自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我X記email account已經用咗好多年,最近成日收到恐嚇email,話你已被hack,要俾錢之類。
我只有不斷改pw,但都收到。打電話去X記問可以點做,佢哋話只有報警。

咁當然我又唔想報警,亦想保留email account,有冇有經驗嘅JM,可以提供一下解決方法嗎?

謝謝先!

子爵府

你login到
即係佢無hack你啦

男爵府

water_ma 發表於 18-12-1 16:12
你login到
即係佢無hack你啦

真的嗎?唔該晒。

不過佢哋好煩囉!

子爵府

Same case
不過係instagram
成日不停試我password, 超煩

侯爵府

部份這類通知email 個hacker未hack到你email
但就扮email service provider 話受攻擊叫你改pwd

你一click email link 再提供pwd 去所謂轉password佢地便得手了

小心呢類email唔好click佢地d link

不放心要改直接打provider個URL

男爵府

HKITMan 發表於 18-12-1 17:26
部份這類通知email 個hacker未hack到你email
但就扮email service provider 話受攻擊叫你改pwd

係呀!之前就係咁,好彩我睇到,如果我老公睇到,佢哋可能click咗入去!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

靠嚇

子爵府

回覆樓主:

靠嚇,不用管。

我收咗個幾月啦。好好笑架。

先來個電郵,係我自己寄俾自己,話hack 咗我 account ,叫我俾bitcoin。

我唔理佢,過一排,變陣,話自己響某月某日(講到真的一樣)hack我,而我當時的密碼是xxxx。一連來幾封,每封講的密碼都不同。

我繼續ignore 佢。

然後,佢用不同的語言(法文日文阿拉伯文)重複以上的動作。

我仍然冇回應。

現在佢不扮我了,用返自己的email, 由step 1再來過。

子爵府

醒目開學勳章

早排試過,改左一個超複習密碼後就冇事!
但中間又真是好似比佢停左我email收發,好彩我朋友IT人幫我復活返個AC

水晶宮

1010mum 發表於 18-12-1 21:54
靠嚇,不用管。

我收咗個幾月啦。好好笑架。

我都試過收到自己e-mail a/c 寄比自己嘅電郵,嚇我一跳,後來問個電腦叻嘅人佢話可以任意改A/C,類似電話可以任意改來電號碼。

首頁

尾頁

跳至