自由講場

跳至

首頁
34567...36

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

RIP 已經好慘,點解仲幫手教人點自殺?
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

23歲 女仔

點做得出

侯爵府

回覆樓主:

如果連登個邊的樓主真係事主的話,真係好sad 。勞碌一生供咗層私樓,個女又已大學畢業,原來竟是人生大輸家,究竟做父母點樣可以做好D ……

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

呢單野真係好奇怪
直覺吾係咁簡單為咗濕疹殺父母!

珍珠宮

回覆樓主:

願安息
萬物皆空,因果不空

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

點解自己識搵無知覺無痛苦既方法死

但要用刀隊冧父母?
要佢地痛苦 ?
真係好冷血

寶石宮

2023年兔年勳章

mickeyeva 發表於 18-6-18 23:47
細女點解要咁做? 長女好慘, 一夜間冇晒父母和細妹, 安息

慘劇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

LedTV 發表於 18-6-19 03:00
點解自己識搵無知覺無痛苦既方法死

但要用刀隊冧父母?

睇左果邊鋪,唔知係咪死者啦(頭盔),話濕診係父母遺傳,中五發出黎,但父母一直都唔俾錢去醫,只係話過幾日就好啦,拖拖下拖到大學,越來越嚴重,因外表問題想搵工又難,淨係到d散工,人工低,想去旅行父母又唔俾,因父母傳統,18歲就唔俾任何錢,咩都要自己出,熱少少又出曬診生不如死,痕癢腫痛。到濕疹出左幾年,呀媽終於肯俾錢醫,但醫生話一早醫會好好多,病程拖太耐已經無法再降低病程,好似絕症,做既只有舒緩。
如果係咁都唔難理解恨父母既因由。

我諗呢種慢性遺傳病,潰爛痕癢既皮膚,加上父母唔支持醫病而越黎越嚴重,影響曬學業、社交、工作,真係會令人好frustrated

日月水火    發表於 18-6-19 21:48
ic34    發表於 18-6-19 16:12
selinako^^    發表於 18-6-19 10:13
waynewon    發表於 18-6-19 03:44

珍珠宮

mickeyeva 發表於 18-6-18 23:47
細女點解要咁做? 長女好慘, 一夜間冇晒父母和細妹, 安息

濕疹無得醫嘅咩?辛苦到要殺人?是情緒病吧!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

記得之前睇過一個post,講個有嚴重地貧小朋友,一出世就飽受輸血、醫療之苦,當佢知道呢個病係兩個有穩性地貧既父母遺傳,而父母早響出世前已知就好恨佢地。到10歲左右死,遺言就係恨父母帶佢黎呢個世界受苦

所以除左貧窮,病都要考慮,唔好滿足一己做父母既願望,唔理咩都照生。不過講係咁講,大把住劏房搵萬零蚊都要係咁生,明明連自己都顧唔掂,仲要帶多幾個小朋友黎同佢地捱苦,窮養小朋友仲諗住第時小朋友可以發達/出人頭地養返佢地轉頭

ic34    發表於 18-6-19 16:13
SY_Joanne    發表於 18-6-19 15:29
selinako^^    發表於 18-6-19 10:14
waynewon    發表於 18-6-19 03:45

珍珠宮

mickeyeva 發表於 18-6-19 00:57
比條link嚟睇吓? 好恐怖,有計劃殺父母

pm please
樓上有link, 唔使喇,thanks!

題外話,嗰個咩討論區嚟架,D人講嘢又過火又粗鄙。

男爵府

hedhed 發表於 18-6-19 00:13
所以我唔明點解啲人要講到類固醇係洪水猛獸咁!明明係可以幫助病人舒困嘅葯膏⋯⋯
RIP... 希望大女可以堅強 ...
其實類固醇反彈先最痛苦,同吸毒一樣,劑量越用越重,雖然嗰一刻係舒緩咗,但反彈時間就越來越密,同越來越嚴重,我親眼睇住C6濕疹睇皮膚科落類固醇,由一般轉天發作,變到個幾禮拜發作,由普通濕疹,變成一個連頭皮都結塊嘅穿山甲人,瞓又瞓唔到,食亦冇胃口,就算一個大男人都好想自殺,每晚睇住佢瞓著唔夠五分鐘就痕醒,不斷R到皮膚爛,辛苦到喊,而我晌身邊係乜都做唔到,就算同佢不斷搽保濕乳液都只係舒緩幾分鐘,真心覺得只會俾類固醇去止住病情嘅皮膚科醫生好無良!個病人好似吸毒咁要不停返去幫襯佢!吸毒都仲有機會戒,但濕疹根本冇得斷尾。

SY_Joanne    發表於 18-6-19 15:30

水晶宮

回覆樓主:

恐怖!父母辛苦供佢讀大學,不感恩而去怨恨父母,痴咗邊條線?

男爵府

littlefunpig 發表於 18-6-19 03:22
睇左果邊鋪,唔知係咪死者啦(頭盔),話濕診係父母遺傳,中五發出黎,但父母一直都唔俾錢去醫,只係話過 ...

你好叻!濕疹係好折磨人,無論係病者或家人.

翡翠宮

waynewon 發表於 18-6-19 03:34
其實類固醇反彈先最痛苦,同吸毒一樣,劑量越用越重,雖然嗰一刻係舒緩咗,但反彈時間就越來越密,同越來越 ...

好慘聽到都
你c6既濕診都係父母遺傳嗎?

我見過有d 嚴重濕診既同事,真係面都又紅又乾,仲要成身一陣異味⋯⋯ 都唔知點做野搵另一半

大宅

hedhed 發表於 18-6-19 00:13
所以我唔明點解啲人要講到類固醇係洪水猛獸咁!明明係可以幫助病人舒困嘅葯膏⋯⋯
RIP... 希望大女可以堅強 ...

睇返隔離post, 就係類固醇對事主無效,佢提及自己經歷緊類固醇反彈嘅痛苦,佢寧願去返以前濕疹狀態,都唔想經歷呢個折磨

大宅

其實類固醇反彈先最痛苦,同吸毒一樣,劑量越用越重,雖然嗰一刻係舒緩咗,但反彈時間就越來越密,同越來越 ...

好慘!希望你先生早日康復,不藥而癒

伯爵府

回覆樓主:

可能精神有問題

伯爵府

我小朋友又係嚴重濕疹、呢幾個星期、我一星期煲一次龜版土伏岺湯、日日煲薏米水比佢當水飲、好次有啲見效(止痕)

因龜板湯有中藥味、我小朋友要威迫利誘先迫佢飲到大半碗、你先生係大人、飲多啲可能快啲見效。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

opl2 發表於 18-6-19 01:59
其實大家咩都唔知就唔好亂咁鬧啦
一家唔個一家事
病情嚴重到影響幾大,針唔拮到肉唔知病

更痕更痛都唔可以殺人的是嗎?

唔好亂咁包容啦好嗎?

首頁
34567...36

尾頁

跳至