夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我同老公已經21年, 到而家大家都相敬如賓, 都全靠包涵和忍讓, 試問邊對夫婦冇鬧過交呢! 我哋就間中有啦, 不過真係好少. 感情係相方維繫, 我哋要珍惜眼前人.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同老公10年, 我又覺得愛情->感情都無嘜大問題.
愛情就好似要keep住驚喜.
感情就好似有點心寧相通.
不過, 當變做感情後, 都要不住加D驚喜啦 !

男爵府

我結左婚只有6年....愛情得番5%, 感情就95%到啦....... 我覺得拍拖時我會買手錶,手機黎氹佢..... 而家會買d衫,健康食品比佢... 因為真係關心佢~
其實d人好驚話日子耐左..愛情變感情, 但我就掉番轉...我驚同佢一齊好耐.都只有愛情,欠缺感情...... 我覺得感情係好實在的...愛情就只係一種feel, 或者有一日,edison媾我...我對我c6果5%既愛情都會立即消失...但果95%既感情會令我臨崖x馬~

侯爵府

好媽媽勳章

agree!!
我識左我老公,前前後後都18年.
He is my first lover.
To me, I don't know what is 愛情.
I date with him because I think that he will be a good father and husband.
However, we have a deep 感情. We dependent on each other, and built our family.

原帖由 wendy_jed 於 09-3-26 12:27 發表

我結左婚只有6年....愛情得番5%, 感情就95%到啦....... 我覺得拍拖時我會買手錶,手機黎氹佢..... 而家會買d衫,健康食品比佢... 因為真係關心佢~
其實d人好驚話日子耐左..愛情變感情, 但我就掉番轉...我驚同佢一齊好耐.都只有愛情,欠缺感情...... 我覺得感情係好實在的...愛情就只係一種feel, 或者有一日,edison媾我...我對我c6果5%既愛情都會立即消失...但果95%既感情會令我臨崖x馬~
...

大宅

其實,愛情又好,感情又好,最緊要係,同老公互相心目中都有大家,都係視對方係最重要既人,互相忍耐,專重,咁有幾多愛情,又幾多感情,又有咩所謂,更何況,愛情同感情根本就唔可能用黎計~

子爵府

係呀... 愛情感情都好... 最緊要大家一齊係開心0既, 忠心0既....
愛情變感情其實係一種昇華, 愛情冇感情咁實在, 當然, 做得成夫妻, 緊係愛情中有感情, 感情中有愛情啦....
我同c6一齊11年, 好好彩兩者兼備

男爵府

老公同我講話未結婚前感個娶個老婆就好像外人一樣, 只不過為左以後有人陪住,唔想屋企人煩.

but婚後, 老公錫到十足, 話我的位置永遠都係第一, 我都希望可能一世到老..

大宅

係啦係啦,老公婆,有時就係咁,緊有d唔開心既事會發生,唔係點會感覺到開心既時刻丫~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 Na.Na 於 09-3-26 13:47 發表
其實,愛情又好,感情又好,最緊要係,同老公互相心目中都有大家,都係視對方係最重要既人,互相忍耐,專重,咁有幾多愛情,又幾多感情,又有咩所謂,更何況,愛情同感情根本就唔可能用黎計~ ...

Agree, 點計?冇得計! 只要大家尊重對方,關心對方,咩愛情感情又何必計咁多. 我同老公結咗婚4年,有一對仔女,平日生活係圍繞住對仔女,幾時出街幾時番屋企幾時食飯幾時瞓覺,每日都好攰,成日聽得honey講得最多係"honey, I'm tired, I want to go to bed early". 佢日日都打電話俾我,有時一次有時幾次,得閒就打,有時叫我幫佢我上網check嘢,呢排成日問我個stock market上定落,總之咩都講吓,試過我之前果晚發忟,第二日打嚟問我想唔想佢買d咩甜品,我問點解,佢話想我開心吓...你話呢d係愛情定感情?是但啦,我只要佢對我好就夠.

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

愛情變為感情已經算好,最慘係"無感情"而為咗仔女迫住要一齊生活,好慘!

等待驗證會員

如果你無愛情,只係感情……
妳們又會覺得如何呢??

洋房

愛情會慢慢變質,keep 得唔耐
感情係可以細水長流,好似屋企人咁

不過我覺得喺感情入面搵下初戀既情趣會對大家都好好多

大宅

拍拖到結婚初期咪愛情feel囉,生左BB後咪感情feel,雖然唔係大家有問題發生,但我真係想拖手行下街,夏天又話熱唔拖,冬天又話凍唔拖,拖住個B睇住佢仲好啦。岩岩的結婚週年,已經預早問定佢會點,佢知我著重D紀念日、生日,但每次問佢都係"你想呢?""你話去邊咪去邊",其實聽到係預左,但好失望囉!

別墅

You guys are so lucky. today is my birthday and my husbund went out and drink with his friends leaving me alone at home with my 4 yrs old daughter and a 8 months son in my belly. my friends said Happy Birthday to me but my husbund didn't. When his friends have birthdays, he will go out like 2 days in a row to celebrate with his friends. But me........I'm his wife and I doesn't even deserve him to spend one day with me. Birthday present he didn't even bother to buy me he asked me what I want and want me to choose one when we go shopping. A dinner with him is the only thing I can get. Is 5 yrs marriage only worth this much?
原帖由 問號mama 於 09-3-27 09:24 發表
前幾日我收到個sms,係佢發比我姑仔既,話咩幫佢訂飛之類,當時我唸黎唸去都唔知佢訂咩飛,我估佢發錯左,之後佢打黎話原本想訂謝安琪既演唱會飛,但買唔到,所以話我知費事我估錯喎!

果一刻真係好感動呀!佢自己下星期生日 ...

複式洋房

昨晚,我問我老公,我地到現在是愛情還是感情呢?
他的答案和我一様<愛情>.
我和他結婚都15年了,須然生了2個女,
我到現在都是無時無刻的掛著他的,反而亞女我就好少掛住.
大家亦會盡量爭取2人世界的時間,時常賴低亞女2個係屋企.

禁止訪問

大宅

哈哈, 回想起拍拖時, 好介意呢2組字眼 "愛情" "感情", 成日覺得"無愛情得番感情嘅婚姻好可悲", 同自己講唔可以有呢一日出現

但係拍拖9年後結婚, 到宜家已經4年, 前後13年(咁啱頭先同老公一齊陪個仔飲奶奶時, 老公突然話我地一齊13年lu~), 時光飛逝.

仔仔出世後, 其實愛情係明顯少咗, 尤其是我, 因為分咗d愛情俾個仔, 成日都掛住佢又要攬攬錫錫

對老公就好明顯忽冷忽熱.

兩樣總係交替地出現, 真係分唔清幾時係愛情幾時係感情lu
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

洋房

原帖由 Loumei 於 09-3-28 02:26 發表
愛情會慢慢變質,keep 得唔耐
感情係可以細水長流,好似屋企人咁

不過我覺得喺感情入面搵下初戀既情趣會對大家都好好多

AGREE~~~~~
當然愛情同感情兩者並衡就最好不過啦~~

不過, 兩公婆好多時都由愛情變為感情, 因為已將對方當做家人~~~
感情始終係恆久, 細水長流, 一世的~~~

男爵府

愛情可能會變做親情,一個沒有血源關係的親情

首頁

尾頁

跳至