自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

juneyin 發表於 18-6-20 21:15
有冇試過負離子床單,被,同埋衣物? 對濕疹好有幫助
多謝推介,暫時都一切正常,會記錄在案有需要時研究。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

hokabb 發表於 18-6-20 18:25
又唔好咁講!我娘親以前都冇咁教我一個人條路自己揀嘅,係要向死胡同唸同走,真係與人無尤,總有比 ...

我地以前無咁大壓力,其實我唔係覺得個女仔岩,只係希望人性唔係咁醜惡,希望父母關愛可以減少悲劇。 如果照你地講,做父母好無奈,仔女要變就變

子爵府

littlecar 發表於 18-6-20 22:28
我地以前無咁大壓力,其實我唔係覺得個女仔岩,只係希望人性唔係咁醜惡,希望父母關愛可以減少悲劇。 如 ...

每個時代同每個人都有壓力嫁啦,以前啲父母邊識教?個個打仔當食飯,邊會同你講溝通與關懷,又唔見咁多殺父母同小朋友自殺?

不過咁 依家多得某啲傳謀每事放大,嘩眾取寵語不驚人不休,又有一班人不停去認同。
之前香城映畫有套話諷刺香港教育嘅微電影,有個小朋友話等父母慢性死亡之後領取人壽保險金,我個人覺得極不知所謂,尤其比啲仔去拍嘅父母,要幾個心志未成熟嘅小朋友背依啲對白,我真係祝佢哋好運。希望班小朋友唔好潛而默化被洗咗腦而啲人更驚為天人,又話拍得好又話反映現實,根本痴缐!
科技發達,小朋友會接觸多咗電子媒體,做為媽媽我堅持唔會咁早比我啲仔接觸到電子產品,所以我哋仔都比較outdated ,一部ipad幾千蚊我唔係offer唔起,但我唔會買,電話我自己買只係for我自己,佢哋唔會用,有時我問佢哋download game玩定捉棋,佢哋會揀捉棋,雖然最後多數嘈交收場

侯爵府

hokabb 發表於 18-6-20 23:14
每個時代同每個人都有壓力嫁啦,以前啲父母邊識教?個個打仔當食飯,邊會同你講溝通與關懷,又唔見咁多殺 ...

中肯,認同

珍珠宮

每個時代同每個人都有壓力嫁啦,以前啲父母邊識教?個個打仔當食飯,邊會同你講溝通與關懷,又唔見咁多殺 ...

非常同意!
另外提及到的果段片我睇過,真係極度反智,果段片根本唔係叫父母反醒,係恐佈!如同教小朋友憎恨父母到想父母死,然後就天下太平咁。拍果班人好惡毒!

子爵府

wantaima 發表於 18-6-20 23:23
非常同意!
另外提及到的果段片我睇過,真係極度反智,果段片根本唔係叫父母反醒,係恐佈!如同教小朋友憎 ...

比自己小朋友去拍嘅父母最好可惡話反映現實,唔通佢哋屋企啲小朋友係咁唸咩?
唔知拍嘢嗰班人同小朋友嘅父母有冇喺事前事後輔導返,大佬!幾個小朋友是但有一個分唔開拍戲同現實,就死得啦
Btw話反映現實嘅不如比返文革批鬥父母啲片比小朋友睇,佢哋可能仲有興趣啦

珍珠宮

hokabb 發表於 18-6-20 23:43
比自己小朋友去拍嘅父母最好可惡話反映現實,唔通佢哋屋企啲小朋友係咁唸咩?
唔知拍嘢嗰班人同小朋友 ...

我都諗唔明,到底果幾個父母睇完條片驚唔驚?或者佢地自以為自己好另類,唔打唔鬧唔迫又有愛,但,係咪代表小朋友會滿足?無其他不滿?

所以社會風氣唔好媒體係元兇之一。

子爵府

wantaima 發表於 18-6-20 23:52
我都諗唔明,到底果幾個父母睇完條片驚唔驚?或者佢地自以為自己好另類,唔打唔鬧唔迫又有愛,但,係咪代 ...

依條片應該列為18以上先可觀看,恐怖過貞子

男爵府

認同!

大宅

mamasprits 發表於 18-6-20 18:23
香港出生嘅年青一代已經算好幸福
唔明點解鑽牛角尖到要諗係父母嘅錯
為此殺父母更聞所未聞

咪就係,當年我嗰個年代,自己爸媽掛著揾食養家維持生活,根本自己連每日連零用錢都冇啦,自己有濕疹父母都唔準睇醫生,到今時今日係天氣干燥係辛苦啲姐,咪一樣自己頂得著!

大宅

waynewon 發表於 18-6-20 19:24
多謝推介,其實我十幾年前已轉晒用天然酵素洗衣液同白醋洗衫,洗衣機亦定期用自製環酵清潔劑清洗,洗頭同 ...

係呀,想當年屋企都係用家信氏番梘,用番梘沖涼點都好過用(沐浴露用完皮膚超干仲痕)

公爵府

littlecar 發表於 18-6-20 17:00
青少年介意自己外表好多時都有,憎下父母好多人都試過,但動手去殺當中既問題真係唔係一個短時間,我唔可 ...

唔係掛?問題唔係個女度唔通係父母度?就算父母對個女關懷唔夠,傾唔到計,就係殺父母嘅理由,應該被諒解?如果係咁,可能有唔少父母死十次都唔夠!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

littledot 發表於 18-6-21 13:53
唔係掛?問題唔係個女度唔通係父母度?就算父母對個女關懷唔夠,傾唔到計,就係殺父母嘅理由,應該被諒解 ...

我唔係咁既意思,而係諗下關愛多D問題可唔可以避免,不過呢度好多 JM 都話關愛都未必有用,突然間覺得生小朋友真係搵命博,佢地突變做父母係避無可避。

首頁

尾頁

跳至