自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

我果個都係噤!我會鬥黑面!
以前會問佢嬲乜,仲乜嘢毛那那黑面!原來會變本加厲!所以而家唔會再問!

男爵府

love2talk 發表於 18-10-27 10:25
佢除了黑口黑面,嘴角向下之外,仲做咗咩你會覺得佢係發緊脾氣?

同你講嘢冇音尾啦, 把聲好惡喇, 講嘢嘅時候塊面好忟憎呀咁囉, 總之佢一發脾氣呢,無論係我自己啦,仔女啦,工人啦 ,都會感覺到㗎喇,跟住大家就唔敢出聲㗎喇

寶石宮

回覆樓主:

咁真係好影響小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

你有無諗過,佢就係想你有D反應,或者係,你唔想嘈,選擇唔出聲,反而令佢覺得你唔理佢?
根本就係要傾下,佢可能想嘈俾你聽佢不滿D乜,但係你就唔出聲喎~佢咪仲炆囉!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 09:38
我承認我係因為唔想家嘈屋閉,所以一路佢發脾氣我只會唔出聲 ,忍,但係而家我覺得無端端做乜黑口黑面呀, ...
我覺得唔應該忍,忍只會愈來愈衰,唔會有改善。唔想嘈,怕影響小朋友,但你都話阿女比較憂怨,其實已經有影響到,家庭氣氛唔好,小朋友會感受到。
你唔需要忍,你地係需要溝通,找個好時機同你老公傾(唔好黑面時),兩公婆坐低好好傾,唔好期望傾一次就會好,你講完你的,要問埋佢又有咩唔開心?大家大前題係為個家好,小朋友好。。。。。最起碼俾你老公知宜家係有事先。

水晶宮

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 10:31
同你講嘢冇音尾啦, 把聲好惡喇, 講嘢嘅時候塊面好忟憎呀咁囉, 總之佢一發脾氣呢,無論係我自己啦,仔女 ...

咁要喺佢好心情時同佢傾下,我覺得呢d係精神虐待嚟的。

男爵府

做個靚太 發表於 18-10-27 10:32
你有無諗過,佢就係想你有D反應,或者係,你唔想嘈,選擇唔出聲,反而令佢覺得你唔理佢?
根本就係要傾下, ...

試過啦,咩方法都試過啦,我發曬脾氣問咩事,跟住我啲仔女就叫我媽咪你唔好嘈啦 ,陣間爸爸又鬧我哋啦, 叫佢坐低慢慢傾發生乜嘢事,事情要解決㗎喎,你唔可以成日發脾氣㗎喎 ,佢又唔理你

公爵府

good_pig 發表於 18-10-27 10:17
其他人發脾4你見唔到者
我老公就係樓主口中所講嘅其他人,我老公從來唔發脾氣丶好笑容、有幽默感,結婚17年,我哋真正鬧交都唔知有冇十次。

大宅

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 09:54
我而家都老啦,忍咗咁多年, 都真係好辛苦㗎,不過唔想成日家嘈屋閉,小朋友又遭殃, 家庭氣氛真係好影響 ...

我同你有相近的問题,有時覺得你忍了永遠都是你的錯,長遠係咪包融對方缺点大家先可長久呢?你忍了小朋友成長後又跟爸妈對人别人的方式去對人?又多一個人霸王?婚姻後同先生在生话上相處出問題,再加上有了小朋友真的烦。

男爵府

singzone 發表於 18-10-27 10:40
我同你有相近的問题,有時覺得你忍了永遠都是你的錯,長遠係咪包融對方缺点大家先可長久呢?你忍了小朋友 ...

