論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排佢成日話唔食魚 話食左想嘔
我同佢份約仲有4個月呀...
咁點算好...???
請問我需唔需要包埋佢生仔架??
有冇有經驗既僱主比d經驗我呢!
謝謝
歡迎參觀我的個人網頁

民房

回覆 # 的文章

好似要包生仔架,應該都係跟勞工法例,你可以打上勞工署問問呀..
唉!! 不過都係煩架喇.. 你不如當唔知,依家賠一個月比佢叫佢走吧啦.(唔知得唔得呢)

禁止訪問

大宅

原帖由 bbautumn 於 09-4-1 23:29 發表
呢排佢成日話唔食魚 話食左想嘔
我同佢份約仲有4個月呀...
咁點算好...???
請問我需唔需要包埋佢生仔架??
有冇有經驗既僱主比d經驗我呢!
謝謝

合約期內要放產假生仔就要包, 如果滿約日都未要開始放產假, 係唔洗包, 亦唔洗補任何 $ 比佢, 同一般做法, 佢滿約就走, 你完全冇野要咩, 100 個放心, 有咩唔明, 記得問,
唔好比工人老點.

我之前個賤印又係有左. . . 所以我已過來人答你.

大宅

咁樣 佢睇e生係咪要我比錢呢??
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

原帖由 bbautumn 於 09-4-2 12:52 發表
咁樣 佢睇e生係咪要我比錢呢??

佢大肚做產檢, 唔係病, 佢自己比返. 至於要做產檢, 如佢平時放開星期日既, 咪將佢放假日改為佢做產檢果日 law, 做產檢一定要比佢放架.

大宅

要小心家中財物呀﹗或者佢要錢落左個b...

原帖由 過客 於 09-4-2 13:09 發表

佢大肚做產檢, 唔係病, 佢自己比返. 至於要做產檢, 如佢平時放開星期日既, 咪將佢放假日改為佢做產檢果日 law, 做產檢一定要比佢放架.

大宅

佢好鍾意bb架woo 唔會落仔瓜
歡迎參觀我的個人網頁

伯爵府

佢變起上嚟, 你都唔知幾時la.

唔好理咁多, 捱埋lee4個月就同佢say good bye.
原帖由 bbautumn 於 09-4-3 11:55 發表
佢好鍾意bb架woo 唔會落仔瓜

男爵府

應該真係不用包呢, 仲有四個月就約滿, 你扮唔知囉. 係喎, 你呢個印印完約, 你都要搵定新工人架啦, 總之你照搵, 咩都唔好理. 小心屋企的財物.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

你咪好彩囉,仲有四個月就滿約,少左好多煩惱,起碼唔駛驚佢留係香港生仔
佢產前檢查係工人自己比錢,不過就要比假佢去做
我辛辛苦苦上個月中先送走個大肚工人,過程真係艱辛,諗番起都煩死
希望你個疑似大肚工人唔好係呢四個月玩野啦!

複式洋房

wow! 你真係好彩!!!

大宅

今晚一定要問清楚是咪有左至安心
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

咁之前又話(聽講)一通知咗僱主佢有咗, 就唔炒得, 仲要同佢續約, 等佢生埋個仔先炒得?

究竟邊樣先啱?
我剛請了工人幾個月, 乜都唔識...
請指教

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

工人一通知佢有左,我地就唔可以炒佢,除非佢自願辭職,否則真係無乜計,不過佢寫左辭職信一樣可以玩野,分分鐘玩到你殘,

至於係唔係要續約等佢生,呢樣我又唔知喎

大宅

wa...你唔好嚇我啦...
唉...佢comfirm左啦...真是有左呀
我諗都有2個月架啦
死啦...點算呀!
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

佢係4個後就完約, 唔係炒,係唔同佢續約, 唔冼等佢生完至走, 一腳兜佢走. 正pk! 係星加波一大肚, 政府有車來接個工人走, 之後個工人去左邊都唔知, 香港政府正pk!

原帖由 肥嘟媽 於 09-4-3 23:59 發表
工人一通知佢有左,我地就唔可以炒佢,除非佢自願辭職,否則真係無乜計,不過佢寫左辭職信一樣可以玩野,分分鐘玩到你殘,

至於係唔係要續約等佢生,呢樣我又唔知喎 ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

而家有兩個月,到完約就約六個月,你要check清楚邊d飛機仲可以比佢上機,否則都麻煩,如果可以傾得掂數,還是早送她走最好,好似我送走無耐個大肚工人,佢成日話肚痛,又話累,成日攤係度,又唔肯睇醫生,叫佢做野好似要佢死咁(佢未大肚前都唔駛煮飯,主責照顧我個b仔),唉,若你打算用埋呢四個月,咁就祝佢陀得穩穩陣陣,同唔借勢玩野

大宅

原帖由 bbautumn 於 09-4-4 22:56 發表
我諗都有2個月架啦
死啦...點算呀!

其實點解會有左架?佢地放假出去攪攪震?
佢係印尼有無老公架?
真係難防!

我想問我地如果新請個工人返來可唔可以叫佢打避孕針架?

大宅

原帖由 bbautumn 於 09-4-4 22:56 發表
我諗都有2個月架啦
死啦...點算呀!

咁樓主你計下佢仲有幾多大假..
可以最早幾時送走佢啦~
應該唔駛包生仔既..除非佢而家生得啦~

咁你睇下屋企有無香"芬"既野,
有就那那林拎走喇~
因為大肚婆聞左..好快生得.
有朋友bb,5個半月就走左出黎,
住左8個月醫院(bb)
如果佢係咁既case,你就真係有排煩~

首頁

尾頁

跳至