自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

20020116 發表於 18-5-11 19:14
我唔知你想表連啲咩?管仔女嘅家長唔一定就係怪獸家長,我喺呢張卡上,除咗個仔女反抗嘅情緒,我見唔到父 ...

當家長認為一切都係合理,一切都係為小朋友好,只覺得係小朋友反抗得不合情理,就已經係問題。

公爵府

馬爾太 發表於 18-5-11 15:54
學習責任?學習基本能力?咪笑死人啦!你去問10個小學雞有9個會同你講:唔知呀,呀媽安排/呀媽叫我咁做架/ ...

講中晒!以前做學校時見到有啲仔真係咁架!佢亞媽仲好老定咁話「幫佢報咁多班,成績應該會好」,但完全唔係嗰回事囉

仲係有好多人迷信讀得書多一定前路光明,出黎做左幾年野我已經唔再信呢一套,因為實在太多高分低能,但自以為好鬼醒。普普通通嗰啲反而謙虛啲肯學野。

公爵府

馬爾太 發表於 18-5-11 19:22
當家長認為一切都係合理,一切都係為小朋友好,只覺得係小朋友反抗得不合情理,就已經係問題。
...

黃耀明有首咁既歌:

《你真偉大》
從前從前爸爸你有試過錯過吧
從前從前爸爸你也試過退不下
昨日昨日傲慢一心一心推翻
瘋瘋癲癲的偏見
現在漠視舊事說我太過放肆
孩兒孩兒如無知
為何為何爸爸你懶去聽我說話
為何為何爸爸你永遠要我聽話 * 
昨日昨日傲慢 一天一天之間歸於今天的偏見
現在自視自是你說你有愛意
爸爸爸爸如全知
是你生我 是你在鎖我
是你驚我終於惹禍
是你給我 望你別給我
望你不要關心太多
若你經過 讓我亦經過
讓我飛去即使折墮
是你生我望你別傷(憎)我
讓我不有一生背負(叛)你

何時何時爸爸你有試過愛我吧
何時何時爸爸你我放棄有高下

你那樣永恆 你那樣堅壯 你那樣偉大
你似上帝我卻似螻蟻

開口埋口為佢好,做父母既有冇諗過仔女感受呢?

公爵府

馬爾太 發表於 18-5-11 19:22
...

哦…明白了,即是仔女認為想做嘅事就即是啱嘅事,仔女認為唔想做嘅事就即是錯嘅事。

子爵府

20020116 發表於 18-5-11 19:50
哦…明白了,即是仔女認為想做嘅事就即是啱嘅事,仔女認為唔想做嘅事就即是錯嘅事。
...

你有冇問過仔女點想想做你認為唔啱嘅事呢?

公爵府

馬爾太 發表於 18-5-11 20:29
你有冇問過仔女點想想做你認為唔啱嘅事呢?

我老實講,我仔已經中四,即使仔青春反叛期,但母子間從未出現過重大分歧喎

子爵府

nintendo 發表於 18-5-11 13:27
真?咁我又未見過,如果咁公開講,唔怕比亞媽睇到?

係啊!我見嗰啲係好似朋友叫佢地答問題,有一個list 要回答再分享比朋友再答,例如鍾意食乜嘢,鍾意邊個,最憎邊個,好朋友係邊個之類!

公爵府

回覆 wclaw1220 的帖子

首頁

尾頁

跳至