親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7月會去法國,因為會去唔同地區,係咪應該喺香港買定Eurail pass火車通行證會方便啲?有乜好處?網上有人話,就算買咗個pass,去到法國都要去車站客戶處畀預座手續費,即係個pass唔包有位坐?
之後我上SCNF官網,查吓由機場去東北部某城鎮,應該點轉車,哎!呢幾日,每日上網睇,結果都出現唔同答案,不論班次時間、轉車個車站都唔同,昨晚睇有幾班車,今日睇就得一班車。我搵埋raileurope網站,出嚟嘅結果同SCNF都可以唔一樣。我應該點買TGV火車票先啱呢?今次真係要求高人指點!

珍珠宮

回覆樓主

你邊度去邊度? sncf 應該是最可信,是可買pass, 要計下可否回本,我慢遊就唔化算

長途車是海鮮價

男爵府

youhello507 發表於 18-5-8 08:38
你邊度去邊度? sncf 應該是最可信,是可買pass, 要計下可否回本,我慢遊就唔化算

長途車是海鮮價

謝謝回覆。我依家好懊惱,我早上約七點到巴黎戴高樂機場,諗住去Verdun。上SCNF check吓點搭車,前兩日睇和昨晚睇已經完全唔同!今日再睇,班車仲要得早上8:59由機場個TGV站出發,中途再轉車。如果搭呢班車,我驚唔夠時間會趕唔到。真係想喊咁滯。

珍珠宮

回覆樓主:

https://en.oui.sncf/en/train/timetables/roissy-charles-de-gaulle/strasbourg

以我有限知識睇,verdun 似係小鎮,冇乜車去,d 火車都係去 lorraine 距離 verdun 110km 很遠

meuse tgv 轉巴士去最近,但只有 tgv5406 14:58 會停 meuse tgv,即是下午

如急去,可能要自駕3小時

轉得太多我唔 suggest, 又唔快得多,轉到亂哂,可能要等聽日

我試過轉錯一次車就冇咗4個鐘

珍珠宮

回覆樓主

Did you search for the date that you target to travel? If you search for coming weeks it is messy as they are having SNCF strike. I don’t recommend you to decide buying Rail Pass now. Still have a lot of time to plan, claim down

男爵府

回覆樓主

十分感謝大家回覆!平又好,貴又好,我都決定唔買pass,免得麻煩。我上網search 過,去巴黎東站搭TER,再喺Champagne轉第二班車。哎!希望順利,最懷打算就call uber

wcpcelia    發表於 18-5-12 18:11

珍珠宮

芝達 發表於 18-5-8 21:07
十分感謝大家回覆!平又好,貴又好,我都決定唔買pass,免得麻煩。我上網search 過,去巴黎東站搭TER,再喺 ...

呢個 plan 時間用多少?

男爵府

youhello507 發表於 18-5-9 09:45
呢個 plan 時間用多少?

大約3個半鐘。

首頁

尾頁

跳至