自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問邊種洗衣液好用呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Ruby_Lau 於 09-4-11 22:08 發表
請問邊種洗衣液好用呢?

你講嘅係洗衣液, 唔知洗衣粉得唔得呢?
我用緊"結巴"洗衣粉, 唔洗用衣物柔順劑, 又唔會有"up"味, 幾好架!

大宅

原帖由 newbiee 於 09-4-11 22:11 發表

我用緊"結巴"洗衣粉, 唔洗用衣物柔順劑, 又唔會有"up"味, 幾好架!

我以前D洗衣粉會溶唔晒, 有小小流在件衫度, 所以轉用洗衣液. "結巴"會嗎?

thanks for reply!

子爵府

我用獅王

子爵府

...............

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我幾年前用過.....思樂氏.....唔錯不過貴啲啲
(連洗bb衣物都用得),

現在用......快潔.....ok喎.....平小小
(因為亞仔大個咗,唔須要用特別bb專用的物品)

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-4-11 22:11 發表

"結巴"我用過,感覺一般,洗出來喺牛仔褲硬磞磞。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Ruby_Lau 於 09-4-12 10:20 發表

我以前D洗衣粉會溶唔晒, 有小小流在件衫度, 所以轉用洗衣液. "結巴"會嗎?

thanks for reply!

我諗係同個洗衣機有關, 我舊個部會有D洗衣粉唔溶, 一粒粒咁係D衫度, 但係呢部就唔會.

另外, 有個B.K.朋友話洗完牛仔褲會硬崩崩, 我暫時都無試過會咁情況.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

由細到大媽咪都係用 "結巴"洗衣粉+唔知咩野牌柔順劑既...到我有自己屋企用返"結巴"...-.-就同Ruby_Lau有一樣既問題出現...
試咁多隻洗衣液...而家用緊"威潔士"bb洗衣液/紅色樽既消毒洗衣液...唔洗再加柔順劑...幾好...
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我用緊way way, 不過都係麻麻, 試過好多牌子都洗完仲係"lup lup"地, 好似過得唔乾淨咁. d維修洗衣機既c父話歐洲機唔好用日本洗衣粉. 不過我最近買左洗衣球, 等用埋果小小洗衣粉就開黎試下, 希望好用啦.
Latte, 又名臭TE或臭喵

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我用亮麗抗敏洗衣粉, 用咗4年多~
佢話BB衣物都啱用, 所以哥哥出世後, 就用佢, so fa so good!
柔順劑就用金紡柔順劑親親BB(超濃縮或非超濃縮都有)
依家啱啱轉咗用PowerMax 兒童衣物洗潔劑 & Ecomax 濃縮衣物柔軟劑

子爵府

我搬咗嚟美國之後都有發現洗衣粉唔溶,估我住的地方冬天落雪太凍,所以轉用洗衣液,All, Wish, cheer and Tide 都有用過。有人講過畀我知洗衣粉因潮濕所以變硬,所以較難溶於凍水中,如果用暖水或熱水洗衫就無問題。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 cookingmama88 於 09-4-12 20:59 發表
我搬咗嚟美國之後都有發現洗衣粉唔溶,估我住的地方冬天落雪太凍,所以轉用洗衣液,All, Wish, cheer and Tide 都有用過。有人講過畀我知洗衣粉因潮濕所以變硬,所以較難溶於凍水中,如果用暖水或熱水洗衫就無問題。 ...

HK賣Tide好貴~

大宅

原帖由 veronna 於 09-4-12 16:37 發表
我用緊way way, 不過都係麻麻, 試過好多牌子都洗完仲係"lup lup"地, 好似過得唔乾淨咁. d維修洗衣機既c父話歐洲機唔好用日本洗衣粉. 不過我最近買左洗衣球, 等用埋果小小洗衣粉就開黎試下, 希望好用啦. ...

係唔係唔洗用洗衣液個種洗衣球? 都唔平, 所以無信心用, 有無其他人用過呢?

伯爵府

x潔33, 好香.

伯爵府

我都係用潔巴,但會加威潔白色的柔順劑!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係用潔巴新出五合一嗰隻,佢寫住話消毒,殺箘,防臭又防霉咁話,感覺洗完好似好乾淨咁,又幾香.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

衛生is good

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Ruby_Lau 於 09-4-12 23:07 發表

係唔係唔洗用洗衣液個種洗衣球? 都唔平, 所以無信心用, 有無其他人用過呢?

係呀, 洗衣粉, 柔順劑, 消毒液通通都唔駛落. 其實我都覺得好貴架, 我仲要係8kg既機要用兩個, 不過如果環保d, 健康d都值既. 我就未開始試, 希望好用啦.
Latte, 又名臭TE或臭喵

首頁

尾頁

跳至