論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有左第2個bb,所以就搵個女傭幫手, 去左紅磡一間叫'xx壹僱傭公司', 之後個印傭唔ok, 叫佢幫我換, 個老闆就變瞼唔多願意同我換, 叫我再試下先, 要雙方習慣...... 之後我搵到一個菲律賓工人, 咪炒佢,叫佢即日走, 賠足錢+機票(當然佢有簽收文件), 仲fax晒俾間僱傭公司, 差唔多兩星期, 收到勞工署投訴話我無俾機票個工人, 當時已經覺得係間agent教個工人,我就問間agent,佢話唔洗理, 仲話個印傭走左好耐, 無係佢地果度全,唔知去左邊, 搵唔到佢架啦, 話個工人應該係buy time, 想留係hk搵新僱主, 同埋可以幫我地做証人,係見過張機票。之後我地fax 晒所有簽有文件俾勞工署, 再問番勞工署主住, 個印傭取消個投訴, 話張機票俾agent寄去領事館, 到攞得番時已經唔夠時間上機, so投訴我,我即刻問agent,佢話個工人上機個日將張機票放左係佢家姐度,遲左上機...... 咁樣姐係間agent 教佢咁做,前言不對後語,唔關agent事都唔信啦~~所以你地揀僱傭公司時小心d,有好信譽先好用,同埋唔好用呢間xx壹僱傭公司呀

版主按:
我們建議有關會員直接向有關機構反影意見。再一次提醒會員,由於文責自負,在投訴文章中,建議先遮人物或蓋商號之局部名稱,亦請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

洋房

內容由版主刪除,因不明白閣下留言的意思,抱歉!

Red2008

首頁

尾頁

跳至