自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有人話越早越平(半年前),有人話出發前1-2個月(預有人cancel booking執平房), 雖然而家可以預訂之後取消,但係一book已過數,cancel退款又麻煩,所以請教下大家

象牙宮

回覆樓主:

唔知喎,我通常3,4個月前!唔係間間酒店網會即過數架

子爵府

Gracenbb 發表於 18-6-16 18:07
有人話越早越平(半年前),有人話出發前1-2個月(預有人cancel booking執平房), 雖然而家可以預訂之後取消, ...
都有網站係先hold房, 唔使過數, cancel亦唔會要收手續費~

公爵府

回覆樓主:

3至六個月內可訂免費取消的。

現在仍有暑假優惠,剛係台灣2間酒店官網訂8月尾,有有限期的免費取消。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

有人話越早越平(半年前),有人話出發前1-2個月(預有人cancel booking執平房), 雖然而家可以預訂之後取消, ...

如果peak season好少機會執平貸喇!
放下自在

子爵府

留毛

珍珠宮

回覆樓主:

Book一啲可免費退房既房間
有機會追到差價

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

一出機票即刻book一間可取消
再慢慢吼,promotion嘅野好難講,有時酒店亦唔會咁早放房,所以要keep住吼

子爵府

回覆樓主

試過book 香港酒店,出發前一晚book 最平!

wcpcelia    發表於 18-6-16 20:31

大宅

chinghomama 發表於 18-6-16 18:13
都有網站係先hold房, 唔使過數, cancel亦唔會要收手續費~

熱門幾個網都係即時過數有冇介紹?

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:19
再慢慢吼,promotion嘅野好難講,有時酒店亦唔會咁早放房,所以要keep住吼
...

我12月30去1月4返,keep住check 未book仲係一樣價錢

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:19
...
yes, 我都係咁做~

子爵府

Gracenbb 發表於 18-6-16 18:30
我12月30去1月4返,keep住check 未book仲係一樣價錢
無啦, 我無咁好心機10幾個網咁去格價, 我主要睇agxxa同hxxxl.com呢2個網咋, 建議有時間真係要一得閒就吼住心水既酒店, 等同機票一樣, 要日日都去睇下, 有時上下午已經可以5同價錢了.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我只book唔使過數果d。。。去到先俾錢。。。

大宅

wy_yen 發表於 18-6-16 18:47
我只book唔使過數果d。。。去到先俾錢。。。

但係去到先俾錢會唔會變左好難預算,要睇埋匯率

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Gracenbb 發表於 18-6-16 18:52
但係去到先俾錢會唔會變左好難預算,要睇埋匯率

唔會呀,我有時就係想用返當地貨幣俾,反而仲可以決定到時俾cash or card,我會睇當時rate去決定用咩付款方式。
我見通常較平或做特價,會叫人預付。。但就欠缺彈性,所以都好睇自己情況與需要。

珍珠宮

回覆樓主

我唔會搏最平
我寧願先訂先安心
或者選一些可以免費取消

珍珠宮

除非超級旺季+超級紅酒店,否則無定幾時最平,最平係睇你捉唔捉到promotion

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

提提各位,細妹不愉快經驗,大家都要小心

佢都係book左再慢慢吼果種人
前排又係咁,為免自己大頭蝦,另外mark低
有日佢發現佢其中一個booking唔見左(用hotexx.com),佢有login,應該係會show晒

佢打hotline問,話無,用名、信用卡等資料check,無!職員堅持無
我妹話咁算啦我都想cancel,你可否email覆我話無呢個booking?
唔得!我地無呢個機制

我妹好唔份氣,再send email去酒店直接check
酒店覆有!佢一個人名有兩個booking(唔同房型)
我妹興過火屎,同hotexx.com嘈
嘈足幾日,個booking神奇地在我妹profile上再次浮現
我妹可以cancel了,但佢好嬲!因為覺得hotexx.com有心呃佢,搏佢唔記得限期前cancel

我信我妹,因為我都試過同樣情況(突然在自己profile下唔見左d booking),我都同hotexx.com反映過,但果時又係後來出現返我又唔太著緊所以我又無特別跟進。今次我妹因為需要cancel就緊張d

我妹後來因工事好忙,就無再投訴,佢本來係打算向消委會投訴的

琥珀宮

超過一個月前,有advance booking discount

首頁

尾頁

跳至