自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

想問下單親免稅額係單一次?

定係課稅年度依然單身都仲會有免稅額?

事緣幫前夫報稅,我有填離婚的,但稅單計算表度無計到落去,而家要交近2萬稅

子爵府

畀面勳章

單親免稅額是直到佢再婚, 或子女已過18歲, 及不是全職學生 (包海外)

或你地既CASE會唔會是以下?
要離婚既日期是否當時既財政年度。
例如: 2017年9月離婚, 報稅是2017年4月1日至2018年3月31日.
妳幫佢報左已在2017年9月離婚, 應該是計PRO RATA 咁計單親免稅額 (稅局是這樣答)
實際是稅局仍會跟返之前既計法, 只會計你是用個人免稅額.
而已我所知, 是計整個財政年度咁計。
如上面既CASE計, 要下一個財政年度才會計單親免稅額 (2018年4月1日至2019年3月31日)
不過, 妳可以打去稅局問會最清楚!
呢個是我所知既, 希望可以幫到妳!

子爵府

素兒 發表於 18-11-23 12:38
要離婚既日期是否當時既財政年度。
例如: 2017年9月離婚, 報稅是2017年4月1日至2018年3月31日.
妳幫佢報左 ...

報稅冇 pro rata。

若2017年9月離婚,則2017年4月1日至2018年3月31日整個年度都可享單親免稅額。

我就是這樣。

若樓主發現稅局少計了單親免稅額,可以申訴。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

素兒 發表於 18-11-23 12:38
單親免稅額是直到佢再婚, 或子女已過18歲, 及不是全職學生 (包海外)

或你地既CASE會唔會是以下?

唔係今個財政年度離婚,上一年已經有報單親免稅,就係見今年無count入去,所以以為係得一次

首頁

尾頁

跳至