論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢睇完e生返來 話check左有2個月啦
唉...其實我想佢做到6月就比佢走
但又冇咁快揾到工人幫我湊囡至可以
歡迎參觀我的個人網頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

你有無屋企人幫到手,如有,還是在取得工人同意下早點送佢走,越早走,越少野煩
不過,我估你個工人都會捱到完約先走

大宅

最慘係冇人湊
我媽媽都70啦 條腰早年又整到
而99體力又唔夠 有時又要幫姑仔湊下bb
所以都幾麻煩
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

Your maid is too bad, does she know she is a domestic helper, how come will get pregnant..........why our government didn't protect us?????When the maids didn't like something then they go to "yau hang"
原帖由 bbautumn 於 09-4-6 11:08 發表

男爵府

我係妳就嘗試叫佢提早走, 唔得既唯有希望工人可以平安過渡呢幾個月.

我之前問過勞工處, 佢地話工人有左, 如果你唔同佢續約都可能會比工人告你懷孕歧視喎 聽完佢地咁講真係火滾呀, 完約唔續都要比人告, 咁做法hk歡迎工人在港生仔啦

大宅

好媽媽勳章

原帖由 omygod 於 09-4-6 11:38 發表
Your maid is too bad, does she know she is a domestic helper, how come will get pregnant..........why our government didn't protect us?????When the maids didn't like something then they go to "yau han ...
total agreed....they are overseas domestic helper, why they entitle HK labour regulation same as local worker? so ridiculous....

大宅

我都有打去問
1823個小姐好詳細講左
叫我唔好賠錢 因為是唔合法
除非個工人自己話遲職先得
仲有扣假走都只可以計7日 餘下7日是唔可以扣
最衰是個個平機會 真是唔知食咩架
佢話唔同佢續是有機會比人告
個位小姐仲好似未瞓醒咁

原帖由 mymelody2003 於 09-4-6 11:41 發表
我係妳就嘗試叫佢提早走, 唔得既唯有希望工人可以平安過渡呢幾個月.

我之前問過勞工處, 佢地話工人有左, 如果你唔同佢續約都可能會比工人告你懷孕歧視喎 聽完佢地咁講真係火滾呀, 完約唔續都要比人告, 咁 ...
歡迎參觀我的個人網頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

下..........唔續約都會有機會比人告,呢個咩世界,呢d係咩法例,咩保障,大肚唔等於有個免死金牌
不如我做佢份工,佢做我mum囉

原帖由 mymelody2003 於 09-4-6 11:41 發表
我之前問過勞工處, 佢地話工人有左, 如果你唔同佢續約都可能會比工人告你懷孕歧視喎

大宅

原帖由 bbautumn 於 09-4-6 17:43 發表
我都有打去問
1823個小姐好詳細講左
叫我唔好賠錢 因為是唔合法
除非個工人自己話遲職先得
仲有扣假走都只可以計7日 餘下7日是唔可以扣
最衰是個個平機會 真是唔知食咩架
佢話唔同佢續是有機會比人告
個位小姐仲好似 ...

唔驚, 你由得佢做到完約, 唔好當佢大肚, 下下叫佢休息, 基本野做返, 最多咪間唔中懶有心咁問候下佢. 到完約前一個月或多 d , 出封信話大家幾時完約.

到時真係去到個官到, 個官都會窒佢, (1) 你地雙方都簽左幾時完約,而完約就要走 (2) 話我地只係簽兩年約, 約滿佢就要走, 佢唔係長約, 唔好同長約 d 人去比較.

我之前都係咁, 去到個官到, 個官都係咁窒佢, 最後我 win. 好彩之前同佢簽左一份大家同意幾時完約果份, 果份野幫左我好多.

大宅

咁我想問下你有冇個sample參考下呀!
如果有麻煩你可唔可以比我呀! thanks

原帖由 過客 於 09-4-7 00:31 發表

唔驚, 你由得佢做到完約, 唔好當佢大肚, 下下叫佢休息, 基本野做返, 最多咪間唔中懶有心咁問候下佢. 到完約前一個月或多 d , 出封信話大家幾時完約.

到時真係去到個官到, 個官都會窒佢, (1) 你地雙方都簽左幾 ...
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

到時真係去到個官到, 個官都會窒佢, (1) 你地雙方都簽左幾 ...

高招!
最緊要係個官make sense!

大宅

好媽媽勳章

我相信你果封信真係好有力既証明, 可否給我參考, 用英文寫ok嗎?

大宅

尋日揾左個agent傾
佢話佢會同個工人講
應該可以早1-2月走
你們話可唔可信呢??
歡迎參觀我的個人網頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

都係AGENT自己諗,暫時唔好抱咁大期望

大宅

bbautumn,
請問你個工人走左未, 最新情況怎樣呢?
Nam

原帖由 bbautumn 於 09-4-6 11:08 發表

首頁

尾頁

跳至