坦白講,我諗過分開好多次㗎啦,不過呢我老爺奶奶成日萬勸我囉,跟住又話成日會鬧佢囉,好,初頭呢鬧完係好啲囉,跟住之後咪又係回復以往一樣

同埋呢有時佢出咗街或者同朋友食飯呀,總之見唔到佢嘅時候囉,又或者我同啲仔女出街嘅時候冇佢身邊呢,大家都感到好relax 唔開心囉

男爵府

唔可以太就一個人, 愈就愈過份。唔好因為忍了咁多年而繼續忍下去, 你唔改, 佢都唔會改。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 09:40
初初結婚梗係冇啦,不過 近呢十幾年都幾嚴重,我曾經同佢講過佢啲脾氣就小氣過一個女人 ,同埋同女人姨媽 ...

係咪中年危機所以唔開心呀?

男爵府

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 10:45
坦白講,我諗過分開好多次㗎啦,不過呢我老爺奶奶成日萬勸我囉,跟住又話成日會鬧佢囉,好,初頭呢鬧完係 ...

喺佢面前呢,我哋係唔會有個人思想㗎,點解咁講呢 , 譬如大家討論緊一件事,除非佢認同你嘅意見,萬一你講咗你嘅意見出嚟而佢覺得係唔ok嘅話呢,佢又會發脾氣㗎。

好簡單,去食餐飯,我通常都已經呢係去每人嗌一個餐嗰啲地方㗎啦,咁小朋友大十幾歲係咪應該自己鍾意食乜就點乜嘢呀,但係呢佢就成日會話你食呢個啦,呢個好食呀,呢個好食呀,好啦, 咁如果你唔認同佢嘅話呢,佢又會發脾氣㗎。。 咁細路唔敢出聲啦,但係食得唔開心囉。。 都唔知為乜 我有時覺得呢我啲仔女都幾慘㗎,細細個呢,已經要睇人眉頭眼額做人㗎啦

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-27 10:51
係咪中年危機所以唔開心呀?

我唔覺佢有咩危機呢份工又穩陣, 家庭經濟就完全冇壓力,佢可以話想點洗都得

大宅

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 10:45
坦白講,我諗過分開好多次㗎啦,不過呢我老爺奶奶成日萬勸我囉,跟住又話成日會鬧佢囉,好,初頭呢鬧完係 ...

老爺奶奶總吾想個仔同老婆離婚,成世人留留長我自己壓力爆了有甲狀線問题,乳房又要再去照片,要排期見心理學家,總總問题令我好困惑,有時孩子跟了我行為不會好差,生活會好困难,但會懂愛人,有愛心,有同情心,但保留完整的家又可引生了野孩子,小霸王。我正在煩惱這些事情。

男爵府

singzone 發表於 18-10-27 11:04
老爺奶奶總吾想個仔同老婆離婚,成世人留留長我自己壓力爆了有甲狀線問题,乳房又要再去照片,要排期見心 ...

我自己女家嘅屋企人呢就好贊成我哋分開 因為大家 都頂唔順佢嘅脾氣

男爵府

jellomama 發表於 18-10-27 10:36
我老公就係樓主口中所講嘅其他人,我老公從來唔發脾氣丶好笑容、有幽默感,結婚17年,我哋真正鬧交都唔知有 ...

真係好幫到忙呀。你好叻呀。

杜小田    發表於 18-10-28 12:57

侯爵府

jellomama 發表於 18-10-27 10:36
我老公就係樓主口中所講嘅其他人,我老公從來唔發脾氣丶好笑容、有幽默感,結婚17年,我哋真正鬧交都唔知有 ...

你哋其中一方係咪乜都冇所謂?

子爵府

PUIPUI2000 發表於 18-10-27 10:31
同你講嘢冇音尾啦, 把聲好惡喇, 講嘢嘅時候塊面好忟憎呀咁囉, 總之佢一發脾氣呢,無論係我自己啦,仔女 ...

你阿女幾大呀?結左婚幾多年?

男爵府

回覆樓主:

如果影響到仔女你就要考慮下
不過當然要睇下經濟上你搞唔搞得掂先啦

或者warn下佢,俾佢知道原來佢既脾氣已經嚴重影響到佢身邊既人

首頁
12345...14

尾頁

跳至