱。。。

大宅

jenkaka 發表於 18-5-8 23:23
我負責開約人見工,我只叫求職者買正本,我幫佢地影,有時佢地有副本,真係方便我既。(但唔會係請佢既唯1 ...

侯爵府

大内密探e 發表於 18-5-3 21:23
乜間公司唔識自己選擇求職者的證件去copy架咩?
提供埋住址證明及電話費單正幅本至搞鬼,屋企冇printer咁 ...

佢應該就係唔想花時間幫你print,我見工通常帶定copy.
中三程度如果做文職有8000,好差講唔上,畢竟唔係體力勞動,涼住冷氣。
無printer可以出街print. 覺得煩又唔係好恨做咪唔好in囉,不過我覺得如果係有心想搵工,呢啲好小事啫。唔代表間公司唔好。間公司咁做,可能仲可以西走一堆無誠意嘅人添。

寶石宮

2023年兔年勳章

大内密探e 發表於 18-5-9 00:11
姨姨響個HR妹妹口套到上一手閃的原因:話負責in佢件男會計哥講一套,做又另一套,除算死草外(口話只要過咗 ...

有個咁嘅會計哥 不做也罷

男爵府

大内密探e 發表於 18-5-8 23:02
辦公處助理都有萬幾?響邊樹有,我都想揾呢類工作可以咁高薪

上勞工署打辦公室助理就有

大宅

師奶甲 發表於 18-5-9 21:52
上勞工署打辦公室助理就有

剛才打辦公室助理沙田區,只見到一份係面粉廠請12K ,照睇應自請男人,鄰居姨姨6x歲應該應付唔到吧

大宅

華美 發表於 18-5-9 06:19
佢應該就係唔想花時間幫你print,我見工通常帶定copy.
中三程度如果做文職有8000,好差講唔上,畢竟唔係體 ...

有道理,可"淘汰"緊d唔太在意這份工的人;
提外話: 咁我想請教JM 你,若果對方只在電話中約你邊日乜鐘數上去in 及略提你帶學歷及工證明咁計,但去到對方寫字樓由坐底填表到講埋工作內容都冇主動問你借學歷及工作證明嚟睇或影印,咁我地應唔應該主動擺底一整套Copy 文件比對方HR 做參考證明呢?

伯爵府

春季勳章

chiu51057 發表於 18-5-3 21:29
見工帶齊以上六點係正常!不論人工幾多都係!

同意,唔覺得呢間公司有特殊要求。

子爵府

有可疑。公司係唔可以向未獲聘用求職者索取身分證copy.
而求職要住址證明更加未聽過,好似開戶口、去財仔借錢先需要。

一般係帶學歴證書、reference letter俾hr 睇,佢覺得係potential candidate 先影底做reference check.
身分證都係返工第一日先俾佢影底。

侯爵府

大内密探e 發表於 18-5-9 22:51
有道理,可"淘汰"緊d唔太在意這份工的人;
提外話: 咁我想請教JM 你,若果對方只在電話中約你邊日乜鐘數 ...

搵個合適時候主動問,要唔要擺低cert copy等文件。
其實細公司,果位都未必係好正統嘅HR, 可能佢都係兼埋。 好似我第一份工,會計果位都兼埋HR。

首頁

尾頁

跳至