自由講場

跳至

首頁
45678...36

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 18-6-19 03:58
好慘聽到都
你c6既濕診都係父母遺傳嗎?
佢家陣好返,夾到一個皮膚科醫生,雖然都係唔斷尾,但只係轉天先會小發作,我亦有長期煲對佢有幫助嘅湯水俾佢飲,飲食方面亦有控制,佢濕疹係遺傳,全家人,包括七兄弟姊妹都有唔同程度濕疹,所以好同意有JM話如果自己有可遺傳病,就應該要慎重考慮好唔好生下一代,將痛苦延續。有濕疹⋯病發時真係好痛苦,係正常人唔會體會到嘅絕望感覺。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

OforOsaka 發表於 18-6-19 04:26
我小朋友又係嚴重濕疹、呢幾個星期、我一星期煲一次龜版土伏岺湯、日日煲薏米水比佢當水飲、好次有啲見效 ...
Thanks~
龜板煲過一排,對佢冇作用,薏米水係長期有煲,另外土伏苓同牛大力湯都係定期有煲,佢家陣好好多,經歷過類固醇反彈,真係再痕都唔會再用。

珍珠宮

好媽媽勳章

sumlam 發表於 18-6-19 02:12
其實唔明點解連登,高登冇管理員,有啲言論跟本過哂火位,要知道佢地個網小學生都睇得,有啲未成熟既跟本未 ...

我第一次睇連登,睇到d 留言真係嚇一嚇,點解家陣d 後生可以咁負面,好恐怖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

殺父母真係應該有好深既仇恨先做得出

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有啲人濕疹真係好厲害,全身痕不特止仲有長期搽藥令到皮膚好差,仲影響到儀容!乜都唔食得!一個二十三歲女仔,可能因為咁俾人歧視,咁有情緒病都唔奇!

伯爵府

回覆樓主:

濕疹會影響情绪,

外觀也很重要,唔好講佢23歲,
我二囡當年3,4歲,成面濕疹,出街比人問佢個面乜事,佢都唔開心,不停要開解佢
幼稚園生日會張相佢畢生難忙,而家中學仲記得,
好彩中醫夾到,睇幾次,疴到七染(中医话排毒),好左九成,而家無特别介口,keep 住有做運動, 暫時很小發作

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

自殺已經好自私,仲要奪走兩老條命,令到家人失去父母,親人傷心痛苦

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

美之選468 發表於 18-6-19 00:20
我估她是擔心自己死後....父母無人照顧 ?

應該有精神病就真

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

怨恨,不是一剎那,特別對至親,可能已是日積月累,悲劇。病況得不到支持,更影響情緒

ic34    發表於 18-6-19 16:45

伯爵府

回覆樓主

死者RIP,希望家姐能堅強

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

美之選468 發表於 18-6-19 00:20
我估她是擔心自己死後....父母無人照顧 ?

佢父母五六十歲仲好後生. 又有家姐, 爸爸都係啱啱退休, 似乎被照顧者係啱啱畢業既兇手多d

如果真係為自己生不如死而搵人陪葬, 真係極端自私兇殘

男爵府

回覆樓主:

我都有嚴重濕疹,以經唔係外觀問題,係痕到訓唔到,嗰種痕係入心入肺,嚴重每晚加加埋埋訓三個鐘,唔算嚴重加加埋埋訓唔到四個鐘,係講緊訓大半個鐘又醒大半個鐘咁,我媽成日鬧我唔介口,抵死,我其實係介哂口,但天氣一轉,作落雨,作打風,一星期前真係咩
都唔食都會好痕,出哂水,我明,我明點
解佢要自殺,但我唔明點解佢要殺埋父母

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 18-6-19 03:22
睇左果邊鋪,唔知係咪死者啦(頭盔),話濕診係父母遺傳,中五發出黎,但父母一直都唔俾錢去醫,只係話過 ...
如果真係佢,㸃解中五時唔俾錢佢睇醫生呢,中五可能讀書壓力大,引發咗濕疹出來拖幾年先醫,晤怪得怨氣咁大!

水晶宮

jasmineoj 發表於 18-6-19 00:41
最恐怖係佢早幾日喺另一討論區開個post 問人氦氣自殺嘅嘢之前言談間仲有講過恨自己父母濕疹都生仔
...

呢個好可能就係動機

公爵府

littlefunpig 發表於 18-6-19 03:22
睇左果邊鋪,唔知係咪死者啦(頭盔),話濕診係父母遺傳,中五發出黎,但父母一直都唔俾錢去醫,只係話過 ...

翡翠宮

回覆樓主

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 18-6-19 01:33
連登,熱門post 已見到,真係好恐怖…… 。上討論區真係唔好亂畀意見人地
...

幾時都係話到嘴邊留三分

網上世界,唔知人經歷背景,人就梗係揀想聽嘅嚟聽,萬一講中佢死穴隨時收唔到科

ic34    發表於 18-6-19 16:46

男爵府

Locherry1215 發表於 18-6-18 23:56
嘩。眼都凸埋。濕疹就殺人,自己父母喎、有無理人地仲想唔想死呀?
以家後生真係太令人失望。
...

我唔係鼓勵殺人
但濕疹係可以好慘,又痕又瞓唔到,又影響外觀
長年累月無盡頭,身心好大壓力
有樣野叫 “憐憫殺人”,死者想死但擔心死後父母或仔女會傷心或者無人照顧,所以殺死佢地
當然佢咁諗係好傻,我想講係我地可以以同情而唔係批判角度去睇

首頁
45678...36

尾頁

跳至